Vi tester XBox

I dag foreligger Microsofts XBox i norske butikker. Er den verdt pengene? Svaret finner du i vår gjennomgang.

Publisert
Sist oppdatert

Konsoll-markedet er og har alltid vært tøft. Det har i mange år vært dominert av store, japanske aktører som Sony, Nintendo og Sega. Mange har prøvd å entre markedet uten suksess, og til og med den tidligere giganten Sega måtte gi opp konkurransen for en tid tilbake. Er det virkelig plass til en uerfaren, amerikansk produsent på konsollmarkedet? Det gjenstår naturligvis å se, men uansett er XBox en solid og fremtidsrettet maskin.

Kraftig sak

Kontrolleren. Klikk for større utgave.
Kontrolleren. Klikk for større utgave. Vis mer

Rent teknisk er XBox det mest avanserte innen konsoller per i dag. Den er kraftigere og bedre utstyrt enn både PlayStation 2 og GameCube – en 733 MHz Intel prosessor, NVIDIA-grafikkbrikke, innebygd harddisk som eliminerer behovet for minnekort, DVD-spiller, støtte for bredbånd og fire kontroller-utganger, er bare noen av stikkordene.

Spesielt liker vi den innebygde harddisken, som altså lar deg lagre spillene på maskinen, uten at du må kjøpe et minnekort i tillegg. Det er imidlertid også mulig å kjøpe eksterne minnekort, hvis du for eksempel ønsker å ta med dine lagrede spill til en venn.

Jukebox-funksjon og DVD

Vi tester XBox

Harddisken har også andre funksjoner: Du kan for eksempel rippe musikk-CDer, og bruke XBoxen som en jukebox. I flere av spillene kan du også bruke den lagrede musikken som bakgrunnsmusikk under spillingen, en mulighet vi liker veldig godt.

Vi liker derimot ikke du ikke kan spille DVD-filmer med mindre du kjøper en fjernkontroll som aktiverer denne funksjonaliteten. Det er et klart minuspoeng i forhold til PlayStation2, som gir deg denne funksjonaliteten rett ut av esken.

På utsiden

Når det gjelder det rent estetiske, vil nok XBox bli gjenstand for en god del diskusjon. Den er stor, mørk og firkantet. Maskinen har en viss brutal utstråling, som ikke gir den samme behagelige følelsen som de lekre linjene til PlayStation 2, eller GameCubes regnbuefarger. Vi tror nok den gjør seg best godt gjemt mellom andre komponenter i stua.

Fire kontrollerinnganger, av/på-knappen og skuffutløseren i midten
Fire kontrollerinnganger, av/på-knappen og skuffutløseren i midten Vis mer

Kontrolleren til XBox er heller ikke optimal i våre øyne, men her er det mer snakk om en vanesak. Den er ganske stor og klumpete, med to analoge styrespaker, en digital retningspad, flere funksjonsknapper strødd rundt på toppen og to trigger-knapper foran på kontrolleren. Vi synes noen av knappene ligger langt fra hverandre, noe som krever at du må flytte fingrene over store avstander, sammenlignet med andre kontrollere vi har prøvd. Vi har opplevd å måtte sjekke visuelt om vi trykker på riktig knapp under spilling, og det er litt slitsomt.

Foran på maskinen finner du to knapper som skrur maskinen av og på, samt løser ut plate-skuffen. Ingen overraskelser her altså. Bak befinner naturligvis strøminngangen seg, og ved siden av stikker du kontakten for AV-kabelen. Det mest interessante er bredbåndsinngangen, som i fremtiden skal kunne brukes til nett-tilgang og multiplayerspill. Foreløpig får du liten nytte av denne, foruten å kunne koble to konsoller sammen.

