- Verre enn å miste lommeboka

Minnepluggen løsnet fra nøkkelknippet.

- Verre enn å miste lommeboka
Publisert
Sist oppdatert
Bruker du minneplugger til transport av data, sørg for å kryptere innholdet, slik at uvedkommende ikke får tilgang til dem.


For en tid tilbake kjøpte jeg en liten 4GB minneplugg fra Pretec. En av grunnene til at jeg valgte nettopp denne, var at den satt på en hendig nøkkelring, og jeg så umiddelbart verdien av å kunne transportere filer til og fra jobb, til møter og foredrag, og hvis den hang på nøkkelknippet mitt ville den bli nærmest umulig å glemme igjen hjemme.

Og i et halvt års tid har det fungert helt glimrende. Helt til jeg satt på flyet på vei til Stockholm i forrige uke. Tilfeldigvis oppdaget jeg at bare hetten til minnepluggen hang igjen på knippet. Jeg begynte umiddelbart å gjennomsøke lommer, sete og flygulv, men til ingen nytte. Minnepluggen var, og ble borte.

Les også: Slik unngår du minneplugg-tabben

Ubehagelig

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Selve pluggen var verdt en knapp hundrelapp, det var selvfølgelig innholdet som var direkte ubehagelig å miste. Enda mer ubehagelig var det å konstatere at jeg ikke helt visste hva jeg hadde av filer på pluggen. Det var antakelig noen bilder, presentasjoner og notater, og sikkert et par portable programmer. Neppe kompromitterende innhold på noen som helst måte, og jeg har helt sikkert kopier av dataene andre steder, men jeg får aldri vite med sikkerhet hva jeg hadde på den. Og det er det aller mest ubehagelige her.

Og jeg kan godt banne og irritere meg grønn over at selve konstruksjonen av minnepluggen var så råtten at den kunne falle av på denne måten, fy skamme seg Pretec, men det hjelper selvfølgelig lite. Aller mest irriterer jeg meg over at jeg, som lever av å råde folk til å behandle dataene sine på en trygg måte, ikke hadde kryptert innholdet på minnepluggen. Jeg innser at jeg, som i så mange andre situasjoner i livet, lærer først når uhellet er ute. Jada, jeg la egget. Det finnes ingen unnskyldning.

Slik unngår du det

Jeg håper imidlertid at denne lille artikkelen når deg før uhellet rammer deg, slik at du kan ta dine forholdsregler. Bruker du minneplugger til transport av data, sørg for å kryptere innholdet, slik at uvedkommende ikke får tilgang til dem.

I Windows 7 Professional- og Ultimate-versjonene er slik kryptering den enkleste ting i verden. Bare høyreklikk på stasjonen i Utforsker, og velg Aktiver Bitlocker.

- Verre enn å miste lommeboka


- Verre enn å miste lommeboka


For å få tilgang til dataene på pluggen, må man oppgi passordet du angav, uavhengig av hvilken Windows-versjon som kjøres. Mac- og Linux-brukere vil bare bli møtt av uleselige data.

For alle andre Windows-versjoner anbefales gratisløsningen TrueCrypt. Det er litt mer kronglete, men gir deg samtidig flere andre muligheter, som du kan lese om i vår omtale av programmet.

Dersom du bruker Mac, er SecureFiles et godt alternativ.

Med ønske om en fortsatt trygg datahøst,
Bjørn Eirik Loftås

Les også:
Få mer ut av minnepluggen
Slik stjeles passordene dine

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer