Vi bygger stuePC med HD DVD

Tiden er nå moden for å utforske en stuePC med støtte for HD DVD. Vi starter med å sjekke ut hvilke komponenter som kreves.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange bruksområder for en stuePC, avhengig både av selve stua og de som bruker den. Dessuten spiller resten av boligen inn, hvor mange rom den har og ikke minst hvor mange som bor i den.

Bor man alene og trangt kan man klare seg med en PC som dekker hele medie-behovet, fra musikk til bilder, film og TV, fra nett og kabel/antenne/satelitt.

Hjemme hos oss er det flere PCer på forskjellige arbeidsrom, og TVer i tre etasjer. Rollen en stuePC skal ha blir derfor noe snevrere. Det er snakk om å spille musikk og video, vise bilder og surfe på nett når flere skal delta ved planlegging av ferier, netthandel osv. TV-signalet besørges av digital kabel, og eventuelle opptak av TV-programmer tas hånd om av boksen fra kabelleverandøren, som har innebygd PVR (Personal Video Recorder). Noe TV-kort er det derfor ikke planer for i PCen. Det finnes jo ingen kortløsninger som fungerer med kryptert digital kabelTV.

Vi tenkte derfor i utgangspunktet å sette opp en relativt enkel stuePC, men etter å ha testet HD DVD-spilleren til XBOX 360 på PC ble lista lagt et stykke opp. Spørsmålet var - hvor langt opp? Hvilke komponenter er påkrevet i stuePCen for å spille av HD DVD?

Komponentvalg - første utkast

De viktigste faktorene er prosessorplatform, kabinett og skjermkort. Vi tar utgangspunkt i minstekravet for HD DVD avspilling i henhold til utvikleren av PowerDVD Ultra sine anbefalinger.

Den minste prosessoren fra AMD som klarer HD DVD er noen hundrelapper billigere enn tilsvarende fra Intel. Dagens priser er 1 250 kroner for AMD X2 4200+ mot 1 550 kroner for Intels Core 2 Duo E6300.

Når det gjelder hovedkort trenger vi ikke noe avansert, men GbLAN, SATA og lyd med flerkanals analog pluss SPDIF digital ut må være med.

Gigabyte GA-965P-DS3 for Intel 775 sokkel koster ca 1 050 kroner, mens et noenlunde tilsvarende fra samme produsent, GA-M55S-S3 for AMD2 sokkel koster 710 kroner. Det blir drøyt 600 kroner i forskjell, og skal man bruke like mye penger kan man gå opp til en AMD 5200+ prosessor som har 2 MB hurtigminne.

Da blir forskjellen i ytelse minimal, og prisen på kombinasjonen prosessor, hovedkort og minne vil være omtrent identisk. Et vanskelig valg, vi er enda i tenkeboks.

Kabinettet vi valgte er et lavt og elegant Mozart SX fra Thermaltake. Til tross for den lave høyden brukes vanlige ATX hovedkort med en lav vifte og det er plass til en standard strømforsyning. Det følger med et vinklet overgangskort (riser card) for horisontal montering av PCI Express x16skjermkort og 2 PCI kontakter.

Vi bygger stuePC med HD DVD
Vi bygger stuePC med HD DVD
Vi bygger stuePC med HD DVD


Skjermkortet er vi derimot ikke sikre på enda. Kravene som stilles er at det har HDCP og en ytelse fra nVidia 7600GT eller ATI 1600 og oppover.

For vår egen del vil vi svært gjerne ha et skjermkort uten vifte, men det er ikke så stort utvalg av slike når man kommer opp i ytelse. Dessuten er det i skrivende stund leveringstid på alle de aktuelle kortene.

Harddisken vi har valgt er en 2,5-tommers Hitachi-disk med SATA. Den er så godt som lydløs, og er med sine 40 GB stor nok til å romme operativsystem og de aktuelle programmene. Dataene skal som nevnt ligge på den felles hus-serveren.

Til slutt er det HD DVD spilleren til XBOX 360. Den kan brukes utvendig og kobles til med USB, eller man kan dissekere kabinettet og ta ut selve spilleren og montere den i kabinettet. Den bruker samme kontakt som slim-line optiske drev, men overgang til PATA/EIDE har vi liggende.

Prøvemontering - støykilder

Siden vi hadde et hovedkort med AMD 3800+ og 2 GB minne liggende, gjorde vi en prøvemontering. Kabinett, harddisk og HD DVD har vi allerede anskaffet, strømforsyning og et par PCI Express skjermkort hadde vi også liggende.

Vi bygger stuePC med HD DVD


Det gamle hovedkortet passer ikke ordentlig til kabinettet, siden kontakten til skjermkortet må stå i plass #6 fra ytterkanten for å passe inn. Dette er vanlig på mange av de nyere hovedkortene. Vi måtte derfor demontere braketten da vi testet.

Vi bygger stuePC med HD DVD


Harddisken monterte vi i strikker, og limte fast holderen i kabinettet etter å ha fjernet braketten til 3,5-tommers harddiskene. Det fungerer utmerket, med både dobbelssidige tape-puter, kork og strikk i mellom disk og chassis. Da er det ikke mye vibrasjoner som kan forplante seg ut i kabinettet.

Vi bygger stuePC med HD DVD


Prosessorviften er stor og massiv, og finnes i lignende utgaver for både AM2 og Intel. Den støyer neste ikke i det hele tatt når den blir regulert ned til passende hastighet.

Vi bygger stuePC med HD DVD


Derimot er det kritisk med strømforsyningen. Den vi hadde liggende var den største bråkmakeren, og vi kommer til å velge entene en vifteløs eller en S12 som vi har skrevet om i denne artikkelen

HD DVD er krevende

Vi installerte Windows Vista og PowerDVD Ultra bare for å sjekke, og PCen med AMD 3800+ fungerte utmerket til alt mulig - bortsett fra HD DVD som ikke fungerte i det hele tatt. Et nVidia 7300 kort med HDMI-utgang var det vi hadde for hånden, men det ga opp ånden etter installasjonen av Vista og leverte bare grønne vertikale striper på skjermen.

De andre skjermkortet våre holdt heller ikke mål, vi hadde bare Radeon 550 og X700 for hånden og ingen av dem støtter HDCP.

Så HD DVD krever sin maskinvare, så vi regner med å bestemme oss for prosessor/hovedkort og skjermkort i løpet av kort tid og bestille.

--->>Neste del finner du her


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer