Vi bygger AMD-basert mediesenter

Strømsparende prosessor og et lite hovedkort i et kompakt kabinett. Resultat: Enkel og dugandes mediesenter. Her ser du hva og hvordan.

Å bygge mediesenter er enkelt og morsomt. Og Windows 8 var på plass bare 15 minutter etter at vi var ferdige med byggejobben. I denne artikkelen forteller vi deg om prosessen, og triller terningkast på delene vi benyttet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Å bygge mediesenter er enkelt og morsomt. Og Windows 8 var på plass bare 15 minutter etter at vi var ferdige med byggejobben. I denne artikkelen forteller vi deg om prosessen, og triller terningkast på delene vi benyttet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bygge mediesenter til stua er blitt morsommere med årene. Årsaken til at dette er mer lystbetont enn før, er for undertegnede tredelt: Prisene har gått ned, ytelsen opp og støy er ikke lenger noe problem - vel og merke hvis du vet hva du skal se etter.

Legg til at Windows 8 er billig en stund til, og du har mange gode grunner for å bygge din egen stue-PC.

En løsning mange går for er et kompakt kabinett og hovedkort i mini-ITX-utførelse. Det er imidlertid ikke den beste løsningen dersom du ønsker å bruke en litt kraftig prosessor og separat grafikkort, for eksempel til spilling. Det vil i beste fall medføre et behov for ekstra vifter, og slikt blir det som kjent støy av.

Vi valgte en litt større løsning, av flere årsaker. For det første for å minimalisere behovet for ekstra kabinettvifter, men også for å kunne sette inn flere disker og SSD-er ved behov. I utgangspunktet skal vi kun ha én harddisk fra den stillegående Green Power-serien til Western Digital.

Les også: Slik bygger du PC-en din selv - trinn for trinn

PC-en skal først brukes til lokale mediefiler (videoer, bilder og musikk), samt streamingtjenester som Spotify, TV2 Sumo, NRK, Netflix, HBO og ViaPlay. Per i dag er det nemlig kun en fullblods datamaskin som gir en tilfredsstillende opplevelse for alle disse tjenestene.

Når maskinen står ferdig vil den bestå av følgende deler. For dagsaktuelle priser kan du se oppsummeringsboksene nederst i denne artikkelen:

Kabinett: In-Win BK623 Micro Tower m 300W strømforsyning
Hovedkort: MSI FM2-A55M-E33
Prosessor: AMD A-Series A10-5700
Disk: Western Digital AV-GP 2TB
RAM: Patriot 2GB-brikke (1333 Mhz)
Tastatur/Mus: Logitech Wireless Touch Keyboard K400
OS: Windows 8, 32-bit

Vi bygger AMD-basert mediesenter
Vi bygger AMD-basert mediesenter





Kabinettet har vi valgt fordi det er relativt kompakt, tatt i betraktning at det kan huse selv de største mATX-kortene. Kabinettet bygger bare 32 cm i dybden, og er dermed enkelt å plassere i en hylle.

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Strømforsyningen er også kompakt og støysvakt.

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Hovedkortet er blant de billigste med FM2-sokkel. Men det byr på det viktigste, ikke minst har det HDMI-utgang og støtte for flerkanals lyd. Det har derimot ikke USB 3.0-støtte, og har begrenset med utbyggingsplasser. Det er imidlertid et av de mest kompakte mATX-kortene på markedet, og er derfor et glimrende valg til små kabinetter.

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Prosessoren (APU-en) er siste tilskudd på stammen i Trinity-familien fra AMD. Den har fire kjerner, klokkehastighet på maks 3,4 GHz, og trekker maks 65W under tung belastning. Det finnes langt mer strømgjerrige prosessorer på markedet, men denne fremheves av AMD som meget strømgjerrig under normal, lett bruk, og som spesielt egnet for mediesentre og stillegående PC-er.

Vi bygger AMD-basert mediesenter

Den har også integrert grafikk (AMD Radeon HD7660D) som skal yte bra til det aller, aller meste, også til lett spilling.



Harddisken har vi rett og slett valgt fordi vi hadde den liggende, men også fordi den er blant de mest lydløse harddiskene på markedet.

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Noen vil sikkert stusse over at vi bare utstyrer PC-en med 2 GB RAM, og med tanke på dagens prisnivå er vi naturligvis enig. Nok en gang var dette en brikke vi hadde liggende, og med tanke på at maskinen neppe vil brukes til mange oppgaver samtidig og vi skal installere 32-bits utgaven av Windows 8, tok vi sjansen.

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Tastaturet har integrert pekeplate, og egner seg derfor meget godt for sofa- og stuebruk. Les vår test av tastaturet her.

