Vi tester Safari 5

Er dette verdens raskeste nettleser?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skyggen av lanseringen av iPhone 4 ble også Apples nettleser Safari sluppet, i versjon 5. I følge Apple er dette verdens raskeste og mest innovative nettleser, det høres jo flott ut. Nå er ikke Apple kjent for sin beskjedenhet, men det er heller ikke en dyd som står sterkt i USA generelt. Superlativer brukes stort sett der vi her hjemme bruker betegnelser midt på treet, som "ganske ålreit", "helt grei", og "joda, takk skal du ha".

Men en nettleser er gratis og uproblematisk å laste ned og installere, så vi har lastet ned Safari og sjekket om den lever opp til skrytet.

Jo, den er rask

Førsteinntrykket var veldig bra. Den starter raskt og tegner opp nettsider lynraskt. Det er den ikke alene om, Chrome er også svært rask og bruker som kjent samme "motor" (Webkit) under panseret. Likevel virker Safari 5 enda et hår mer snappy.

Safari 5 er også bra på forhånds- og mellomlagring (prefetch og caching), slik at nettsider du nettopp har besøkt lastes svært raskt opp igjen når du går frem og tilbake med pilene.

Vi kjørte også test av hvor raskt den håndterer javascript med SunSpider-testen:

Vi tester Safari 5


Den var svært tett opp til Chrome, tilsammen scoret den litt under, men her snakker vi igjen hårfint. Sammenlignet med Firefox og Internet Explorer er begge de Webkit-baserte nettleserne overlegne og Opera sniker seg inn på en 2. plass.

Hva er nytt?

Det viktigste nye i Safari er Reader. Under View i menyen (hvis du har den synlig) eller ved å trykke Shift+Ctrl+R dukker det opp et "rent ark" med teksten på nettsiden og muligens litt tillegg som bilder eller tabeller- Poenget er at du skal kunne lese teksten uten å bli forstyrret av reklame (kan det være animert Flash-reklame de har hatt i tankene?).

Dette fungerer fint på mange nettsider og gjør spesielt artikler langt lettere å lese. Du kan også forstørre/minske og skrive ut siden i denne visningen. Du kan også sende lenken til siden i epost, men Reader-visningen kommer naturlig nok ikke med.

Vi tester Safari 5


Vi sjekket også om det fungerte på Apples egne nettsider, men det gjorde det ikke. Hmm ...

HTML5-støtten er også utvidet, med video i fullskjerm, geolocation og mye annet

Søkemotoren Bing er nå tilgjengelig som et av valgene. Kanskje ikke noe vi verken hadde ventet eller savnet, men kjekt å ha. Bildesøket til Bing er jo bra.

Hva med kompatibilitet?

Vi hadde ingen problemer med kompatibilitet på store og små nettsteder, men det kan være en sjanse for at spesielle spesialsider og interne verktøy kan by på små problemer.

ACID3 testen ble gjennomført uten antydning til nøling. Det samme kan ikke sies om alle de andre nettleserne, Google Chrome besto også med glans, mens Firefox hadde problemer og Internet Explorer måtte gi opp. Opera klarte også testen uten problemer.

Vi tester Safari 5


Skifte nettleser?

Er det verdt bryet å skifte nettleser? Det kommer an på. Bruker du Google Chrome er forskjellen i ytelse og kompatibilitet minimal for de aller fleste. Dessuten er det klønete å importere bokmerker fra Chrome, siden den ikke eksporterer disse i et praktisk format. Firefox og Internet Explorer kan det være verdt å la få en pause, her er også bokmerkene lettere å hente.

Har du litt tid til overs - sett i gang nedlastning fra www.apple.com/safari/