Ace Viso 2 er et pent kabinett, men byggekvaliteten er tvilsom. Det er uansett blitt hjemmet for vår nye PC, som er helt fri for mekanikk og vifter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Ace Viso 2 er et pent kabinett, men byggekvaliteten er tvilsom. Det er uansett blitt hjemmet for vår nye PC, som er helt fri for mekanikk og vifter. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Vi bygger lydløs PC

Komplett, viftefri PC til 3.400 kroner? Javisst er det mulig!

Helt siden jeg skrudde sammen min første PC i 1995 har jeg vært opptatt av å holde støynivået til et absolutt minimum. Med stadig mer strømgjerrige og dermed kjølige komponenter, samt at man nå kan klare seg fint uten harddisk og optisk drev, er det i dag fullt mulig å bygge en PC som ikke lager lyd i det hele tatt.

Her er en fornuftig utstyrsliste for den som ønsker å prøve seg:

  • 1. Et romslig kabinett med godt med "pustehull"
  • 2. Et hovedkort med passivt kjølt prosessor og integrert grafikkbrikke
  • 3. En passivt kjølt strømforsyning
  • 4. En SSD i stedet for harddisk.
Med dette utgangspunktet har man kvittet seg med all mekanikk i form av vifter og roterende plater, og vil i praksis få en lydløs PC. Men hvor godt vil det fungere i praksis? Vil den bli for varm under tøff belastning? Dette ville vi finne ut.

Les også: Lurt å kjøpe stasjonær PC??

1. Kabinett

Vi kjøpte et rimelig Micro-ATX-kabinett fra ACE, kalt Viso 2. Dette kostet ikke mer enn 359 kroner hos Dustin Home, og da fikk vi med en strømforsyning på 450W - med vifte. Den skulle vi naturligvis bytte ut med en UTEN vifte.

Vi valgte dette kabinettet fordi det så pent ut, men det viste seg at det var av meget tvilsom kvalitet. Metallplatene var svært tynne, og bakplaten hadde gitt etter for tyngden av strømforsyningen under transporten, og var bøyd innover i toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med litt håndmakt bøyde vi den tilbake, men vi vil ikke under noen omstendighet anbefale andre å kjøpe dette kabinettet.

2. Hovedkort med prosessor og grafikk

Utvalget av hovedkort med passivt kjølt, integrert prosessor og grafikk er ikke stort, vi gikk for Asus E35M1-I PRO. Dette er en veldig spennende løsning som byr på en rekke tilkoblingsmuligheter.

Vårt hovedkort med APU er tyst som graven, men byr likevel på mange finesser. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Vårt hovedkort med APU er tyst som graven, men byr likevel på mange finesser. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Prosessor og grafikk fra AMD er integrert på én og samme brikke (APU), og trekker totalt beskjedne 18W under maks belastning. Ytelsen skal ifølge Passmark PerformanceTest ligge godt foran de fleste Intel Atom-baserte systemer. Prislapp: Ca 1000 kroner.

3. Strømforsyning

Passivt kjølte strømforsyninger for stasjonære PC-er er heller ikke hverdagskost, men de finnes. Den store utfordringen er varmeutvikling. Etter å ha lest diverse tester landet vi til slutt på en 400W-forsyning, X-400 fra Seasonic, som skal være blant de mest effektive på markedet, med dertil liten varmeutvikling.

Vifteløs strømforsyning. Oh I like it! Foto: Bjørn Eirik Loftås
Vifteløs strømforsyning. Oh I like it! Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Strømforsyningen er en såkalt modulær type, det vil si at du bare kobler til de kablene du trenger. Dermed blir det enklere å holde det ryddig og luftig i kabinettet, siden du slipper å ha en haug med kabler hengende som du ikke bruker.

Koble bare til det du har bruk for av kabler. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Koble bare til det du har bruk for av kabler. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Den er imidlertid litt dyr. Prislapp: Ca 1000 kroner.

4. SSD

Du betaler fortsatt langt mer pr gigabyte dersom du forkaster harddisken og heller går for en SSD, men du får samtidig en mye raskere løsning, som også er både lydløs og kjølig. Vi hadde liggende en 60 GB SSD fra OCZ fra et tidligere byggeprosjekt som vi ønsket å bruke i denne PC-en.

SSD erstatter harddisken. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SSD erstatter harddisken. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


220 kroner for 4 GB? Eg tror du e tussete, mann. Neida, minne er blitt superbillig. Foto: Kingston
220 kroner for 4 GB? Eg tror du e tussete, mann. Neida, minne er blitt superbillig. Foto: Kingston Vis mer

60 GB er ikke mye i 2011, men i vårt tilfelle var det tilstrekkelig fordi alle brukerfilene ligger lagret på en hjemmeserver.
Som systemdisk var 60 GB i vårt tilfelle derfor helt perfekt. Prislapp: Ca 800 kroner

Hva mer?

I tillegg trengte vi minne til maskinen. RAM-prisene er historisk lave nå, vi kjøpte vi en 4 GB 1333 MHz minnebrikke fra Kingston. Prislapp: Ca 220 kroner.

Optisk drev trengte vi ikke, siden vi allerede har overført Windows 7-installasjonsplaten til en USB-minneplugg.

Totalt kostet PC-en oss altså i underkant av 3400 kroner

Her er alt på plass. OK, vi lover å rydde litt i kablene. Når vi får tid... Foto: Bjørn Eirik Loftås
Her er alt på plass. OK, vi lover å rydde litt i kablene. Når vi får tid... Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Følg oss videre

Vi har nå fortalt om PC-en vi har bygget. I neste omgang skal vi starte den for første gang, og hvis alt fungerer som det skal, vil vi installere Windows 7 på den og kjøre den hardt med diverse tester for å se om den tåler å bli brukt - helt uten vifter. Og hva kan den egentlig brukes til?

Det kan du lese mer om her (publiseres 15. juli 2011)

Les også:
Slik bygger du en PC
Ny PC til 2.000 kroner