Vi tester GameCube

Vi tester GameCube

Nintendos ferskeste stolthet er endelig lansert, og her er alt du bør vite om denne flotte, lille maskinen.

Publisert
Sist oppdatert

Nintendos GameCube er det tredje og siste tilskuddet i den nåværende generasjonen av spillmaskiner – som i det siste er blitt et stadig mer vanlig inventar i våre stuer. Sonys PlayStation 2 har vært i butikkene lengst (siden høsten 2000), har solgt enormt bra og har den absolutt største spillkatalogen blant dagens konsoller. Microsofts XBox kom i butikkene i mars, og er den mest teknisk avanserte og funksjonsrike av de tre maskinene. Hvordan stiller GameCube seg i forhold til konkurrentene?

Annen strategi

Av de tre selskapene er det Nintendo som har lengst erfaring med spillkonsoller, og er nok det mest tradisjonsrike av dem. Deres tidligere maskiner har vært formidable suksesser, kanskje med unntak av Nintendo 64, som møtte knallhard konkurranse fra den originale PlayStation.

GameCube, PS2 og XBox
GameCube, PS2 og XBox Vis mer

Nintendo har også måttet tåle en del kritikk for sin overflod av fargerike spill som rettet seg mest mot de yngre brukerne, samt dårlig forhold til tredjepartsutviklere. Denne trenden skal nå snus: GameCube skal fremdeles appellere til de yngste, men kontrakter med flere tredjepartsfirmaer skal sørge for en jevn strøm av mer voksne titler.

Nintendo har også valgt en annen tenkemåte når det gjelder innholdet i GameCuben. Både Sony og Microsoft putter mest mulig i sine maskiner, som tar mål av seg å nærmest bli underholdningssentre. GameCube derimot, spiller bare spill. Her er det ingen DVD-støtte eller harddisk, og til gjengjeld er maskinen mye mindre, mer håndterlig og billigere.

Det er ikke størrelsen som teller

Kontrolleren til GameCube er usedvanlig komfortabel. Her sammen med konkurrenter.
Kontrolleren til GameCube er usedvanlig komfortabel. Her sammen med konkurrenter. Vis mer

Utseendemessig er GameCube helt forskjellig fra PS2 og XBox. Den er liten, firkantet og kan lett bæres rundt (den har til og med et håndtak på baksiden). Med våre subjektive øyne har PS2 et noe mer stilig design, XBoxen er... vel, større, mens GameCube er liten og søt. Vårt testeksemplar er nesten svart, men du får kjøpt maskinen i flere forskjellige farger.

Mini-DVDene, som Nintendo bruker til spillene sine, settes inn øverst på maskinen. En løsning ikke helt ulik den første PlayStation. Foran finner du fire kontrollerinnganger og to minnekortplasser, bak befinner naturligvis lyd- og bilde-utgangene seg, mens på undersiden oppdaget vi flere interessante tilkoblinger. Der har nemlig Nintendo plassert to serielle porter og en såkalt høyhastighetsport, som i fremtiden skal kunne brukes til bredbåndstilkobling og andre tillegg.

Spesifikasjonene til GameCube er gode, selv om de ikke helt når opp til standardene satt av XBox. Cuben styres av en 485 MHz PowerPC-prosessor, og grafikkbrikken er utviklet av ATI (202.5 MHz). Maskinen har 43 MB minne, 64 kanalers lyd og ekstern lagring på 4 MB minnekort. Spesifikasjonsmessig plasserer Nintendo seg altså midt mellom PS2 og XBox.

Full kontroll

Klikk på bildet for større utgave
Klikk på bildet for større utgave Vis mer

Vi har sagt det før, og sier det igjen. Gamepaden til Cuben er noe av det mest komfortable vi har holdt i hendene, i hvert fall av spillkontrollere. Dette er naturligvis en smakssak, men vi mener at GameCube stiller langt foran XBox og PS2 når det gjelder komfort. Det eneste som trekker ned er den digitale retningspaden, som er i det minste laget. Mer er det egentlig ikke å si om denne flotte og ergonomiske gamepaden.

Godt med spill

Nintendo har alltid levert flotte og meget spillbare titler, og flere slike er også tilgjengelige i butikker her hjemme på lanseringsdagen. Spill som Luigi’s Mansion, Star Wars: Rogue Leader, Super Monkey Ball og Tony Hawk Pro Skater 3 vil garantert selge godt, og til sammen blir 20 spill tilgjengelige 3. mai og de påfølgende ukene. Her er alle spillene:

Batman Vengeance
Bloody Roar
Burnout
Crazy Taxi
Dave Mirra Freestyle BMX 2
Donald Duck - Goin' Quackers
ESPN Winter Sports
Extreme G 3
FIFA Soccer 2002
Gauntlet Dark Legacy
ISS2
Luigi's Mansion
NHL Hitz
Sonic Adventure 2 Battle
Star Wars Rogue Leader: Rogue Squadron II
Tarzan Untamed
Tetris World
Tony Hawk's Pro Skater 3
Universal Studios Park Adventure
Wave Race: Blue Storm

Vi tester GameCube

Super Monkey Ball, Super Smash Bros. Melee og NBA Courtside kommer først 24. mai. I løpet av sommeren kommer enda flere spill, og tallet på tilgjengelige titler skal øke til rundt 50 før sommeren er omme. Vi ser at mange av disse også er kjent fra andre konsoller, og dette er en trend som bekymrer oss litt. Det er nemlig stadig færre virkelig eksklusive spill som kommer til de forskjellige konsollene, noe som delvis eliminerer salgsargumentene til produsentene.

Oppsummering

GameCube er en konsoll med masse sjarm, og vil garantert bli en vinner hos de yngre brukerne – men også de eldre spillentusiastene vil finne mye å være begeistret for. Prismessig er kanskje ikke GameCube så spennende lenger – det nylige priskuttet på XBox endrer bildet kraftig, og vi blir ikke forundret om Sony snart setter ned prisen på PS2 til et nivå lavere enn GameCube. Per i dag er veiledende pris på GameCube 2.099 kroner, men det skal ikke mye leting til for å få tak i maskinen til enda mindre penger.

Diverse tilkoblingsmuligheter på undersiden
Diverse tilkoblingsmuligheter på undersiden Vis mer

Den norske Nintendo-importøren, Unsaco, melder om lange ventelister på GameCube, og vi blir ikke overrasket om den første forsyningen på 3.000 enheter raskt blir utsolgt.

Vi anbefaler Cuben til spillglade som ikke har behov for ekstrafunksjonalitet av typen DVD-spiller, og som rett og slett vil kose seg med solide spill gjennom sommermånedene (selv om en tur på stranda er foretrukket aktivitet!).

Les forøvrig vår omtale av XBox her. Vi kommer selvsagt tilbake med tester av flere GameCube-spill i morgen og neste uke!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer