Videoredigering med Dazzle VideoCreator II

I disse DV-tider er det ikke mange som tenker analogt. Men det er fortsatt mange grunner til å gjøre nettopp det.

Med kraftigere PCer og rimeligere utstyr har videoredigering på PCen blitt svært populært den siste tiden. Hovedgrunnen er inntoget av digitale videokameraer, DV-kameraene, som enkelt kan kobles til et FireWire-kort til PCen. Dermed kan du overføre videofilmer digitalt, og redigere dem på PCen uten at opptakene taper seg i kvalitet.

Deretter kan du lagre de redigerte opptakene på CD, skrivbare DVD-plater eller til bånd. På dyrere DV-kameraer fungerer også FireWire-kontakten som inngang, slik at du kan lagre det ferdig redigerte materialet til DV-kassetten.

Løsninger for alle oss andre

Men DV-teknologien er fortsatt dyr. Kameraene koster gjerne 10-15.000 kroner, mens avanserte analoge kameraer gjerne koster en tredjedel. Kvalitetsmessig er det riktignok forskjeller, men den er ikke så stor at du nødvendigvis vil oppdage den i særlig grad når du viser videoklippene på TVen din.

Inn og utganger er plassert på henholdsvis for- og baksiden av tilkoblingsboksen
Inn og utganger er plassert på henholdsvis for- og baksiden av tilkoblingsboksen Vis mer

Heldigvis finnes det gode videoredigeringsløsninger for analog video også. På markedet finnes det i dag i hovedsak to store produsenter av slikt utstyr, Pinnacle og Dazzle.

Sistnevnte har nylig lansert pakken Dazzle Video Creator II, som består av et PCI-kort til PCen, en ekstern tilkoblingsboks med inn- og utganger, og nødvendig programvare. Ved hjelp av dette utstyret kan du koble til ditt analoge videokamera eller videospiller (også S-VHS utstyr), "spille inn" videoklipp til harddisken, og sette sammen klippene ved hjelp av programvaren. Deretter kan du bevare videoene digitalt, eller overføre dem til en videospiller gjennom den eksterne tilkoblingsboksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programvaren inkluderer videoredigeringsprogrammet Dazzle Movie Star, i tillegg til DVDIt, som lar deg brenne det ferdige materialet til CD-brenner/DVD-brenner. Slik kan filmen leses i en helt vanlig stasjonær DVD-spiller. Dette kan være en god løsning for mange, men på en vanlig CDR-plate får du ikke plass til mer enn 17 minutter video i dette formatet.

Med videoredigeringsprogrammet Movie Star forsøker Dazzle å gjøre prosessen til en enkel affære, og lykkes langt på vei. Men det er en stor fordel å bruke korte videosekvenser
Med videoredigeringsprogrammet Movie Star forsøker Dazzle å gjøre prosessen til en enkel affære, og lykkes langt på vei. Men det er en stor fordel å bruke korte videosekvenser Vis mer

I tillegg følger det med en softwarebasert DVD-avspiller fra Mediamatics og brukerveiledning på engelsk.

Problemfri installasjon

Vi satte PCI-kortet i vår 1 GHz Athlon-baserte PC. Denne PCen er for øvrig utstyrt med 128 MB RAM, en 45 GB IBM UDMA100 harddisk og et Geforce 2-basert skjermkort. Vi brukte Windows 2000 i testen. Kortet som du setter i PCen tar seg av videoprossesseringen, så du kan klare deg med en langt mer moderat PC. Dazzle anbefaler Pentium II 400 MHz eller raskere, med 64 MB RAM. Vår erfaring er uansett at det lønner seg å ha en rask PC, spesielt når du skal redigere videoklippene i etterkant.

