Det er lenge siden man måtte ha et beist av en PC under bordet for å surfe på nettet og spille av videoer. Artigo A1250 får plass i en romslig lomme og skal kunne kjøre Windows 8 og spille av høyoppløst video uten problemer. Foto: Via
Det er lenge siden man måtte ha et beist av en PC under bordet for å surfe på nettet og spille av videoer. Artigo A1250 får plass i en romslig lomme og skal kunne kjøre Windows 8 og spille av høyoppløst video uten problemer. Foto: ViaVis mer

VIA Artigo A1250: Verdens minste PC med firekjernet prosessor

Kan enkelt monteres på skjermen.

Via har nettopp introdusert et nytt medlem til deres ultrakompakte PC-serie Artigo. Dette er enkle maskiner myntet på alt fra lett kontorbruk til mediestrømming, mini-filserver og overvåkning.

Det nye medlemmet har fått navnet Artigo A1250, og måler 17,7 x 12,5 x 3 cm. På innsiden sitter en firekjernet 64-bits VIA Eden-prosessor med 1 MB L2 hurtigminne, og inntil 8 GB RAM, og ifølge Via er dette den minste PC-en på markedet med firekjernet prosessor.

Den integrerte grafikkbrikken skal være i stand til å avspill H.264, MPEG-2, VC-1 og WMV9 i inntil full HD-oppløsning (1080P) uten hakking, skriver Techspot.

Les også: Her er Googles svar på Mac Mini

Har det viktigste

På baksiden sitter både HDMI- og VGA-utganger, og via HDMI skal det være mulig å kjøre en oppløsning på 2560 x 1600 piksler på ekstern skjerm. Maskinen er for øvrig utstyrt med to 3.0-porter, gigabit nettverk, samt linje-inngang, mic og linje-utgang (minijack). Den har også innebygd støtte for trådløst nett (b/g/n).

Både RAM og lagringsmedium må du sette inn selv, det er plass til en 2,5" harddisk eller (aller helst) SSD. Total strømforbruk vil uansett aldri overstige 32 watt, ifølge produsenten.

VESA-fester på undersiden gjør den enkel å montere bak på TV-er og PC-skjermer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIA Artigo A1250: Verdens minste PC med firekjernet prosessor


Via-prosessoren er for øvrig kompatibel med vanlig X86-arkitektur fra Intel og AMD, og PC-en skal kunne kjøre både nyere Windows-versjoner og diverse Linux-distroer.

I denne videoen kan du se mer av PC-en:

Kommer

Prisen er i skrivende stund ikke klar, men forgjenger A1200 koster 320 amerikanske dollar direkte fra VIAs nettbutikk. Det er rundt 1800 kroner, og vi antar at A1250 ikke blir mye dyrere.

Les også: Perfekt PC til stua?