Vi har testet verdensnyheten

Er miniruteren verdt pengene?

Søndag den 21 mars 2010 kjørte Netcom en stor kampanje for noe som skulle være først i Norge. Dette pirret nysgjerrigheten hos mange og spekulasjonene florerte. I løpet av dagen ble det avslørt at det var snakk om en miniruter, som kan brukes til å dele en 3G-forbindelse til internett via WiFi.

I debatten etter artikkelen vår kom det også fram at denne lille ruteren allerede var i salg hos noen nettbutikker, men ikke i forbindelse med noe abonnement. Prisen var 1999 kroner.

Hos Netcom er det annerledes, du velger et abonnement med en viss bruksprofil, og månedsprisen på dette varierer med hva slags maskinvare du velger sammen med abonnementet.

Uansett hvilket abonnement du velger er det 99 kroner pr måned i tillegg for miniruteren.

En enkel utregning viser da at hvis du har tenkt å bruke miniruteren lengre enn 20 måneder lønner det seg altså å kjøpe den i stedet for å leie den.

(Har du utdanning innen finans kan du sikkert sette opp et langt mer komplisert regnestykke ...)

Vi har testet verdensnyheten


Komme i gang

Ruteren var litt større enn vi trodde, omtrent som en liten mobil. For å komme i gang gjør du akkurat som når du får en ny mobil, du åpner boksen, setter inn SIM-kort og batteri, setter på lokket og slår den på.

Vi har testet verdensnyheten


Siden det verken er tastatur eller display med tall og bokstaver må du koble deg til ruteren med en PC (eller annen klient) for å komme videre. Du starter nettleserern og får opp en nettside hvor du logger deg inn med brukernavn og passord som begge er "admin".

Vi har testet verdensnyheten


Du kommer så til en meny hvor du aktiverer SIM-kortet med PIN-koden, og kan velge at miniruteren skal huske dette (ellers må du gjennom hele oppsettet hver eneste gang du skal koble deg på).

Så er du på nett.

I bruk

Når miniruteren er satt opp er den så enkel å bruke som man kan ønske seg. Normal innstilling er at den kobler seg opp på 3G-nettet etter behov, og kobler seg av når det ikke lenger er aktivitet.

Rekkevidden er mer enn god nok for det bruket den er tiltenkt, vi hadde grei dekning 10 meter unna, noe som gjør at du har dekning på de fleste hytter, kaféer, biler osv. hvor det er relevant å dele forbindelse med andre.

Vi har testet verdensnyheten


Du kan også dele filer mellom PC-ene, hvis nettforbindelsen på de aktuelle maskinene er satt opp til å gjøre dette. Praktisk hvis man skal jobbe sammen på kafé eller annen midlertidig møteplass.

Miniruteren kan også kobles direkte til en PC med USB-kabelen som følger med. Da fungerer den ikke som en ruter, men som et vanlig 3G-modem.

Dekningen på 3G-nettet er en helt annen sak. Som de fleste brukere har erfart, er den nemlig varierende.

Batteritiden er oppgitt til 4 timer, noe som vi ikke synes er spesielt lenge. Det følger med lader med mini-USB kontakt.

Er miniruteren nyttig?

Miniruteren gjør det den skal gjøre, og den gjør det akkurat som forventet. Vi som har brukt 3G-nettet en stund har erfart at det kan fungere alt fra utmerket til ulidelig. Alt avhenger med andre av om dekningen er god nok.

Om du har bruk for en slik enhet og er villig til å betale 100 kroner mer pr måned er saken grei. Hvis du har en bærbar som kjører Windows 7 med både trådløst nett og innebygd 3G kan du også dele internettforbindelsen med andre uten ekstrautstyr. Du kan lese vår artikkel om programmet Virtual Router i denne artikkelen. Noen mobiltelefoner har også denne funksjonaliteten.

Vi vil plassere miniruteren i kategorien "kjekk å ha - i blant".