Videokameraer og oppløsning - full forvirring!

Hei datadoktoren!

Hvorfor oppgis oppløsning på digitale videokamera i antall linjer og ikke pixler?

Når jeg tar inn video på PCen blir oppløsningen 720x576pixels. Antall linjer på mitt kamera Sony DCR-PC115 tror jeg er på 530. Skulle jeg tippe ville jeg trodd dette var antall pixler i høyden, men der tar jeg tydeligvis feil, eller?

Går det ann å få høyere oppløsning i standard 3x4 format på video jeg tar inn fra dette kameraet via FireWire med Premiere 6.0?

Jan Helge

Datadoktoren svarer

Video-ytelse måles i god analog tradisjon etter utstyrets evne til å gjengi linjer horisontalt og vertikalt, til dette brukes kalibrerings-sjablonger i et testoppsett.

Det finnes kilometervis med teknisk litteratur om dette, men ditt spørsmål er likevel lett å besvare:

Nei.

Når du overfører DV-data er det ingen endring i kvaliteten, det er en ren dataoverføring. Det kameraet ditt klarer å fange og registrere på tape kommer helskinnet over til Pcen. Det er det som er det fine med DV!

Teknisk sett er DV også bedre enn ethvert TV-apparat, så det er ikke noe vits i å engste seg for tap i overføringsprosessen.

Det som er viktig er eventuell videre komprimering til DVD eller andre digitale distribusjonsformater. Her er det store kvalitetsforskjeller, som avhenger av Codec, innstillinger og prosesseringstid.

Det billigste, enkleste og raskeste er å overføre tilbake til DV etter redigering, men det er ikke alltid så praktisk som leveringdistribusjonsmedium.

Skal du over til VHS som sluttresultat er det ingen ting å masa med. Her er det snakk om en oppløsning på langt færre linjer...

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar