På markedet er det et stort antall ulike kameraer med ulikt design.
På markedet er det et stort antall ulike kameraer med ulikt design.Vis mer

Verdt å vite om digitale kameraer

Utviklingen av digitale kameraer er fremdeles ikke kommet så langt at kvaliteten konkurrerer direkte med filbaserte kameraer. Men det kan likevel være på tide å vurdere om dette er noe for deg. Med noen knep kan du bruke et digitalt kamera til svært mye.

De første digitale kameraene som solgte godt, hadde en oppløsning på 640 x 480. Dette er for lite til at du kan forstørre bildene, og registreringen av detaljer var også dårlig.

Nå er det megapixel-kameraene (mer enn 1. mill bildepunkter) som råder grunnen, og disse kameraene har mange bruksområder. Vi har skrevet ut bilder opp til A5 størrelse med god kvalitet for oss vanlige dødelige. Proffene er ikke enige, men de har helt andre kvalitetsmål.

Fordelene med et digitalkamera

Et digitalkamera er fremfor alt lynraskt. Tiden det tar fra du har knipset til bildet er klart på skjermen, trenger ikke være mer enn noen sekunder (hvis du bruker en minnekortadapter).

Det at prosessen er så rask, kan også gjøre deg til en bedre fotograf fordi du ser resultatet av fotograferingen umiddelbart, og du vil derfor vite hva du gjorde bra eller dårlig.

Digital fotografering er gratis hvis du har oppladbare batterier. Selve kameraet er dyrt (litt for dyrt egentlig), men når grunninvesteringen er gjort, er det bare å knipse så mye du orker.

Fremfor alt er digital fotografering fleksibel. Du kan skrive ut, sende på epost, redigere eller gjøre hva du vil.

Ulempene med et digitalkamera

Digitale kameraer er fremdeles for dyre sammenlignet med filmkameraer. I denne testen er opptakskriteriene at kameraet skal ha høy oppløsning (1024 x 768 eller mer) og koste mindre enn 5.000 kroner inkl. mva. Det er ingen kameraer med noenlunde kvalitet under denne prisen, og det kan nok være vel drøyt for en del husholdninger.

Bildekvaliten er fremdeles ikke god nok til å bli sammenlignet med filmkameraer eller skannede bilder. Du må nok vente enda et år før oppløsningen og kvaliteten blir så høy at du kan skrive ut en hel A4-side med topp resultat. Men utskrifter opp til en A5-side på en vanlig blekkskriver gir et OK resultat.

Lær litt om bilderedigering

For å trives med et digitalkamera, bør du opparbeide deg litt kunnskaper om redigering av bilder. Det viktigste er at du kan beskjære, rette litt på fargene og justere lysstyrke/kontrast. Hvis kameraet er bra, er dette som oftest tilstrekkelig for å få et OK resultat.

Sjekk også vår artikkelserie om enkel bildebehandling. Her finner du artikler som både forklarer begreper og som viser deg hvordan du kan forbedre digitale bilder på en enkel måte.

Sjekk også denne artikkelen for mer dybdeinformasjon om hvordan digitale kameraer fungerer. Hvis du vil lese mer om bildredigering, kan du sjekke vår artikkelserie om dette temaet.