Video på speilrefleks - hype?

Det siste på speilrefleks er video i HD-kvalitet. Er det bare tull eller et gjennombrudd?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produktutvikling skjer på mange forskjellige premisser og med vidt forskjellig fokus. Som regel blir produktene billigere, får flere nyttige egenskaper og blir lettere å bruke. I andre tilfeller forandres selve grunnkonseptet ved å bruke ny teknologi, og etter hvert får vi et helt annet produkt med fokus på helt andre ting enn det opprinnelige.

Mobiltelefoner er ett eksempel, hvor det å ringe til hverandre etter hvert bare er en liten del av bruksområdene. De som oppfant telefonen forestilte seg neppe dagens mobiler, som har blitt spillmasin, nett-terminal, fotoapparat og i de meste vellykkede tilfeller en egen maskinplatform hvor bruksområdet bestemmes av brukeren ved å laste ned programvare.

At lydkvaliteten på samtalene er på vei tilbake til nivået for 100 år siden er en annen sak...

Fioliner og flygler er eksempler på det motsatte, hvor ny teknologi ikke har spilt noen stor rolle. Her er produktet ferdig utviklet, og de beste eksemplarene lages slik i hovedsak slik de alltid har blitt laget - for hånd.

Det nyeste på fotofronten er video på speilreflekskameraer.

Hva er poenget?

Vår første reaksjon da dette ble annonsert med Nikon D90 og Canon EOS 5D Mark II var avmålt. Dette hadde imidlertid ikke så mye med kvaliteten på opptakene å gjøre, men på brukervennligheten.

Videokameraer har jo en skjerm som kan vippes ut og kanskje også en søker, har kontinuerlig autofokus og ligger mye bedre i hånden når du skal filme. Dagens AVCHD-kameraer for menigmann gir jo full HD til lavere pris enn speilreflekskameraene, har enorm zoom, tar også stillbilder av god kvalitet med høy oppløsning og virker ved første øyekast helt overlegne.

Beskytt gjerne linsen med et filter - så slipper du riper og skitt på selve linsen.
Beskytt gjerne linsen med et filter - så slipper du riper og skitt på selve linsen. Vis mer
image: Video på speilrefleks - hype?.

For mange brukere er det absolutt slik. Men for andre brukere er bildet et helt annet.

Proffene og entusiastene er begeistret

For de som faktisk jobber med video er det ikke slik. Dette skyldes at måten å bruke kameraet på er annerledes. For det første vet de hva de holder på med, og har en plan når de skal filme. De vet hvilket utsnitt de skal ha, hva som skal være i fokus, hvilken dybdeskarphet som ønskes, kameravinkler i forhold til både gitt og kontrollert lyssetting - forhold som en vanlig knipser eller videobruker ikke tenker over i det hele tatt.

Derfor har video på speilrefleks åpnet en ny verden av muligheter!

Kvalitetsnivået på optikken og prosesseringskraften i de nyeste bildebrikkene gjør at du med video på speilrefleks nærmer deg det samme som du får med profesjonelt utstyr til 10 ganger prisen.

Bare et enkelt objektiv til et profesjonelt videokamera koster fort over 100 000 kroner. Tilsvarende for speilrefleks fra Canon eller Nikon - vi snakker om fast optikk for fullformat brikke - ligger på rundt en tiendedel.

Og utvalget av objektiver er jo enormt.

På et speilreflekskamera han du kontrollere både fokus og dybdeskarphet, selv om det ikke er like praktisk lagt opp som på profesjonelt videoutstyr. Under mange forhold er dette likevel fult håndterbart, f.eks. med vidvinkel og liten blenderåpning.

I andre situasjoner kan litt mer tid på forberedelser kompensere for manglende egenskaper hos utstyret.

Og resultatet blir fantastisk bra! Sjekk denne videoen hos Vincent Laforet.

Bare begynnelsen

Vi er dessuten bare i begynnelsen av en helt ny fase. Foreløpig er det bare tre kameramodeller som støtter video (Nikon D90 og Canon 5D Mark II og det nye 500D). Ingen av dem støtter 1080p og det er fremdeles litt krøkkete med LCD-skjerm og fokuskontroll.

image: Video på speilrefleks - hype?


Men dette er bare små utfordringer, ikke egentlig problemer, og kan løses ved neste generasjon kameraer. De første med LCD-skjerm som kan flippes ut og vris får et stort forsprang. Følges dette opp med enkel autofokus og elektronisk styring av manuell fokus via mer komfortable hjul plassert på huset - ikke på objektivet - da snakker vi fugl.

Tyngre blir det nok å få opp prosesseringshastigheten og muligheten til å filme i RAW. I dag er det kameraprodusenten RED som leder på dette området, men vi er ganske sikre på at både Canon og Nikon har full fart i utviklingsavdelingene.

Speilrefleks er ikke lenger hva det var - og dette er bare begynnelsen.

Les også vår test av Nikon D90 og
våre omtaler av Canon EOS 5D Mark II og EOS 500D