Videoredigering: Hva trenger jeg?

Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei,
Jeg går med planer om å kjøpe meg en ny PC for bla. videoredigering (ikke til spilling).

Spørsmålet mitt er: Hva trenger jeg egentlig av videoredigeringsutstyr til PCen?

Jeg ønsker å kunne lagre data fra analog videomaskin også. Trenger jeg avansert/dyrt skjermkort + videoredigeringskort?

Kan du evt. komme med tips om hvilket skjermkort/videoredigeringskort jeg trenger?

Takk!

Mvh
Jon R

Datadoktoren svarer

Hei,

Hvis du skal redigere DV-opptak trenger du vanligvis bare et standard FireWire-kort m. kabel til PCen din. Dette koster ikke mer enn noen få hundrelapper. Du kan også kjøpe et kort sammen med et godt egnet videoredigeringsprogram, f. eks Pinnacle Studio 8 som vi selv er veldig godt fornøyd med. En oppdatering til Windows XP, Windows Movie Maker 2.0, er for øvrig et komplett og enkelt videoredigeringsprogram som du kan laste ned gratis fra Internett. Les mer om dette her.

Hvis du skal redigere analog video blir det litt verre. Det beste er å bruke et dedikert videoredigeringskort eller analog-til-DV-adapter. Videoredigeringskort koster som regel fra et par tusenlapper og oppover. Noen moderne DV-kameraer har innebygd analog-til-DV-adapter, for eksempel de nyeste kameraene fra Canon. Dette kan også kjøpes separat, for eksempel denne løsningen fra Dazzle.

Enkelte skjermkort har video-inngang, og med litt tålmodighet og prøving kan du få rimelig gode resultater også med denne løsningen. Her er det PC-prosessoren som står for hele jobben med å etterbehandle videoen, og med komprimering trengs en kraftig prosessor, spesielt dersom du ønsker video med høy oppløsning og sterk komprimering/høy kvalitet.

Alle PC-prosessorer fra AMD og Intel som er i salg nå er kraftige nok til videoredigering, det samme gjelder harddiskene. Sørg for å ha godt med minne (256 MB anbefales som minimum, spesielt med Windows XP). Skal du komprimere videoklippene dine, for eksempel til MPEG2 for DVD/SVCD, kan du rett og slett ikke få rask nok prosessor - det er tidkrevende uansett hvor rask prosessor du velger!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer