Videoredigering og skjermkort i ett?

Det finnes mange grafikkort som byr på mer enn bare god spillytelse. De vanlige ekstrafunksjonene er TV-utgang og inngang, og andre videorelaterte muligheter. Vi gir deg en oversikt over dette markedet.

Publisert

Hvis du har planer om å oppgradere grafikkortet ditt, men er ute etter mer enn bare vanlig Windows- og spillakselerasjon, har du flere valg – avhengig av hva slags funksjonalitet du har behov for.

Det finnes for eksempel massevis av grafikkort som tilbyr TV-utgang, slik at du kan bruke TVen som skjerm. Dette er nyttig for spill eller DVD-avspilling på storskjerm. I denne oversikten tar vi imidlertid for oss produkter som byr på noe mer enn bare TV-utgang.

Komplette løsninger

ATI All-in-Wonder Radeon
ATI All-in-Wonder Radeon Vis mer

Flere produsenter har designet pakker som skal gi brukeren et fullstendig spekter av videoredigeringsmuligheter. En av de viktigste er ATI, og deres All-in-Wonder-kort. Dette kortet bygger på Radeon-prosessoren, men brikken er klokket til bare 166 MHz. Kortet har 32 MB minne (333 MHz), hvilket betyr at 3D-ytelsen vil være noe lavere enn toppmodellen med 64 MB minne og 183 MHz-prosessor. Likevel har Radeon-brikken en meget avansert 3D-arkitektur, og kortet bør gi de aller fleste brukerne tilfredstillende 3D-ytelse.

Det er multimediafunksjonene som er den viktigste delen av All-in-Wonder, og ATI har tatt med alt du måtte trenge. Kortet har TV-tuner, fullt spekter av opptaksmuligheter fra TV, videospiller eller kamera, maskinvarebasert DVD-dekoding, digital 5,1-audioutgang, massevis av redigeringsprogramvare og DVI-utgang.

ATI har lenge levert svært solide multimedialøsninger, og All-in-Wonder Radeon er intet unntak. Det er dette kortet vi kan anbefale for deg som setter videoredigeringen høyest men også ønsker seg brukbar spillytelse. Den eneste ulempen er en relativt høy pris – den norske prisen er ikke fastsatt enda, men vi regner med at du må ut med godt over 3000 kroner.

Matrox har en lignende løsning på lager, som kalles Marvel G450. Dette kortet er basert på G450-brikken, som igjen er en oppgradering av den gamle G400-kjernen. I tillegg får du video inn- og ut-funksjonalitet, TV-tuner, opptaksmuligheter og ikke minst DualHead-funksjonen som lar deg bruke to skjermer samtidig.

Videoredigering og skjermkort i ett?

Problemet med Marvel G450-kortet er at 3D-ytelsen er dessverre alt for dårlig. Derfor kan vi bare anbefale kortet til brukere som ikke har planer om å spille altfor mye, med mindre det er eldre, mindre krevende spill. Her er hovedfokuset på multimediamulighetene, som er temmelig omfattende. DualHead-funksjonen kommer også godt med for brukere som driver med for eksempel grafisk design. Kortet er også noe billigere – 32 MB-utgaven koster 2,845 kroner hos Komplett Data.

Andre muligheter

Du behøver absolutt ikke ofre spillytelsen for å kunne jobbe med videoredigering eller lignende oppgaver. En temmelig aktuell løsning kommer fra Asus (V7700 Deluxe), og er basert på GeForce 2-brikken med 32 MB minne. Selv om raskere GeForce 2-varianter som Pro- og Ultra-utgavene nå er tilgjengelige, er det fremdeles en svært rask brikke som klarer de mest krevende spillene uten problemer.

Deluxe-pakken til Asus inkluderer også alle de nødvendige inn- og utgangene. Kortet har ikke TV-tuner, men ellers kan du gjøre omtrent alt du kunne ønske innenfor videoredigering, ikke minst takket være den gode programpakken som blant annet inkluderer Ulead Video Studio. Og hvis ikke det er nok, får du også 3D-brillene til Asus på kjøpet. Den eneste ulempen med kortet er prisen – du må ut med hele 3,700 kroner hos Komplett Data.

Et annet alternativ er Elsa-baserte grafikkort. Det er mulig å få kjøpt en tilleggsmodul med video inn- og utgang, samt medfølgende programvare. Modulen kan monteres på Elsas Gladiac-kort, som bygger på forskjellige varianter av GeForce 2-brikken. Programvaren du får er Elsa egen MainActor-pakke. Denne oppgraderingen koster ca. 900 kroner.

3dfx har også et grafikkort med mange videofunksjoner. Voodoo 3 3500 har TV-tuner og alle de nødvendige inn- og utgangene. Dette kortet er imidlertid ganske gammelt, og egner seg dårlig som spillkort (kun 16 MB RAM). Prisen på 2,000 kroner er mer behagelig, men vi synes ikke dette kortet gir deg den beste løsningen.

For brukere som liker DualHead-teknologien til Matrox, men ønsker seg bedre spillytelse på bekostning av videoredigeringsmuligheter, bør ta en titt på GeForce 2 MX-kortene. Mange av disse støtter den såkalte TwinView-teknologien som lar deg bruke to skjermer samtidig. Asus V7100 er et svært godt alternativ, og koster 1,990 hos Komplett Data. Kortet leveres med 32 MB RAM, og har enten TV- eller DVI-utgang i tillegg.

Konklusjon

For deg som er ute etter den beste kombinasjonen av ytelse og funksjonalitet, er det liten tvil om hva du bør velge – ATI All-in-Wonder byr på alt du måtte trenge til avanserte multimediaoppgaver og underholdning.

Asus V7700 Deluxe kommer på en god andreplass. Her får du svært kraftig 3D, men må klare deg uten TV-tuner – og betale litt mer.

Alle de andre løsningene har sine klare fordeler og ulemper – men vi synes at pakkene fra ATI og Asus gir deg absolutt mest moro for pengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer