VIA vil slå Intel på P4

Til Intels store ergrelse har VIA begynt stor produksjon av sitt eget brikkesett for Pentium4-prosessoren.

Til tross for at Intel og VIA fortsatt ikke har kommet til enighet om lisensiering av Intels P4-teknologi, har VIA allerede gjort klar 30.000 P4X266 DDR-brikkesett til taiwanske hovedkortprodusenter.

Intel satser på gammel teknologi

Intel på sin side har ingen planer om å lansere DDR-baserte brikkesett før første kvartal neste år, men satser heller på å lansere et P4-brikkesett (i845) som benytter "gammel" SDRAM-teknologi i løpet av høsten.

For å være sikre på suksess har VIA lagt prisen på sitt DDR-baserte P4-brikkesett 25-35% lavere enn hva Intel vil ta for i845-brikkesettet.

Raskere og billigere

Hovedkort basert på VIAs brikkesett vil benytte DDR-SDRAM, som koster bare om lag 1/3 av hva du må betale for tilsvarende RDRAM-brikke som benyttes i dagens Intel-baserte Pentium4-PCer. En Pentium4-PC med brikkesett fra VIA vil derfor bli langt billigere å produsere enn en som benytter RDRAM.

I tillegg er hastigheten på DDR-minnet like høy eller høyere enn hastigheten på RDRAM. Vanlig SDRAM er det billigste alternativet, men langt tregere enn RDRAM og DDR-SDRAM. Med andre ord vil en DDR-basert Pentium4-PC i teorien være å foretrekke foran en som er basert på SDRAM.

Brikkesettprodusentene SIS og Acer Labs har allerede gjort avtaler med Intel, og begynt produksjon av egne P4-brikkesett.

(Kilde: Anantech)