Vi tester Syvio X9

Mediespilleren som vil knuse WD TV Live, lykkes den?

WD TV Live er en av flere svært populære mediespillere akkurat nå, og siden Syvio X9 ligger på nøayktig samme pris (995 kroner) faller det naturlig å sammenligne de to.

Men hva gjør den egentlig?

Syvio X9 er altså en mediespiller, noe som ganske enkelt betyr at den kan spille av alt du har liggende av digitale mediefiler i stua, enten det nå er video-filer, bilder eller musikk.

Greit, den takler nesten alt - vi kommer tilbake til unntakene lenger ned.

Å spille av mediefiler kan du selvsagt også gjøre via en stue-PC eller laptop, men det som gjør at mange sverger til mediespillerne er at de i motsetning til de forannevnte løsningene ofte er tilnærmet lydløse.

Legg forøvrig merke til at det er selve mediefunksjonene vi prioriterer i våre tester. Syvio X9 har for eksempel flere finesser som torrentnedlasting og YouTube-avspilling, som vi ikke har tatt hensyn til.

Så hva får du?

Tilkoblingsmessig er Syvio X9 godt utstyrt, og i tillegg til den obligatoriske HDMI-utgangen (versjon V3) som kan pumpe ut 1080p-signaler får du blant annet komponent-utgang for analoge HD-signaler, analoge lydutganger (stereo), digitale lydutganger (koaksial og optisk), samt nettverksinngang. I fronten er det også to USB-innganger ("master" og "slave") for enkel tilkopling av minnepenner eller eksterne harddisker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenlignet med WD TV Live er kabinettet på X9 langt større, og grunnen er enkel: På siden er det nemlig åpning slik at du kan sette inn en ekstra harddisk. 3,5-tommers disker går rett inn, men vil du bruke en 2,5-toms harddisk må du kjøpe egne braketter for dette.

Personlig synes vi dette er en praktisk løsning, det er ikke alle som har satt opp en NAS-disk, og dytter du inn en terabyte-disk vil det dekke behovet for mange. Vær imidlertid oppmerksom på en ting: Syvio X9 er i seg selv tilnæmet lydløs og har ingen innebygget vifte. Når du setter inn en ekstra disk vil imidlertid viftestøyen fra harddisken bli et tema, så er dette noe du vet vil irritere deg bør du altså velge en støysvak harddisk.

Syvio X9 i bruk

Når du slår på spilleren kommer du rett til system-menyen, og selv om utseendet på menyene vil få alle dine webdesigner-venner til å gråte (ja, det er litt trist - se bildespesialen), så kan du trøste dem med at det fungerer.

Spør du meg, og det gjør du jo, er det imidlertid en logisk brist at den alltid har "File-copy"-elementet som førstevalg. Selv synes jeg den burde startet automatisk opp på "Browser", som rett og slett lar deg bestemme om du skal hente filer fra USB-inngangen, harddisken du har satt på plass i X9, eller bla deg gjennom mappene på PC-en din. Nu vel, dette er en bagatell, og heldigvis er det enkelt å manøvrere seg dit du vil via den medfølgende fjernkontrollen.

Oppsettmenyen er forøvrig logisk, og selv om det kun er engelsk språk som er aktuelt for oss (lesere som kan kinesisk får ha oss unnskyldt), er det en smal sak å stille inn riktig lyd- og bildeformat.

Etter å ha koblet til nettverksinngangen og bladd meg ned til Browser-menyen, fant X9 raskt PC-ene jeg har i mitt hjemmenettverk. Merk deg at alle mediefilene du blar gjennom vil vises slik du har lagret dem. Det er ikke nødvendigvis så pent hvis du i likhet med oss har vært for slapp til å gi dine familievideoer forståelige navn, men det fungerer. Vi gir forøvrig Syvio honnør for "Movie Preview"-funksjonen. I praksis får du her oversikten over video-mappen din til venstre, mens høyre side av TV-bildet automatisk starter en minivisning av den video-filen du har markert. Dette forbedrer brukeropplevelsen noen hakk.

Blandet erfaring på musikkfiler

På sin egen skryteside oppgir Syvio at X9 takler så mange formater at det er lett å gå seg blind.

Og, ja, den takler svært mye, men ikke alt. Når det gjelder lydformater er det største minuset for meg at den, i likhet med WD TV Live og andre Linux-baserte mediespillere ikke takler Apple Lossless eller Windows Media Lossless. Grunnen er selvsagt at jeg allerede har rippet hundrevis av egne CD-plater i WMA Lossless, og bare tanken på å konvertere alt dette en gang til byr meg i mot. Den takler imidlertid Flac-filer uten problemer, så hvis du ikke har begynt rippe-prosessen din allerede kan det være et viktig poeng.

Jeg hadde også problemer med å få spilt av de siste platene jeg har kjøpt fra iTunes, her skal det riktignok sies at noen av filene ble spilt av, mens andre ikke. Dette begrenser imidlertid X9 som en musikk-mediespiller for eget bruk.

Av øvrige lydformater taklet den imidlertid alt vi kastet mot den, med et unntak; det var det heller lite brukte formatet Ogg.

Men gull på video

Det er imidlertid videovisning som er Syvio X9s paradegren. Når vi tester mediespillere har dataredaktør Loftås like godt snekret sammen en USB-medley av både kjente og ukjente formater, og her var det nesten full pott både på lavoppløste formater og de høyoppløste. For entusiastene der ute kan vi nevne at både AVCHD 1080i.m2ts, AVCHD 1080i mts, DivX HD 1080p og Matroska MKV ble spilt av uten problemer.

Kort fortalt var det bare to videoformater vi hadde problemer med; MPEG2 TS HD og WMVHD 1080.wmv, her fikk vi bare bilde og ingen lyd. Trøsten får være at heller ingen andre mediespillere har vært glade i disse formatene.

Endelig fullt menyvalg!

Syvio X9 har i tillegg et skikkelig ess i ermet: I motsetning til WD TV Live klarer den nemlig å vise menyene på ISO-filer. I praksis vil det si at du her får full tilgang til DVD-menyene på filmene du selv ripper, noe som lar deg velge lydspor, undertekster eller kapitler direkte via fjernkontrollen, i stedet for å gå inn på setup-menyen. Dette gir pluss i margen hos oss.

Vi gir ekstra pluss i margen for at det er så enkelt å endre størrelsen på undertekstene, det gjøres i praksis via et par tastetrykk på fjernkontrollen.

Konklusjon

Som en ren musikkavspiller holder jeg fortsatt en knapp på WD TV-live, men som en videoavspiller gjør Syvio X9 definitivt en god jobb.

Jeg liker også at den, til tross for en svak brukerhåndbok, oppleves som relativt enkel i bruk. Responsen er det heller ikke noe å si på. Det å bla seg gjennom mappene dine går til dels svært raskt. OK, ligger det 400 AVCHD-filer i mappen du åpner fra sommerferien 2009 tar det riktignok litt tid å liste ut alt, men når alt er på plass oppleves responsen som god.

Har du behov for ekstra lagringsplass stiller også X9 bedre enn WD TV-live, og ikke minst: Har du lyst til også å få med deg DVD-menyene er valget enkelt. Og ja, vi gir faktisk også et ekstrapoeng for at HDMI-kabel følger med i pakken.