Grensesnitt

Bredbåndtilkoblingen til høyre
Bredbåndtilkoblingen til høyre Vis mer

Vi er fant ingenting å klage på når det gjelder brukergrensesnittet til konsollen. Vi håper bare du ikke har en aversjon mot grønn farge. Systemet starter opp raskere enn PlayStation 2, og du kan justere konsollens innstillinger, sjekke harddiskens tilstand og betjene avspillingen av musikken. Den sistnevnte menyen inneholder alle funksjonene til ripping av musikk og avspilling – enten fra disken eller fra CDen. Men husk at XBox ikke leser CD-R-plater!

Ripping av én standard musikk-CD tok ca. 18 minutter.

Spillene

Alle vet at uansett hvor teknisk avansert en konsoll måtte være, så er alt avhengig av spillutvalget. Heldigvis får norske spillere mye å velge mellom på lanseringsdagen. Hele 20 spill kommer i butikkene samtidig med konsollen, og disse er:

Amped: Freestyle Snowboarding (Microsoft)
Batman: Vengeance (Ubi Soft)
Blood Wake (Microsoft)
Dark Summit (THQ)
Dave Mirra Freestyle BMX II (Acclaim)
Dead or Alive 3 (Tecmo)
Fuzion Frenzy (Microsoft)
Halo (Microsoft)
Jet Set Radio Future (Sega)
Mad Dash Racing (Eidos)
Max Payne (Take 2)
NBA Live 2002 (EA)
NHL 2002 (EA)
NHL Hitz 2002 (Midway)
Oddworld: Munch's Oddysee (Microsoft)
Project Gotham Racing (Microsoft)
RalliSport Challenge (Microsoft)
Tony Hawk's Pro Skater 3 (Take 2)
Transworld Surf (Infogrames)
Wreckless: The Yakuza Missions (Activision)

I de påfølgende to ukene kommer flere titler i butikkene, blant annet F1 2002, Genma Onimusha, Shrek og Championship Manager: Season 01/02. Frem til juni vil antallet tilgjengelige spill vokse til 60, og blant annet disse vil dukke opp: FIFA World Cup 2002, International Superstar Soccer 2, Moto GP, Spiderman: The Movie, Buffy the Vampire Slayer og Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex.

Kontrolleren til XBox og en annen kjent konsoll
Kontrolleren til XBox og en annen kjent konsoll Vis mer

Dette er et stort antall titler, men et trenet øye vil raskt legge merke til at flere av disse er godt kjent fra andre plattformer, som PlayStation og PC. Det vi håper på er flere topptitler som er eksklusive for XBox – slikt pleier virkelig å selge konsoller.

Hvor godt XBox selger i Norge og resten av Europa, gjenstår selvsagt å se. Den har solgt bra i USA, noe dårligere på det vanskelige japanske markedet. Vi synes likevel det er et spennende produkt, selv om den høye prisen (4.300 kroner), nok kan virke avskrekkende for noen. Vi tror likevel at det er stor sjanse for at XBox vil følge i fotsporene til PS2, som tross alt måtte tåle hard kritikk ved sin lansering.

Størrelsen teller: XBox og en konkurrent
Størrelsen teller: XBox og en konkurrent Vis mer

Mange avskrev PlayStation 2 som en overpriset maskin med middels spill som ikke skilte seg nevneverdig fra Dreamcast. Se på PS2 i dag: Den selger fortsatt som varmt hvetebrød, har en lang rekke fantastiske spill tilgjengelig, og flere er underveis. Det tar litt tid før en ny konsoll får fotfeste, og vi tror at XBox vil bli en formidabel maskin om et års tid.

For å oppsummere: Vi liker XBox svært godt. Om du synes den er for dyr i dag, vent til prisen forhåpentligvis har sunket (kanskje til høsten?), og det er flere toppspill tilgjengelig. Men selv i dag synes vi maskinen er et godt kjøp.

Vi kommer snart tilbake med tester av de viktigste spillene til XBox, så følg med!

Oppdatering: Fra og med 26. april koster XBox rundt 2.500 kroner - nå får du virkelig valuta for pengene, og vi anbefaler maskinen på det sterkeste.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer