Videolureri på YouTube

Ikke alle videoene på det populære videonettstedet er like uskyldige.

Hvis du leter på de rette stedene, som i mange tilfeller viser seg å være de gale stedene, er nettet stappfullt av virus, trojanere og annen ondsinnet virksomhet som kun har til hensikt å gjøre livet ditt langt vanskeligere - selv om mange påstår de bare vil hjelpe deg.

Nå påstår sikkerhetsekspertene hos bedriften med det kanskje koseligste navnet i bransjen, Panda Security, at også YouTube har sine svin på skogen.

Nesten 5000 videoer skal ifølge PandaSecuritys avdeling for såkalt ondsinnet programvare, PandaLabs, inneholde lenker som tar brukeren videre til ett bestemt nettsted. Her blir du forsøkt påtvunget programvare som nettstedet påstår er nødvendig for å avspille videoene.

Kommentarrot

Lenkene er lokalisert i kommentarfeltet, noe som i seg selv er grunn til å være på vakt, samtidig som det også reklameres for at lenkene tar deg videre til et lovlig, britisk pornonettsted - enda en indikasjon på at du bør være forberedt på hva neste museklikk kan føre til.

Slik ser noen av YouTube-kommentarene ut som kan lede deg ut i særdeles ulendt terreng.
Slik ser noen av YouTube-kommentarene ut som kan lede deg ut i særdeles ulendt terreng. Vis mer

Problemet er ifølge Which? at du når endelig når den angivelige nettsida, kommer du fram til en imitasjon av den lovlige varianten. Dette er et
klassisk triks fra spredere av "malware", og det er her marerittet starter for mange brukere.

I dette tilfellet forteller det falske nettstedet deg at du mangler en fil for å kunne se videoene på sida, men filen du laster ned er ikke en video-hjelper, men en kopi av et falskt virusprogram.

Liksom-virus

Kjører du dette programmet blir du fortalt at det finnes en rekke virus på PCen din, noe som ikke er tilfelle. Så får du muligheten til å kjøpe en fullstendig versjon av virusprogrammet for å renske opp i rotet, som altså ikke eksisterer i utgangspunktet.

- Teknikken med å bruke kommentarfeltet på denne måten på YouTube er ikke ny i seg selv. Det er som derimot er alarmerende er mengden med lenker som peker til en og samme nettside. Dette tyder på at de nettkriminelle bruker automatiserte verktøy for å legge inn kommentarene, forklarer Luis Corrons, teknisk sjef ved PandaLabs, til Which?.

Nettreglene er altså fortsatt som følger: Ikke last ned filer du ikke vet hva er, spesielt ikke hvis de kommer fra kilder som i utgangspunktet virker tvilsomme, selv om de skulle dukke opp på et relativt ryddig nettsted som YouTube.