VideoLogic Neon 250

Grafikkortet Neon 250 fra VideoLogic er kanskje det mest forhåndsomtalte produktet i denne bransjens historie. Mange tvilte på at det noensinne ville se dagens lys, og først nå kan du kjøpe dette kortet i Norge.

VideoLogic Neon 250
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Allerede i desember 1998 skrev vi en artikkel om PowerVR2-prosessoren, som er kjernen i Neon 250-kortet. Denne brikken skulle ta opp konkurransen med tungvektere som Voodoo 3 fra 3dfx og TNT2 fra NVIDIA. Utallige utsettelser førte imidlertid til at brikken ikke kom på markedet før i fjor høst (i USA), og nå er den omsider kommet til Norge. Men i mellomtiden har konkurrentene sluppet mye kraftigere brikker, som GeForce 256 fra NVIDIA og G400 MAX fra Matrox.

LES OGSÅ:

Så nå er spørsmålet, hvordan greier VideoLogic seg mot de store gutta?

Installasjon og programvare

Det er ikke mye som følger med Neon 250-kortet. Du finner én CD i pakken, og den inneholder drivere, DirectX 7, spilldemoer, teknologidemoer og en del annen programvare. Selve kortet har en kjøleribbe oppå prosessoren, og ingen TV-utgang.

Resten av kortets spesifikasjoner er som følger: 32 MB RAM, 125 MHz PowerVR2-prosessor, 250 MHz RAMDAC, støtte for 2x AGP, oppløsninger opptil 1920x1440 og støtte for 32-bits fargedybde.

Vi installerte kortet raskt og enkelt, og lastet også ned de aller nyeste driverne fra hjemmesiden til VideoLogic.

Ytelse

Det er viktig å nevne at PowerVR-brikken har en helt annen måte å vise frem 3D-bilder på enn andre grafikkort. Alle 3D-spill består av polygoner, og det normale er at et brett består av flere lag med disse, som ikke er synlige samtidig. De fleste grafikkort tar med alle polygonene, også de usynlige, i sine geometriske beregninger. PowerVR klarer imidlertid å skille mellom de synlige og usynlige polygonene, og tar bare de synlige med i beregningen. Dette fører til mindre belastning på prosessoren og høyere ytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi var svært nysgjerrige på hvor bra dette kortet egentlig er, og satte i gang testingen.

Først ute var våre Quake III: Arena-tester. Her fikk vi en del interessante resultater. Vanligvis kjører vi alle Quake III-testene med ”trilinear filtering” slått på. Dette øker bildekvaliteten, men fører til minimalt ytelsestap. Vi begynte å teste på denne måten, og fikk uvanlig lave tall. I 800x600x16 greier kortet kun 29,3 bilder i sekundet (eng. fps, frames per second), som er meget skuffende.

Vi skrudde derfor av ”trilinear filtering”, og fps-tallene føyk i været. Kortet greier nå 58,9 fps i samme oppløsning, som er absolutt respektabelt. Det er tydelig at PowerVR har problemer med tekstur-filtering, siden ingen andre kort vi har testet viste så store forskjeller.

Vi beholder tallene fra testen med ”trilinear filtering” på som testresultater, siden det er slik vi tester alle grafikkort. Men for eiere av Neon 250 som vil spille Quake III, hold dere til ”bilinear filtering”!

Direct3D-testene viser at Neon 250 er et raskt kort i lavere oppløsninger, og her kan det trygt måle seg med mange konkurrenter. Men øker vi oppløsningen til 1024x768, stuper fps-tallene. Dette er synlig i våre 3DMARK 99 MAX-tester (her får kortet 4073 poeng i 800x600x32-oppløsning, mens i 1024x768x32-oppløsning får det bare 2671 poeng). I 3DMARK 2000 er tallene svært lave, blant annet grunnet manglende støtte for maskinvarebasert Transform & Lighting.

Bildekvaliteten er overraskende bra, men vi opplevde kraftige teksturproblemer i en del Direct3D-spill og 3DMARK 2000.

Konklusjon

Hadde kortet kommet på markedet tidligere, ville det vært en vinner. Dessverre for VideoLogic, er dagens kort som er basert på brikker som GeForce, så mye kraftigere at vi ikke kan anbefale Neon 250 til seriøse spillentusiaster.

Neon 250 kan håndtere de fleste spill på markedet akkurat nå. Men i mange tilfeller bør du likevel la være å kjøre spill i høy oppløsning og med mange grafiske detaljer, hvis du vil beholde akseptabel hastighet.

Hvis du imidlertid er ute etter et enkelt og greit kort som leverer tilstrekkelig ytelse til en akseptabel pris, kan Neon 250 være noe for deg. Vi skulle bare ønske at VideoLogic hadde tatt med noen flere ekstrafunksjoner, som TV-utgang, for å gjøre produktet mer verdt pengene.