Vi bygger PC med Sandy Bridge

Siste generasjon Intel-baserte hovedkort er tilbake i butikkene, og vi bygger ny PC. Bli med på jobben!

Tidligere i år ble alle hovedkort basert på Intel 6 series-brikkesett (Sandy Bridge) kalt tilbake av Intel på grunn av en designfeil i SATA-kontrolleren. Feilen kunne føre til degradert ytelse i SATA-ytelsen over tid, og problemet ble oppdaget av Intel selv.

Det førte til at butikkene raskt ble rensket for de fleste hovedkortene med 1155-sokkel, men nå er de på full fart tilbake - med en revidert utgave av brikkesettet.

Les mer om feilen her.

En rask tur i norske nettbutikker viser at prisene på hovedkortene starter på rundt 600 kroner. De rimeligste Core i3-prosessor beregnet for 1155-sokkelen starter på rundt tusenlappen. Bedre ytelse og lavere strømbruk er kjennetegn ved plattformen, sammenlignet med forrige generasjon Core-prosessorer beregnet for 1156-sokkel.

Vårt prosjekt

I likhet med de fleste som oppgraderer hadde vi en del utstyr som vi ønsket å bruke videre. Vi hadde både Blu-ray-brenner, en 1000 GB Green Power-harddisk fra Western Digital, 4 GB DDR3-minne og et rimelig Cooler Master-kabinett liggende ubrukt, men manglet både hovedkort, prosessor og strømforsyning. Dessiten ønsket vi å oppgradere med en SSD systemdisk, for virkelig å dra opp hastigheten i forhold til den gamle AMD-baserte kontor-PC-en.

De nye 1155-prosessorene har innebygd grafikkprosessor, og vi ønsket å prøve ut denne i praksis før vi eventuelt gikk til innkjøp av et dedikert grafikkort.

Etter å ha saumfart prisene og butikkenes omdømme hos Prisjakt.no, endte vi opp med å bestille følgende deler fra Dustin Home:

1. Hovedkort: ASUS P8H67-M PRO

Vi bygger PC med Sandy BridgeVi har gode erfaringer med Asus fra tidligere byggeprosjekter. Dette hovedkortet var rimelig, og hadde noen egenskaper som var viktig for oss, deriblant støtte for harddisker som er større enn 2 TB, og innebygd USB 3.0-støtte.

2. Prosessor: Intel Core i5 2500K

Vi bygger PC med Sandy BridgeMed en prislapp på rundt 1.500 kroner er dette kanskje den Core-prosessoren som gir mest for pengene akkurat. Høy ytelse og mulighet for å overklokke er noe mange setter pris på, også vi.

3. OCZ Vertex 2 60 GB SSD

Vi bygger PC med Sandy BridgeDette er en av de aller raskeste SSD-ene akkurat nå, med både skrive- og lesehastighet på mellom 250 og 300 MB pr sekund. Vår test levner ingen tvil om dette er et fornuftig valg. 60 GB er ikke mye, men det er ikke noe problem så lenge vi lagrer alle brukerfilene våre på den gamle 1000 GB-harddisken.

Corsair CX 430W strømforsyning

Vi bygger PC med Sandy BridgeTidligere gode erfaringer med Corsair samt lav pris gjorde at valget falt på denne strømforsyningen. Den har en 12 cm vifte i bunn, og innebygd temperaturføler som justerer viftehastigheten opp og ned etter behov. Siden de aller fleste PC-er mesteparten av tiden blir brukt til lettere oppgaver, øynet vi et håp om en stillegående opplevelse.

Dette koster det

De fire delene vi kjøpte kostet følgende:

  
Hovedkort798 kroner
Prosessor1599 kroner
SSD999 kroner
Strømforsyning348 kroner
Totalt:3744 kroner


Priser innhentet 11.4.2011

Hvis vi skulle kjøpt de andre delene hos Dustin Home ville det kostet oss følgende ekstra:

  
Kabinett Cooler Master Elite 341279 kroner
Harddisk WD Caviar Green 1 TB399 kroner
Minne DIMM DDR3 4GB 1333MHZ CL9349 kroner
Blu-ray-brenner LG BH10769 kroner
Totalt1796 kroner


Priser innhentet 11.4.2011

Totalprisen på vårt byggesett blir da 5540 kroner. I tillegg kommer kostnader knyttet til operativsystem og programmer, dersom du ikke har lisenser på dette fra tidligere. Og skjerm - naturligvis. Vi bruker Dell Ultrasharp U2711, en av markedets beste 27-tommere, mener vi.

Les videre: Del 2: Byggeprosessen

Ikke så interessert i å bygge selv? DinSides PC-oversikt er laget for deg!