Verdensatlas CD-ROM

Gyldendals Verdensatlas CD-ROM gir deg mange spennende opplevelser. Dette er ikke noe detaljert atlas, men det er absolutt nyttig og underholdende. Atlaset har nemlig mye innhold som du normalt ikke forventer å finne i et atlas.

Publisert
Verdensatlas CD-ROM
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Da vi testet Verdensatlas 3-D på DVD tidligere denne måneden, var det med lett hjerte vi ga det karakteren 10 av 10 for multimedia. CD-versjonen som vi nå har testet er bygget over samme lest, men inneholder samtidig betydelig mindre multimedia.

Innhold og funksjoner

Dette verket består av en snurrende globus, 400 flate kart, ca. 2500 artikler om verdens land i norsk språkdrakt, 36 tabeller med data fra alle land i verden, 28 filmer med norsk tale, 235 store fotografier og 8 animasjonsfilmer i 3D.

Alle innholdsbitene i Gyldendals Verdensatlas henger sammen. Klikker du på den snurrende globusen kommer du til en landsartikkel og et flatt kart, og herfra kan du klikke deg videre til filmer og bilder eller slå opp i en tabelloversikt.

Det er mange muligheter for å utføre tekstsøk, og søker du etter et sted på kartet, vil en blinkende sirkel dukke opp for å hjelpe deg med å lokalisere stedet. Det finnes også noen enkle interaktive funksjoner som kan hjelpe deg til å forstå innholdet bedre, slik som å sammenligne informasjon i tabeller eller å trekke en linje mellom to steder for å få vite luftavstand.

I bruk

Vi hadde ikke forventet så mye fra Verdensatlas CD-ROM som vi fikk. Verdensatlas 3-D for DVD var nemlig så imponerende at vi regnet med at alt det morsomme hadde forsvunnet i CD-versjonen. Men her er det mye igjen!

La oss ta det negative først: Du mister muligheten til å fly over landskaper, og filmene du ser er ikke lenger i fullskjermsversjon, men fyller "bare" 16% av skjermen din. Men resten av DVD-versjonens gode sider overlever på CD-ROM.

Alle verdens land er dekket, men kartene varierer nokså mye i detaljgraden. For eksempel er Norge dårlig dekket, mens Storbritannia (som er hjemlandet for originalversjonen av dette atlaset) er presentert med et førsteklasses kart med stor detaljrikdom.

Artiklene er gode, men korte. De flate kartene er svært flotte og filmene er noe av det aller beste vi har sett. Kvaliteten er høy, og filmene varer mye lengre enn for eksempel filmer i Encarta. I tillegg er all tale er svært informativ og attpå til på norsk! Animasjonsfilmene er fantastiske – det skulle bare vært flere enn åtte!

Funksjonene virker fint gjennom hele atlaset, men i tabellseksjonen fant vi en alvorlig svakhet i presentasjonsmåten: Det er ingen datomerking av dataene. Og dermed blir det svært vanskelig for deg å sammenligne data!

Bruksmuligheter og målgrupper

Først og fremst er dette et produkt til hygge og underholdning. Nytteverdien av et slikt atlas er absolutt til stede, men den kommer i annen rekke. Og det er nok meningen at det skal være slik, for på den måten kan man nå frem til mennesker som ikke fatter særlig interesse for geografi og kultur når ting presenteres for eksempel i vanlig bokformat.

Dette verket er godt nok presentert til å være til glede og nytte for voksne og er samtidig utformet slik at barn ikke vil ha noen vansker med å forstå innholdet.

Men dette er ikke et verk som erstatter vanlige verdensatlas, ettersom det ikke er særlig detaljert.

Konklusjon

Gyldendals Verdensatlas CD-ROM er et svært godt gjennomført oppslagsverk som er morsomt og ganske nyttig. Noen svake punkter fant vi, men det er absolutt verdt en pris av ca. 495 kr. inkl. mva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer