Sliter du med trådløsdekningen i boligen din? Du er i så fall langt fra alene. Av alle spørsmål vi får i teknologiredaksjonen, er ting som dreier seg rundt rutere og dekning blant de aller hyppigste.
Spindelvev-tankegang
De fleste har en trådløs ruter plassert i nærheten av bredbåndsinntaket i boligen, og for mange er dette tilstrekkelig til å forsyne hele boligen med trådløse signaler. Men selv om den gjør det, får du neppe like god hastighet overalt. Dette er noe av det såkalte mesh (spindelvev)-nettverk tar sikte på å gjøre noe med.

Sju trinn til suksess med ny trådløsruter
Det fungerer slik: Istedenfor å ha én trådløs ruter, har du i stedet to, tre eller enda flere små bokser (noder), plassert rundt på strategiske steder i boligen. Disse har ofte en design som er langt mer plasseringsvennlig enn tradisjonelle rutere, som ikke alltid er like pene å se på.
Automatisk opp- og nedkobling
Avhengig av hvor i boligen du befinner deg, kobles dingsene dine automatisk til den noden som har best signalstyrke. Har man et veldig stort hus, kan man bygge ut med flere noder til man er fornøyd.
Nodene kommuniserer med hverandre i et eget beskyttet trådløst nett, for å sørge for best mulig hastighet mellom dingsene dine og internett.
Vi har det siste halvåret testet fem høyaktuelle mesh-løsninger, og samtlige viser at dette er en effektiv metode for å gi trådløsdekning til hver krinkelkrok - samtidig som hastigheten holdes på et høyt nivå.
Google Wifi

Det er svært sjelden vi får så mange oppfordringer om å teste en løsning som Google Wifi. Dette settet består av tre runde noder, og de tar vesentlig mindre plass enn de fleste andre løsningene.
Oppsettet av nettet er svært enkelt, vi vil påstå at dette er den aller enkleste mesh-en å sette opp, og alt skjer på god norsk via en app på mobilen.

Dessverre er ikke ytelsen så god som på de beste, så har du et stort hus og vil ha høy hastighet overalt, kan det hende du må supplere med flere noder. Systemet krever også at du registrerer deg med din Google-konto, noe som også kan være et ankepunkt for enkelte.
Les hele testen med alle plusser og minuser
Asus Lyra

Også dette settet består av tre runde noder, hver av dem med et fotavtrykk som er litt større enn en CD-plate. Oppsettet er relativt enkelt og alt skjer via en app på mobiltelefonen. Den er på norsk, men språkmessig er det litt å gå på.
Etter å ha oppdatert programvaren på Lyra, viste det seg å være en stabil løsning som sørget for full dekning i vår store bolig på 250 kvadratmeter.

Løsningen har dessuten gratis sikkerhet fra Trend Micro i hele produktets levetid og har også støtte for MU-MIMO-teknikken, som kan gi bedre ytelse når mange kompatible dingser er tilkoblet samtidig.
Vår største innvending er prisen, den ligger på rundt 5.000 kroner, 2.000 kroner mer enn den billigste i testen.
Les hele testen med plusser og minuser
Netgear Orbi RBK40

Netgear Orbi RBK40 er en super løsning for deg som sliter med trådløsdekningen i huset ditt. Takket være at hver node sørger for kraftigere signaldistribusjon enn konkurrentene fra Google, TP-Link og Asus, var det tilstrekkelig med to noder i vårt tilfelle - en stor enebolig på 250 kvadratmeter med tilstøtende garasje.
Dette er også den mesh-pakka som har flest avanserte funksjoner av de fem vi har testet.
Vi er ikke veldig imponert over mobil-appen, og at du må bruke PC for å oppdatere firmwaren og gjøre avanserte innstillinger på Orbi.
Boksene er også vesentlig større enn hos Google, TP-Link og Asus, men utover det har vi ikke særlig mange innvendinger.

Prismessig plasserer den seg mellom TP-Link Deco og Asus Lyra, du får den for rundt 3.800 kroner.
Netgear Orbi RBK40 ble kåret til Best i test i høst, da vi kun hadde testet tre mesh-løsninger.
Les hele testen med plusser og minuser
TP-Link Deco M5

TP-Link har levert en mesh-pakke som er svært enkel å sette opp og administrere. Boksene er små og enkle å plassere, og har en design som tåler å være synlig i stua. Dette er definitivt en løsning for deg som ønsker en enkel måte å få full trådløsdekning i vriene omgivelser.
Ytelsen med tre bokser ligger midt på treet, men bør være mer enn nok til de aller fleste norske boliger og bredbåndsabonnementer. Merk videre at dette er den desidert rimeligste av de fem mesh-pakkene vi har testet, med prislapp på under 3.000 kroner i billigste nettbutikk.

Med tanke på at du får en meget god løsning til en fin pris, har vi valgt å gi denne løsningen stempelet «Mye for pengene».
Løsningen mangler støtte for MU-MIMO, og produsenten har antydet overfor Dinside at det kan bli aktuelt å ta betalt for å abonnere på den innebygde sikkerhetspakka.
Les hele testen med plusser og minuser
Zyxel Multy X

Den siste mesh-løsningen vi rakk å teste siste halvår 2017, er også den som sitter igjen som testvinner. I likhet med Netgears løsning, består også denne av bare to noder, og de er vesentlig større enn Google, TP-Link og Asus sine.
Til gjengjeld har de en formidabel dekningsevne, hele 464 kvadratmeter ved optimale forhold, hevder produsentenS.
I vår test fikk vi bekreftet den gode dekningen. Vi fant også ut at dette er en av de aller enkleste mesh-løsningene å sette opp. Prismessig havner løsningen fra Zyxel ut omtrent som Netgears løsning, som også blir den som kommer nærmest på dekning.

De største ankepunktene er størrelsen på boksene, samt at funksjonsutvalget ikke er særlig stort i skrivende stund. Her kan det komme mer funksjonalitet etter hvert med nye firmware-oppdateringer, men er dette viktig for deg, bør du helle vurdere Netgear Orbi.
Zyxel Multy X er vår nye testvinner blant mesh-nettverksløsningene.
Les hele testen med plusser og minuser
