Verdt å vite om høyttalere

Når vi forsøker å gjenskape lyd ved å sende vekselstrøm til trakter av papp som har en spole med kobbertråd limt fast i bunnen - da sier det seg selv at resultatet må bli noe annet enn utgangspunktet, selv om mange produsenter prøver å innbille oss noe annet.

Lyd skapes av at gjenstander beveger seg og setter luften i svingninger. Disse gjenstandene kan være alt mulig, fra stemmebånd til kampesteiner, fra strenger på trekasser til finurlig formede messingrør som det blåses inn i. Lyd skapes også i svært forskjellige omgivelser, fra praktfulle konsertsaler til øde strender, så det er et fenomen med uendelige variasjoner og nyanser.

Etter et århundre med utvikling av lydmedia av forskjellige slag, fra voksrull til DVD, har vi laget oss en ny lydverden - lyd som bare eksisterer avspilt gjennom høyttalere. Dette gjelder ikke bare synth- og sample-basert musikk, all moderne lydproduksjon i alle typer media er gjennomsyret av dette. Lydbildet i en innspilling er preget av bruk av en mengde forskjellige teknikker som skal gjøre lyttingen interessant og spennende. Troverdighet - HiFi - i forhold til hvordan fenomener eller instrumenter egentlig låter, er bare en historisk myte.

I dag velger du høyttalere - for PC-bruk eller til annet bruk - etter behov, smak, lommebok og plass.

Forskjellige typer PC-høyttalere

Hvis du bare ønsker litt bakgrunnslyd, enten det er til spill eller multimedia, klarer du deg fint med et sett med ganske små høyttalere. Det du går glipp av er lydstyrke og bass - du får et ganske spinkelt lydbilde.

Hvis du har litt høyere krav, og gjerne vil høre på musikk, bør du velge et par større høyttalere. Disse vil ha en større høyttalerflate, noe som gjør det mulig å spille av lyd som går lavere ned i frekvensområdet, som bass, bulder og brak.

Hvis du ønsker mer trøkk velger du et system med subbass. Dette er et eget kabinett som inneholder en eller flere basshøyttalere og egen forsterker. Det er et delefilter i systemet, som skiller ut mellomtone og diskant til de relativt små satellitthøyttalerene som plasseres ved skjermen, mens bassen går til sub'en som plasseres nede på gulvet.

De aller dypeste frekvensene har praktisk talt ingen retningskarakter. Derfor er det ikke kritisk hvor du plasserer sub'en. Det er derfor det bare er én sub, selv om hele systemet er stereo. I praksis plasserer du sub'en under PC-bordet, gjerne inne ved veggen. Ledningene som følger med er også beregnet på en slik plassering.

Bruk stereoanlegget

Det er helt klart at et system med subbass generelt gir den beste lyden. Det er rett og slett ingen sammenligning. Hvis du ønsker bedre lyd enn det de beste av disse kan gi, bør du kjøpe et skikkelig stereoanlegg eller et sett med studiomonitorer.

Hvis PCen skal stå på et "gutteværelse" hvor det allerede er et bra stereoanlegg er det nesten alltid bedre å koble PCen til dette enn å kjøpe egne PC-høyttalere. Det eneste som taler imot dette er hvis plasseringen av PC og høyttalere blir helt feil. Hvis høyttalerene er på en helt annen vegg blir det rart, men her kan du jo ta fantasien til hjelp. Det kan jo tenkes at du trenger en ommøblering uansett?

Hvis PCen skal brukes til å lage eller redigere lyd og musikk, er PC-høyttalere ikke aktuelt. Da bør du velge et par studiomonitorer. Disse ligger selvfølgelig vesentlig høyere i pris, men dette er en helt nødvendig investering for å jobbe med lydproduksjon. Det er jo ved hjelp av høyttalerene du tar avgjørelser om endringene.