Jottacloud lanserer ny fototjeneste

- Vi er et lite selskap sammenlignet med Google, men vi tilbyr en bedre løsning

Nordmenn på offensiven gir deg «ubegrenset» sikkerhetskopiering av bilder for 59 kroner måneden.

NETTOPP LANSERT: Jottaclouds nye fototjeneste, Jottacloud Foto, tar opp kampen med Google om å ta vare på minnene dine. Foto: Pål Joakim Pollen
NETTOPP LANSERT: Jottaclouds nye fototjeneste, Jottacloud Foto, tar opp kampen med Google om å ta vare på minnene dine. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du over middels opptatt av teknologi, har Jottacloud neppe passert under radaren din de siste årene.

Det norske selskapet har fra starten av tilbudt «ubegrenset» lagringsplass (se faktaboks) i nettskyen mot en månedlig avgift, som med årene har blitt mer og mer overkommelig, der prisen i skrivende stund er 59 kroner måneden for å kunne sikkerhetskopiere innhold fra alle PC-ene, mobilene og nettbrettene dine.

Lanserer ny bildetjeneste

De siste 15 månedene har selskapet jobbet med utviking og testing av en ny fototjeneste som går hånd i hånd med resten av lagringsløsningen, og som nå er blitt lansert.

Over 50.000 brukere har vært med på testingen, og til sammen har de lastet opp 370 millioner bilder, ifølge pressemeldingen.

I praksis er det altså en og samme tjeneste, men der bildefiler du laster opp til Jottacloud får spesialbehandling via fototjenesten – Jottacloud Foto, som den kalles.

Komprimerer ikke bildene

Dersom du bruker Google Foto med ubegrenset lagringsplass, komprimeres bildene dine ned til 16 megapiksler og full HD (video) dersom de er større.

Alternativt kan du laste opp bildene urørt, men da må du betale for utvidet lagringsplass (de første 15 GB er gratis, deretter $2 i måneden for 100 GB, $10 i måneden for 1 TB og $100 i måneden for 10 TB). Bruker du denne varianten vil du også kunne laste opp bilder i råformat, uten at de blir konvertert.

Jottacloud komprimerer ikke bilder og videoer som lastes opp, og støtter også råformat. Dog er det, som nevnt, en betaltjeneste i utgangspunktet, selv om det er mulig å prøve tjenesten med 5 GB lagringsplass uten å betale.

Vi tok en prøvetur

Vi fikk tilgang til tjenesten i forkant av lanseringen. Som Google Foto er den todelt, med en app-utgave for mobiltelefoner (kun Android foreløpig, men iOS-versjonen skal være rett rundt hjørnet) og en webversjon, som kan brukes fra en moderne nettleser.

Google Foto
Google Foto Vis mer
Jottacloud Foto
Jottacloud Foto Vis mer

Webgrensesnittet er svært likt Google Foto, der bildene ligger i en lang strøm nedover siden, med en tidslinje i høyre marg som lar deg komme kjapt til datoen du ønsker.

Merkingen av bilder er den samme, der du kan trykke på en avhuking og deretter på flere bilder for å kunne laste dem ned i én bolk, legge dem i et album, slette dem eller skjule dem fra visningen.

Du kan enkelt merke flere bilder og legge dem i et album, slette eller skjule dem, eller laste dem med. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Du kan enkelt merke flere bilder og legge dem i et album, slette eller skjule dem, eller laste dem med. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Jottacloud har dog ikke noe som tilsvarer Googles assistentfunksjon, som lager animerte gif-er, kollasjer, videoer fra turer og den slags automatisk, og det finnes heller ikke noe søkefelt.

Der er Google fortsatt svært gode og lar deg for eksempel skrive "hund på stranda" for å finne de riktige bildene. Det er heller ingen ansiktsgjenkjenning og gruppering av bilder deretter, som er mulig på Google foto om du gjør et lite triks, og som er vel så imponerende.

Jottacloud har heller ingen redigeringsfunksjoner direkte i tjenesten.

Automatisk opplasting

Mobilappen er forholdsvis enkel og viser alle bildene i biblioteket ditt – igjen som på Googles fototjeneste.

Mobilappen lar deg se alle bildene, organisere dem i album og dele med andre. Og den kan automatisk laste opp nye bilder du tar. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Mobilappen lar deg se alle bildene, organisere dem i album og dele med andre. Og den kan automatisk laste opp nye bilder du tar. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Om du vil kan appen ta automatiske sikkerhetskopier rett etter at bildene er tatt, og det fungerer utmerket. Du kan velge om dette kun skal skje via WiFi, eller om du også vil bruke mobildata til den slags.

Mobil-appen kan også brukes til å legge bilder i album, og både i appen og på web kan du dele bilder med andre, og også dele album med andre slik at de kan legge til flere bilder.

Med andre ord er det, så vidt vi kan se, ingenting Jottacloud kan som ikke Google Foto kan, men det er mye andre veien.

Fordelen er selvsagt prisen – for 59 kroner måneden får du «ubegrenset» (i praksis 10 TB) lagringsplass uten at bildene dine endres på. Skal du betale for 10 TB hos Google, må du ut med 850 kroner i måneden etter dagens kurs.

Ja, og så kan du bruke Jottacloud til mye mer enn bilder, da.

LES OGSÅ:
Googles nye fotoapp lar deg skanne gamle papirbilder
Har du sett Snapchats nye «minner»-funksjon?
Slik samler du bildene fra ferieturen