Verdt å vite om GPS

Verdt å vite om GPS

GUIDE: Å navigere etter menneskapte stjerner blir stadig mer populært - og utstyret er blitt både billig, brukervennlig og utrolig nyttig. Men hva er egentlig GPS?

Publisert
Sist oppdatert

GPS (Global Positioning System) er kort fortalt et navigasjonssystem basert på satellitter i verdensrommet. Det kan blant annet hjelpe deg med å finne ut hvor du er, i hvilken retning du beveger deg, og hvilke veier du må gå for å komme til destinasjonen.

Litt historikk

I 1978 ble den første GPS-satellitten skutt ut. Satellitten, som målte ca 5 meter i diameter og veide rundt 900 kg, var den første av totalt 24 satellitter som skulle benyttes av amerikansk militært personell for å kalkulere posisjon, hastighet og tid - uansett hvor de befant seg på kloden.

I 1993 ble systemet gjort allment tilgjengelig, og ble snart et populært verktøy for blant andre skipsfart, redningsselskaper og etter hvert også private. Snart dukket navigasjonsløsninger opp i biler, håndholdte mottakere og etter hvert laptoper, håndholdte PCer og mobiltelefoner. Systemet var, og er fortsatt helt gratis å bruke.

Nøyaktig

Typisk grensesnitt fra en GPS-mottaker beregnet for bil. Her er ruten tydelig merket. I tillegg har mange GPS-mottakere innebygd tale; "Sving til høyre om 100 meter", "Rett frem i neste rundkjøring" osv.
Typisk grensesnitt fra en GPS-mottaker beregnet for bil. Her er ruten tydelig merket. I tillegg har mange GPS-mottakere innebygd tale; "Sving til høyre om 100 meter", "Rett frem i neste rundkjøring" osv. Vis mer


De mest populære GPS-mottakerne bruker detaljerte kart for å synliggjøre posisjonen din, og har etter hvert blitt svært nøyaktige, med en feilmargin på noen få meter. Når mottakeren får signaler fra tre eller flere satellitter samtidig, kan den kalkulere ikke bare posisjonen din, men også høyde, retningen du beveger deg i, hastigheten din, og hvor lang tid det vil ta før du når destinasjonen - bare for å nevne noe.

Og det er nettopp når det gjelder ruteplanlegging GPS er blitt spesielt populært, som en veileder for å få deg fra A til B. Mottakere beregnet for bilbruk får du nå for et par tusenlapper, de krever ingen annen installasjon enn en sugekopp på frontruten eller dashbordet. Men det stopper ikke der. GPS-mottakere for mobiltelefoner er i ferd med å bli vanlig, og på sikt er det ikke vanskelig å se for seg GPS-armbåndsur og GPS som en del av de mange kommende kombinerte mobil/kamera/mp3-produktene.

Selv om GPS-systemet fungerer over hele kloden og i all slags vær, er det likevel en del begrensninger. Alle med navigasjonsutstyr i bilene sine vet at tunneler er en utfordring, men også innendørs kan det bli vanskelig å motta signaler fra satellittene. Har du problemer med å finne frem innendørs, er det imidlertid sannsynlig at det er helt andre hjelpemidler som skal til.

Ferske tester

Vårt søstermagasin Dingz.no publiserer løpende tester av GPS-mottakere beregnet for bilbruk, og i dag presenterer de en duell mellom to meget aktuelle mottakere fra henholdsvis TomTom og Sony. Du finner testen her.

Verdt å vite om GPS


Her er noen lenker for deg som er interessert i å finne ut mer om GPS:
Test av Novogo V30 (Dingz.no)
Dyptpløyende informasjon om GPS fra Wikipedia
www.gps.no (nyheter og forum)

Ta testen - hva kan du om GPS og PDA?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer