Vi tester Paint Shop Pro 6

Det er ikke noe stort kulturskifte å bytte ut Paint Shop Pro 5 med versjon 6. Alle gamle menyer og funksjoner befinner seg på samme sted som tidligere, men det er likevel nok av nyheter å gjøre seg kjent med.

Et av de morsommere filtrene du får i PSP 6, men kanskje ikke så veldig nyttig?
Et av de morsommere filtrene du får i PSP 6, men kanskje ikke så veldig nyttig? Vis mer

Det vi i særlig grad undersøkte i testen vår var følgende: vektorgrafikk, "tube"-funksjonen, lagdelte bilder, de nye filtrene og eksportmulighetene for både trykk og web.

Vektorgrafikk av høy klasse

Vektorgrafikken viser seg å være enkel i bruk, og med unntak av et par avanserte funksjoner kom vi raskt i gang. Vi synes vektorgrafikken fungerer svært bra, og klarte ikke å finne noen svakheter utover at de fleste funksjoner nullstilles hvis du arbeider med bilder i 256 farger (altså beregnet for GIF).

Vektorgrafikken for tekst imponerer, og resultatet blir helt nydelig. PSP 6 gir deg nemlig mulighet til å rotere fritt på tekst, trekke og dra i alle retninger. Spennende var det også at vi kan endre på formen til enkeltbokstaver ved å omgjøre disse til noder.

Men, PSP 6 har ikke kastet ut barnet med badevannet: Når du ønsker det, kan du arbeide med punktgrafikk på samme måte som du har blitt vant til å gjøre det i tidligere versjoner av PSP 6.

Pensler som tegner bilder

Vi nevnte over at "tube"-funksjonen har blitt bedre i denne versjonen. Med tube kan du definere et sett med bilder som tegnes inn på et eksisterende bilde i samme rekkefølge som de er definert, og langs den linja du tegner opp. Sammen med PSP 6 følger tuber som tenger opp mynter, blomster eller regndråper. Og vi hadde ingen problemer med å finne fornuftige bruksområder for dette. Med denne funksjonen kan du f.eks. på få sekunder lage lekre små illustrasjoner til web-sidene dine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten kan du definere dine egne tuber, og med hjelp av hjelpefilene klarte vi raskt å lage tøffe tubesekvenser.

Lagfunksjoner på Photoshop-nivå

Vi fant ingen virkelige svakheter med lagfunksjonene (eng. layers) i PSP 6, og vi gledet oss stort over muligheten til å legge inn bildefiltre som egne lag. Dette er en stor fordel siden du aldri vil ødelegge det opprinnelige bildet fordi du alltid kan skru effekten av igjen

En annen kjærkommen forbedring er at det har blitt enklere å fininnstille gjennomsiktligheten. Etter det vi kan bedømme er lagfunksjonaliteten i PSP 6 nå kommet opp på et nivå som ligger farlig nær det du får i Adobe Photoshop.

Filtre skuffer

Filtrene som følger med PSP 6 er ganske dårlige sammenlignet med hva du får i Corel PhotoPaint. En irriterende stor mengde av dem er ulike metoder for å lage relieffer. Det vi hadde håpet i denne nye versjonen var kunstfiltre samt noen filtre som tillot deg å finjustere skarphet og mykning av bilder.

Men akkurat her er det like lite som i PSP versjon 5: du har fortsatt bare to nivåer for skarphet, og fire for mykning. Men heldigvis er feilen som fantes i versjonene 5.0- 5.03, hvor skarphetsfilteret lagde en lys ramme på en piksel, fikset.

Gode eksportmuligheter, men ikke på topp

Versjon 6 har fått flere nye muligheter ved optimalisering enn versjon 5 hadde. Hva med f.eks. gradvis gjennomskinnlighet for GIF-grafikk? Dette er en funksjon som GIF egentlig mangler, men i Paint Shop Pro har man gjort et forsøk på å lage en erstatningsløsning. Dessverre var det lite som imponerte oss med sluttresultatet.

For eksport til webben savner vi fortsatt automatiseringen som vi hittil bare har sett i GIF Wizard. Her må du gjøre det meste manuelt, selv når du benytter hjelpeprogrammene.

En nyhet vi imidlertid virkelig satte stor pris på, er muligheten til å legge flere bilder inn på på ett ark ved utskrift. Dette fungerer utmerket, og det var ingen vansker med å endre størrelse eller vinkel på bildene. Det eneste vi savnet, var en mulighet til å finne ut nøyaktig hvor stort hvert bilde blir ved utskrift.

For eksport til trykk, er vi skuffet over at det ikke er noen nyheter. Dette kan bare tolkes på én måte: utviklerne av PSP 6 vil konsentrere seg om webutviklere og dyktige hjemmegrafikere.

Men versjon 6 introduserer en ny mulighet for "eksport": du kan med ett klikk opprette en epost med det bildet som er aktivt i PSP 6. Dette fungerer glimrende, men forutsetter at mottakeren har støtte for PSP 6s egen filformat, psp (det vil bety at han/hun også må ha PSP 6 installert på sin maskin).

NESTE: Til testens forside og lenker til utdypende artikler