HER ER'N: Motorola Xoom kommer i en eske som mange sikkert vil finne "harry", men det som er befinner seg inne i pakken oser luksus.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HER ER'N: Motorola Xoom kommer i en eske som mange sikkert vil finne "harry", men det som er befinner seg inne i pakken oser luksus. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Vi pakker opp Motorola Xoom

Verdens første Android 3.0-nettbrett imponerer.

Motorola Xoom er det første nettbrettet som kjører Android 3.0, også kalt Honeycomb.

Brettet er ikke tilgjengelig i Norge, og vil sannsynligvis heller aldri bli det. Motorola er tydeligvis ikke interessert i pengesterke, teknokåte nordmenn, og holder seg utenfor markedet vårt.

Men det gjør ikke nettbrettet noe mindre interessant av den grunn. Operativsystemet skyller over landet vårt i løpet av året, på en rekke nettbrett fra andre produsenter.

Dermed gir Motorola Xoom en smak av det som kommer.

Her er våre første inntrykk.

OPPDATERT: Her er hele testen av Motorola Xoom

Bredt og pent

DinSide bestilte wifi-utgaven av brettet gjennom Ebay for 717 dollar (3.884 kroner) inkludert frakt. Og ettersom avsender skrev på pakken at dette var en "gave" verdt 35 dollar, noe vi aldri ba om, slapp vi i første omgang unna tollmyndighetene også. Regner man med moms og fortollingsgebyr kommer prisen opp i 4.885 kroner, og over påske kommer vi tilbake med hvordan dette gjøres i praksis.

Slik regner du toll og merverdiavgift på varer fra utlandet

Med tanke på at en wifi-iPad med 32 gigabyte minne (samme som Xoom) koster 4.690 kroner, klager vi ikke på prisen, slik mange amerikanere gjør. Over dammen koster den offisielt 599 dollar, det samme som iPad-modellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi klager heller ikke på selve brettet.

Skjermen er på størrelse med iPad, men bredere; 1280 ganger 800 piksler over 10,1 tommer, noe som gir en ratio på 16:10. Dette har sine fordeler og ulemper, men skal du nyte film er fordelene klart størst.

"Ikke tilgjengelig"

Den første klagen kom ved første klikk. Honeycombs flotte ebok-program Books viser seg å være utilgjengelig i Norge, selv om ikonet befinner seg på startskjermen.

Kategorien over egne nettbrett-programmer i Android Market er heller ikke på plass andre steder enn i USA, så man må begi seg ut i diverse forum om man vil finne frem til Android-programmer som fyller pikslene på den store skjermen riktig.

PENT: Android 3.0 ser bra ut. Og det ser ikke bare bra ut; det er også funksjonelt, i langt større grad enn for eksempel iPad.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENT: Android 3.0 ser bra ut. Og det ser ikke bare bra ut; det er også funksjonelt, i langt større grad enn for eksempel iPad. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Det viste seg også at det nye tredimensjonale Youtube-programmet var borte vekk. Dette er et kjent problem, som vi raskt fikset, men fortsatt irriterende.

Noen av disse problemene kan nok sies å være vår egen feil, da nettbrettet ikke er ment å brukes utenfor USA og Canada riktig ennå.

Utmerket nettleser

Nettleseren er superb, men heller ikke her kommer man helt unna Android 3.0 sine barnesykdommer. Mange nettsider vises i mobilversjon, ettersom de tror vi bruker en Android-mobil. For å komme unna dette måtte vi slå på "debug"-funksjoner, noe som fungerte fint. Men disse funksjonene slår seg av i ny og ne, og vi må derfor gjøre det samme trikset om og om igjen for å nyte nettsider i fullversjon.

Men som sagt: Nettleseren er ellers utmerket. Den likner Googles egen Chrome, med faner på toppen og et minimalistisk design. Man får en mye mer "PC-aktig" opplevelse enn hos konkurrentene, og i våre øyne er dette utelukkende positivt.

Les også: Disse kommer til å utfordre iPad-dominansen

Flash fungerer allerede fint for videoer, selv om den ennå er i beta for Android 3.0. Vil du se siste episode av Sex og Singelsiv på senga, stiller Xoom opp. Når man også får med norsk tastatur ut av boksen, blir surfingen komplett.

Raskt og glatt

De andre programmene som leveres med Xoom, som Gmail, Maps og Calendar, fungerer også strålende.

Alt går glatt og raskt, takket være NVIDIA Tegra 2-brikken. Og multitaskingen er virkelig imponerende; det går lynraskt å gå frem og tilbake i applikasjonene, akkurat som det gjør å veksle mellom faner i nettleseren.

Man har ikke flust av nettbrett-applikasjoner å velge mellom på Android Market riktig ennå, men spillene som er på plass imponerer.

Kommer mer!

DinSide kommer tilbake med en fullstendig test når vi har blitt bedre kjent med vår nye amerikanske kamerat.

I mellomtiden kan du se en "unboxing"-video nedenfor, som vi laget for å teste noen av funksjonene på Xoom. Den leveres blant annet med et videoredigeringsprogram, hvor vi satt sammen filmen. Ikke all verdens funksjonalitet, viser det seg, men vi fikk iallfall lagt på litt bakgrunnsmusikk og overganger uten problemer.

Og mens Xoom lastet opp filmen på Youtube, kunne vi lese dagens nettaviser, takket være den gode multitaskingen.

Er det noe du lurer på om Motorola Xoom med Android 3.0? Noe du mener vi bør se ekstra nøye på i testen? Da er det bare å si fra under artikkelen!