Video via trådløs USB

Det høres spennende ut, men er det praktisk?

I april skrev vi om et produkt som skulle kunne overføre skjermbildet fra PC trådløst til en skjerm eller flat-TV. Kvaliteten skulle være så høy at den skulle kunne klare HD-video i 720p oppløsning - uten en tråd.

Produktet heter IOGEAR Wireless USB til VGA kit og er et av de aller første som er basert på den nye standarden for trådløs USB, som etter hvert vil omfatte en rekke produkter som i dag bruker andre protokoller eller rett og slett kabel.

Det hadde jo vært kjekt å slippe alle USB-kablene som "pynter" opp på og under skrivebordene.

En eske full av kabler

Det er jo ikke helt uten humor at en løsning som profilerer seg høyt som "trådløs" består av en haug med kabler og overganger i tillegg til to små bokser og en strømforsyning.

Video via trådløs USB


Der hvor du ellers bare tar fram en eneste kabel og strekker den fra A til B skal du i stedet installere programvare, skru fast antennen og koble inn en sender, eventuelt med skjøtekabel. Så skal du skru på antennen på mottakeren, koble den til TV-en eller skjermen, muligens med overgangsstykke fra VGA til DVI (her brukes analogsignalene i DVI-kontakten), og så til slutt koble til strømforsyningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er altså installasjon, tre kabler, tre bokser og to antenner for å slippe én kabel.

Og da snakker vi bare om bilde - ikke lyd.

Lyden sendes nemlig ikke i det hele tatt, den er ikke med i løsningen.

Den utmerkede idéen med å slippe å ha USB-kabler, men i stedet sende trådløst er altså ikke spesielt tilstede i denne løsningen. Den idéen blir først virkelighet når alle USB-enheter har trådløst innebygd, og det er nok en stund til.

Men hvordan virker det?

Først forsøkte vi å installere IOGEAR Wireless USB til VGA kit på vår vanlige Intel-baserte standard PC med Vista Home Premium. Det endte med blåskjerm og System Restore var neste skritt. Ingen suksess med andre ord.

Vi valgte så en bærbar PC fra Asus, og her gikk installasjon og ny oppstart helt smertefritt, denne maskinen hadde også Vista Home Premium som operativsystem.

Video via trådløs USB


Video via trådløs USB


Skjermen og mottakeren plasserte vi 5 meter unna, den ble koblet til med VGA.

Et lite kontrollprogram legger seg nede til høyre på oppgavelinjen. Her velger du oppløsning, fargeinnstillinger og andre parametre.

Video via trådløs USB


Du kan også bruke det vanlige kontrollpanelet for skjermer, du kommer direkte dit ved å klikke på Advanced...

Video via trådløs USB


Skjermbildet på "fjern-skjermen" dukket umiddelbart opp, som om vi skulle ha koblet til en ekstra skjerm. Vi åpnet programvinduer og flyttet dem rundt om kring på vanlig måte. Så langt alt vel.

Video?

Det står at det skal være mulig å overføre 720p HD video. Det viste seg å ikke stemme. Det bare hakker. SD eller DVD-kvalitet var heller ikke uten hakking, selv om det var grei flyt innimellom. Det eneste som fungerte greit og uten vesentlige problemer var YouTube-videoer.

Vanlig skjermbruk, som nettlesere, tekst, regneark, presentasjoner osv. gikk derimot helt utmerket.

Hva er IOGEAR Wireless USB til VGA kit egentlig til?

Siden denne løsningen ikke inneholder lyd finner vi det vanskelig å tro at den egentlig er laget for å vise video i betydningen vanlig film med lyd til underholdning. Eksemplene som blir nevnt med bilder og presentasjoner stemmer mer med terrenget.

Under idéelle forhold (uten andre nettverk som konkurrerer om båndbredde) kan det muligens overføres HD-video over noen meters avstand. Kanskje det er noe markedsavdelingen har tatt tak i, og rett og slett oversolgt produktet?

Vi har tidligere testet skjermløsninger over USB, og selv over kabel var det ikke snakk om å kunne overføre HD, mens DVD gikk noenlunde.

Konklusjon

IOGEAR Wireless USB til VGA kit fungerer utmerket som utvidelse av skjermflaten til en ekstern skjerm. Men bruksområdet vil i praksis være begrenset til statiske skjermbilder og lavoppløselig video, selv om det er en smal sjanse for at video i høyere kvalitet kan fungere.

Teknikken som brukes er spennende, spesielt fordi det er en offisiell USB-standard, ikke et proprietært system.

Mottakeren sett fra siden. Du kan alternativt koble den til med USB-kabel.
Mottakeren sett fra siden. Du kan alternativt koble den til med USB-kabel. Vis mer


Men denne teknikken kommer først til sin rett når den er innebygd i apparatene som du vil sende data mellom. Hvis du skal bruke mange enheter for å erstatte én kabel, pluss installere programvare og samtidig betale ca 1 800 kroner som er mange ganger prisen for en helt kurant VGA-kabel på 10 meter - da blir det litt skjevt.