Vidåpne nettverk i Oslo

En test av trådløse nettverk i Oslo viser at godt over halvparten er usikre eller bruker standard passord. Vi viser deg hvordan du sikrer nettverket ditt.

Vidåpne nettverk i Oslo


  Hvis du er på jakt etter gratis trådløst Internett, er det fritt fram i Oslo sentrum. Det eneste du trenger er en bærbar PC med trådløst nettkort og en liten porsjon tålmodighet.

  DinSide Data har tatt stikkprøver på over femti trådløse nettverk i Oslo, og kom oss tørrskodd fra Aker Brygge til Sagene - med kontinuerlig tilgang på over tretti forskjellige nettverk.

  Bruker standardnøkkel

  Trådløs sikkerhet

  Har du sikret aksesspunktet ditt? (Avsluttet)
  Ja(55%) 2490
  Nei(33%) 1479
  Vet ikke(12%) 551
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Vi kom inn på over halvparten av de trådløse nettverkene vi forsøkte oss på, både i sentrum og i boligstrøkene, og oppdaget til en hver tid tre til fire tilgjengelige nettverk på den bærbare PCen vår. I boligstrøk var sikkerheten på aksesspunktene så og si ikke-eksisterende.

  Svært mange av nettverkene som krevde passord nøyde seg med standardpassordet 0987654321, mens bare drøyt 40 prosent hadde noen som helst form for sikkerhet.

  I området rundt Aker Brygge i Oslo sentrum kom vi inn på 11 av de 21 trådløse aksesspunkter vi forsøkte oss på - de fleste av disse uten å skrive passord i det hele tatt. Boligstrøkene var langt mer åpne, og av de aksesspunktene vi klasssifiserte som private fikk vi tilgang til 14 av 20 nettverk - eller ganske nøyaktig 70 prosent.

  Fristende navn

  Mange av nettverkene brukte standardnavn som 3Com, default, SMC eller Wireless - som røper hvem som har laget aksesspunktet, og gjør det enklere for hackere å knekke kodene. De andre hadde gjerne fristende og avslørende navn som "Styrerom i 3.," eller personnavn i mer private strøk.

  Vidåpne nettverk i Oslo


  Dersom du har et trådløst nettverk som bruker samme navn som produsenten av aksesspunktet, gir du datasnokere en gratis billett - ettersom de da kan vite hva det fabrikkinnstilte passordet er, samt slå opp de svakhetene aksesspuntket måtte ha.

  WEP-passord kan fort knekkes av erfarne hackere, men dagens test avslører at det ofte ikke er nødvendig å bryte seg inn i nettverkene i det hele tatt. For hvis alle bruker det samme passordet, er det det samme som ikke å bruke passord i det hele tatt.

  Ni av ti privatnett åpne

  Det finnes mange måter å sikre nettverkene sine på, som for eksempel aksesskontroll via nettverkskortenes unike MAC-adresser, og WPA-protokollen som finnes i nyere trådløse kort og aksesspunkter.

  Men av de over femti nettverkene vi testet var det bare ett som brukte WPA, og kun tre som brukte MAC-filtrering.

  Vidåpne nettverk i Oslo


  I private strøk var det ofte ingen passordbeskyttelse på nettverkene i det hele tatt. For eksempel på Grünerløkka i Oslo kom vi inn på ni av ti nettverk vi prøvde, enten uten passord i det hele tatt eller med standardpassordet i WEP, som består av tallene fra ni til null.

  Trådløs sikkerhet

  Har du sikret aksesspunktet ditt? (Avsluttet)
  Ja(55%) 2490
  Nei(33%) 1479
  Vet ikke(12%) 551
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  I Markveien kan de fleste som ønsker, laste ned så mye de vil uten å tenke på å betale regningen, og de som ønsker å skjule sporene sine på nettet møter lite motstand i de fleste boligstrøkene vi var innom.

  Er det farlig?

  Usikrede nettverk er ikke bare en fare for sikkerheten av dataene til privatpersoner og bedrifter - de kan også sette eieren av aksesspunktet i vanskelige situasjoner. Det er med andre ord ikke bare tregere nettverkshastigheter du utsetter deg for med usikrede nett, men også et visst ansvar for hvordan linjen din blir brukt.

  Dette er fordi praktisk talt alle private trådløse nettverk lar brukerne dele den samme IP-adressen. Siden denne er siste instans for å spore opp nettbrukere fra politiet sin side, kan du dermed risikere å få politiet på døren for handlinger som andre har begått med din IP-adresse som avsender.

  Har du snyltere? Sjekk her

  Slik sikrer du det trådløse nettverket ditt