I Forbrukerinspektørene på NRK onsdag forsøkte den profesjonelle og lovlydige hackeren Chris Dale å trenge seg inn i smarthuset til Magnus Ognedal i Stavanger.
Huset ble av Teknisk Ukeblad ble kåret til «Norges smarteste hjem» i fjor, og eieren er over gjennomsnittet kompetent på datasikkerhet.
Måtte få passord først
Dette klarte ikke Dale innen fristen på fire timer som NRK hadde gitt ham. Derfor måtte han til slutt be om å få passord av Ognedal. Først da klarte han å styre persienner, robotgressklipper og nettkamera med mer.
Ognedal har gjort det klart overfor Dinside at han mener Dale aldri ville kunnet komme seg forbi smartlåsen som sitter på inngangsdøra.
Dale hevder på sin side at han ville fått kontroll over hele huset uten passord dersom han hadde prøvd lenge nok.

Dale og Ognedal er likevel enige om at det alltid vil være mulig å ta seg fysisk inn i et hus dersom man absolutt vil. Brekkjern trumfer jo all smart elektronikk.
Men er det virkelig slik at det er umulig å bryte opp en elektronisk lås elektronisk? Altså ikke bruke fysiske verktøy, men bare mobil eller PC?
Vi kontaktet både Oslo-politiet og forsikringsselskapet Gjensidige for å høre om de hadde opplevd noe sånt.
- Ingen rapporter om slikt

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige måtte forhøre seg litt i staben før han konkluderte bastant. Nei, ingen hadde hørt om smartlås-hacking.
- Jeg kan si med sikkerhet at ingen av våre kunder har rapportert om noe slikt. Men om proffer virkelig vil inn, klarer de det jo på en eller annen måte. Det har jo til og med vært tilfeller der innbruddstyver har tatt seg inn i boligen mens folk har vært hjemme, sier Voll til Dinside.
Som forsikringsmann er han fornøyd bare folk sikrer eiendommen sin med en god lås. Om den er elektronisk og appstyrt er ikke så viktig.
- Jeg har jo hørt om at biltyver har kommet forbi startsperrer, men det er forløpig ikke så utbredt. Men det er jo sannsynlig at både bilhacking og hushacking kan bli et større problem i fremtiden, sier Voll.

Tar heller vinduene
Oslo Polititidistrikt opplyser til Dinside at heller ikke de har ikke registrert innbruddstyver som bruker finurlige hackingteknikker i stedet for den gode, gamle verktøykassa til Olsenbanden & co.
Og bare i bare tre av 33 innbrudd i Agder Politidistrikt fra desember 2015 til januar 2016 brøt tyvene seg gjennom hoveddøra, ifølge Aftenposten.
I de aller fleste tilfeller er det altså vinduer og verandadører som blir brutt opp, ikke inngangsdøra der smartlåsen helst sitter.
Tall for de første fire månedene i 2017 fra Politiets straffesaksregister (STRASAK) viser en nedgang på hele 33,7 prosent i antallet anmeldte boliginnbrudd i hele landet.
Politiet mener at en del av forklaringen kan være at flere installerer boligalarm.
Så selv om nett og digitalteknologi kanskje har begrenset verdi når skumle menn i hettegensere går løs på kjellervinduet ditt, kan det godt være at alarmsystemer og smartlåser kan forebygge innbrudd.
Proffe hackere i utlandet
I utlandet finnes det likevel et teknologisk miljø som jobber målrettet for å bryte seg inn i de sikkerhetssystemene som styrer smartlåser og annet utstyr som brukes til å sikre hjem og bedrifter.

På hackerkonferansen Defcon i Las Vegas i fjor presenterte Anthony Rose og Ben Ramsey fra selskapet Merculite Security en 42 siders rapport der de viser hvordan de klarer å hacke 16 ulike smartlåser.
Felles for disse låsene er at de alle åpnes via Bluetooth, en trådløs teknologi som finnes på enhver mobiltelefon.
På hackerkonferansen Black Hat i 2013 demonstrerte Behrang Fouladi og Sahand Ghanoun sårbarheter i Z-Wave, en trådløs teknologi du gjerne finner på billigprodukter hos de store elektronikkjedene.
Både på Defcon og Black Hat ble det i 2015 påvist svakheter ved Zigbee, et system som brukes i mange smartprodukter i hjemmet, blant annet Philips smartlyssystem Hue.

Se hvem som ringer på - også når du ikke er hjemme
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.