Byggeprosessen

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Kabler fra strømforsyning og frontpanel ryddes av veien

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Hovedkortet er skrudd fast. Legg merke til at selv om kabinettet er lite, har vi god plass takket være det meget minimalistiske hovedkortet

Vi bygger AMD-basert mediesenter
Vi bygger AMD-basert mediesenter



Alt er koblet til. Vi brukte denne gangen en stillegående kjøleløsning fra Akasa til APU-en, men den medfølgende kjøleren vil også gjøre susen. Som vi skrev i testen av storebror A10-5800K regulerer viftehastigheten seg etter behov, og er i de fleste tilfeller tilnærmet lydløs.



Ikke mange tilkoblinger å skryte av, men de viktigste er på plass.

Windows 8 ble vårt valg

Vi installerte Windows 8 på maskinen (fra minneplugg), og alt av maskinvare ble oppdaget og riktige drivere ble installert. Maskinvarestøtten "rett ut av boksen" er blitt vesentlig forbedret i Windows 8 i forhold til forgjengeren Windows 7. Hele prosessen var unnagjort på 15 minutter.

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Windows 8 ferdig installert, og PC-en er klar for bruk.

Hvis du ønsker å prøve et gratis alternativ til Windows, kan vi anbefale Linux Mint.

Nå gjenstår det kun å gjøre enkelte modifikasjoner i Windows for å gjøre den TV-vennlig, samt installere aktuell programvare. I vårt tilfelle betyr det først og fremst Spotify, Google Chrome, Classic Shell, VLC og XBMC Mediesenter.

Hvordan er den i bruk?

Windows Opplevelseindeks gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 7,2
Minne: 4,5
Grafikk: 4,3
Spillgrafikk: 6,2
Primær harddisk: 5,9

Passmark PerformanceTest 8.0 og 3DMark Vantage gir oss litt mer kjøtt på benet, og i diagrammene under har vi sammenlignet prosessor- og grafikkytelsen med noen andre, populære prosessorer for stasjonære PC-er - og noenlunde samme prisklasse:

Prosessor:

Vi bygger AMD-basert mediesenter



Tall fra Passmark PerformanceTest 8.0. Her har vi sammenlignet mot andre prosessorer i 800-1000-kroners klassen. Som du ser er ytelsen helt på høyde her. Det er imidlertid verdt å nevne at Intel-prosessorene kun har to kjerner, og har dermed høyere ytelse pr kjerne enn AMD. Strømbruket er også 10W lavere på maks belastning.

Grafikk:

 1066 MHz RAM1866 MHz RAM
3DMark Score27384857
Graphics Score22224206
CPU Score89819061
Jane Nash7,4 fps13,8 fps
New Calico5,5 fps10,7 fps
AI Test12241238
Physics Test1212
Full HD-oppløsning



Tall fra 3DMark Vantage. Her har vi også tatt med tallene vi fikk ved å bytte ut brikken med raskere RAM i par. Les mer om ytelsesforbedringene i spillgrafikken i denne artikkelen.

Slik er PC-en i bruk

Selv med en relativt treg harddisk starter maskinen på rundt 20 sekunder. Den er responsiv til nær sagt alle oppgaver vi bruker den til, og er stort sett meget stillegående (støyer mindre enn en ny PS3 eller PVR). Alt av video spilles av uten problemer, i alle formater og oppløsninger. Vi har også prosesser gående i bakgrunnen, blant annet en AirPlay-server og Microsoft Skydrive, uten at de 2 gigabytene med RAM kommer til kort. Vi har med andre ord ingen planer om å øke minnemengden med det første.

Få også med deg testen av en annen aktuell AMD-proseossr, AMD A10-5800K, samt testen av siste generasjon Intel Core i5

Under har vi listet delene vi brukte til PC-en, med våre plusser og minuser:

Testresultat

AMD A10-5700 prosessor

God prosessor og grafikkytelse til de fleste oppgaver. Bedre integrert grafikkytelse enn Intel i samme prisklasse.

Litt høyere strømbruk enn Intels konkurrerende i3-prosessorer.


Testresultat

MSI FM2-A55M-E33 hovedkort

Enkelt og greit hovedkort som passer til normale krav. Meget kompakt.

Begrenset med tilkoblingsmuligheter. Ikke USB 3.0.


Testresultat

Western Digital AV-GP WD20EURS 2TB harddisk

Meget stillegående disk med god kapasitet

Ikke blant de raskeste


Testresultat

In-Win BK623 300W kabinett

Kompakt og stillegående kabinett

Ikke USB 3.0-porter i fronten, begrenset innvendig plass


Testresultat

Logitech K400

Kompakt, godt tastatur med integrert museplate, enkel installasjon, god rekkevidde

Litt smal enter-tast, fellesnordiske taster er vi ikke stor fan av.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer