Vi tester webkameraer

Mange ønsker seg et webkamera til chatting og moro. Vi har testet et utvalg i forskjellige prisklasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Vi tester webkameraer


Videotelefoni har hittil hatt begrenset suksess i privatsfæren på grunn av dyrt utstyr og høye kostnader. Storebroren videokonferanse er forbeholdt næringsliv og offentlig sektor som alternativ til kostbar reisevirksomhet.

Men for PC-brukere er bildet et helt annet. Med et webkamera til noen hundrelapper kan du kommunisere med hele verden, med både levende bilde og lyd over internettforbindelsen.

Men hva er et webkamera? Hva er forskjellen på de dyre og de billige? Hva trenger jeg for å bruke det, og hvilke bruksområder finnes?

Hva vi tester

Installasjon
Vi har installert programvaren og drivere på en ”ren” PC med Windows XP med Service Pack 2. Maskinen var for anledningen en bærbar Fujitsu Siemens Amilo med 1,7 GHz Celeron M.

Vi var som vanlig på utkikk etter eventuelle problemer, og om det installeres automatiske oppstartsrutiner og residente programmer.

Vi sjekket at kameraene fungerer med MSN Messenger og Skype.

Bildekvalitet
Vi testet kameraene både med stillbilder og video under tre forskjellige lysforhold:

  • Dagslys

  • Lysrør

  • Halogen sterkt (bordlampe pluss taklys) og svakt (bare taklys).

Vi sjekket først og fremst hvordan kameraene og programvaren taklet fargebalansen, hva slags utsnitt man får og hvor enkelt det er å fokusere.

Praktiske finesser

Hvordan fester du kameraet? Vi testet hvordan du kan plassere kameraet på bærbar og flatskjerm, samt muligheten til feste på et mikrostativ (bordstativ) beregnet på standard kameragjenger.

Er festemekanismen solid? Fleksibel? Trenger du å ta ekstra grep for å få kameraet til å sitte?

Programvare
Hva følger med av programvare? Alle kameraene kommer med drivere og kontrollpanel, men noen leveres også med programvare som gir deg morsomme og/eller nyttige funksjoner.