Selve installasjonen av drivere og programvare forløp uten problemer, og etter å ha kjørt konfigurasjonsprogrammet var vi klare til å spille inn video. Dazzle MovieStar brukes til formålet, det er et svært brukervennlig program, men vi opplevde likevel at det "hang" i enkelte situasjoner. Klippene dine kan ha en maksimal oppløsning på 720x480 piksler, som tilsvarer DVD, eller 352x288 for VideoCD. Du kan også velge lavere oppløsning dersom målet for eksempel er å legge klippene ut på nettet eller andre situasjoner der kvaliteten ikke er det viktigste.

30 MB pr minutt

Kortet er utstyrt med en prosessor som komprimerer videoen under innspillingen. Formatene du kan velge mellom er MPEG-1 og MPEG-2, og ved å bruke ”normal” innstilling (MPEG-2 komprimering, 720x480 piksler), vil ett minutts opptak beslaglegge 30 MB harddiskplass. Dette er likevel langt mer håndterlige størrelser enn mange løsninger vi har sett tidligere som har benyttet AVI-formatet, og du trenger ikke spesielt rask harddisk til formålet.

I programmet finner du knapper for start og stopp av innspilling, og alle klippene organiseres på en egen tavle. Vi anbefaler å bruke korte klipp, da store klipp ofte blir vanskelig å håndtere i ettertid. Deretter kan du enkelt sette sammen klippene dine på en egen tidslinje nederst, og legge på overganger mellom dem. Tidslinjen inneholder også felter for tekst som kan legges oppå filmen, og mulighet til å legge inn bakgrunnsmusikk og kommentarer. Det hele er pakket lekkert inn, og det gikk ikke lang tid før vi fikk dreisen på det.

Etter at vi hadde gjort ferdig redigeringen, kunne vi eksportere det ferdige materialet til ønsket format. Nå må materialet renderes (pakkes sammen). Denne prosessen kan ta tid, avhengig av hvilket format du har valgt, og hvor kraftig prosessor du har i PCen din. Etter at renderingen er fullført, kan du velge å overføre til bånd eller digitale media, for eksempel ved hjelp av DVDIt.

Lag egne DVD-filmer

DVDIt er ikke fullt så intuitivt som Movie Star, men vi fant etter hvert ut at hvordan vi kunne sette sammen flere klipp og lage menyer, for deretter å brenne innholdet til en CD. Hvis du ikke har CD-brenner, eller innholdet overskrider 17 minutter, kan du lagre innholdet i en mappe på harddisken. Mappen vil inneholde en fullstendig DVD-struktur, slik at du kan bruke innholdet ved en senere anledning, for eksempel hvis du går til innkjøp av en DVD-R brenner.

Med DVDIt kan du brenne opptakene til en CD med DVD-struktur. Dermed kan du spille filmen i en vanlig DVD-spiller. Klippene organiseres fra menyer som du kan lage direkte i programmet.
Med DVDIt kan du brenne opptakene til en CD med DVD-struktur. Dermed kan du spille filmen i en vanlig DVD-spiller. Klippene organiseres fra menyer som du kan lage direkte i programmet. Vis mer

Alternative løsninger

Hvis du har lyst til å stifte bekjentskap med videoredigering, men synes at 3.713 kroner inkl moms er for dyrt, finnes det alternativer. For eksempel er mange moderne grafikkort utstyrt med video inn- og utganger. Dette muliggjør digitalisering av analoge videosignaler, men da er det PC-prosessoren som belastes under innspillingen.

Vi har prøvd ATI All-in-Wonder 128 og ASUS Geforce 2 GTS, og våre erfaringer er at oppløsninger over 352x288 med nødvendig komprimering krever ekstremt kraftig PC-prosessor. For web-bruk og for å lage video-Cder kan dette likevel være en fullgod løsning. Programvaren som ofte følger med slike løsninger er vanligvis Ulead VideoStudio, som har et grensesnitt som minner om Movie Star, og er minst like brukervennlig. Prisene ligger gjerne mellom 1.500 og 3.000 kroner, og da får du et kraftig skjermkort på kjøpet.

Norsk distributør av Dazzle VideoCreator II er Andresen Data og du finner mer info på Dazzle's norske nettsted.