Videoredigering i ny Ubuntu

Ubuntu Linux 10.04 har blitt utstyrt med et enkelt videoredigeringsprogram. Vi har tatt en titt på det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PiTiVi heter videoredigerings-programmet i Ubuntu 10.04, og er særdeles enkelt å bruke. Til venstre har du biblioteket, som kan bestå av bilder, videoer og lydfiler. Til høyre er det en forhåndsvisningsrute, og nederst har du tidslinjen med video- og lydspor.

Så drar du ganske enkelt de ønskede klippene fra biblioteket til tidslinjen i den rekkefølgen du ønsker. Du kan trimme klippene, legge på bakgrunnslyd, tone ned og inn bilder (dette fungerer også som overganger), og du kan også legge bilder oppå videoer.

I etterkant kan du eksportere videoklippene til en rekke forskjellige formater og oppløsninger, inkludert HD - 1080P.

Les også: Slik er Ubuntu 10.04 (med nedlastingsinfo)

Bare enkel bruk

Programmet har imidlertid en god del begrensninger, sett i forhold til mer fullblods videoredigeringsløsninger. Den største er kanskje mangelen for AVCHD-støtte, i skrivende stund den mest utbredte videostandarden blant HD-videokameraer. Effekter og spenstige overganger må du også se langt etter.

Vi opplevde også at selve rendringen av det ferdig redigerte materialet til en ny videofil, gikk vesentlig tregere enn tilfellet var med Windows Movie Maker på samme PC med Windows Vista.

Her er en video som demonstrerer bruken av PiTiVi:


Mer informasjon om PiTiVi finner du på pitivi.org.

Mer avansert alternativ

Hvis du er Linux-bruker men ønsker et mer avansert videoredigeringsverktøy, som inneholder alt det vi savner i PiTiVi, bør du ta en titt på KDEnlive. Grensesnittet er ikke veldig ulikt PiTiVi, så overgangen bør gå greit for de fleste:

image: Videoredigering i ny Ubuntu


Programmet fungerer også i Ubuntu, og er som det meste annet til operativsystemet gratis.

Du finner mer informasjon om KDEnlive her.

Les også: Kom i gang med Ubuntu

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!