Absolutt alt PC-en trenger for å kjøre, inkludert operativsystemet, ligger klart. Koble til strømkontakten, skjerm, tastatur og mus, og du er klar til å begynne å jobbe. Foto: VIA
Absolutt alt PC-en trenger for å kjøre, inkludert operativsystemet, ligger klart. Koble til strømkontakten, skjerm, tastatur og mus, og du er klar til å begynne å jobbe. Foto: VIAVis mer

Via lanserer APC - komplett PC på 17 x 8,5 cm

Alt sammen, inkludert operativsystem, på ett og samme kort.

Brikkeprodusenten Via Technologies har nettopp presentert sin nye lavpris-PC, APC.

I praksis er det et hovedkort med alt integrert, like bredt som et mini-ITX-kort, men halvparten så dypt. Det passer fint i eksisterende mini-ITX-kabinetter, men her vil det sikkert dukke opp mindre plasskrevende løsninger etterhvert.

Kortet er utstyrt med Via WonderMedia ARM 11 System on a chip, med en 800 MHz prosessor, 512 MB DDR3 RAM og 2 GB NAND Flashminne for lagring av data.

HD-ready

Den integrerte grafikkprosessoren skal kunne vise video i 720P-oppløsning. Her finnes både HDMI og VGA-utganger for tilkobling til TV eller PC-skjerm, samt fire USB 2.0-porter, lyd inn- og utganger, Ethernet (10/100) nettverkskontakt, og en microSD-leser for utvidelse av minnet.

Operativsystemet er Android 2.3, og ligger allerede installert. Dermed er det bare å koble til den medfølgende 15W strømforsyningen, en skjerm, mus og tastatur, og sette igang å jobbe.

Operativsystemet er Android 2.3, og det finnes tusenvis av programmer å laste ned.
Operativsystemet er Android 2.3, og det finnes tusenvis av programmer å laste ned. Vis mer


Mot slutten på svulmende OS og programmer?

I en pressemelding skriver Via blant annet at dyre, strømkrevende prosessorer og svulmende programpakker ikke lenger er verken nødvendig eller på andre måter relevant for vanlige brukere.

APC skal være tilgjengelig i juli, og prisen? 49 dollar eller rundt 300 kroner. Den blir en åpenbar konkurrent til Raspberry Pi, som du kan lese mer om her.

For mer informasjon og skjermnilder, se denne siden.

Les også: Så liten blir PC-en