Verdens største lille harddisk

De små blir stadig større, men det er ikke utenpå.

 Foto: Seagate
Foto: SeagateVis mer

Den første harddisken med stor utbredelse i PC-verdenen dukket opp i 1983 i modellen IBM PC XT. Disken kom fra Seagate, hadde en kapasitet på 10 Megabyte, var 5,25 tommer bred og i full høyde, det vil si like stor som to vanlige DVD-brennere.

Nå er Seagate klar med en 2,5-tommers harddisk på 1,5 terabyte - 150 000 ganger så stor kapasitet på en grovt regnet 50-del av volumet.

Hvor mye kan du lagre?

1,5 terabyte er ganske mye data. Hvis du ikke aktivt laster ned filmer eller lager dem selv, eller driver bortimot profesjonelt med medieproduksjon, så skal du holde på noen år for å fylle opp en slik disk med musikk, dokumenter og bilder.

Seagate lister opp at kapasiteten tilsvarer 60 HD-filmer, 750 dataspill, tusenvis av bilder og titusener av timer med musikk. Men i praksis er det langt mer: rundt regnet halvannet år kontinuerlig avspilling med MP3-filer på 256kbps, eller 350 HD-filmer i typisk MKV-inpakning.

Les også: Nå kan du forutse diskkrasj

Del av et system

Denne disken er ikke tilgjengelig som intern disk for bruk i bærbare eller små PC-er. For disse modellene stopper kapasiteten på 640 GB.

Men Seagate har et eget system - GoFlex - hvor kabinettet er felles mens tilkoblingen sitter i en egen modul. Dermed kan du bytte ut tilkoblingsmodulen til FireWire 800, eSATA (med strøm) eller USB 3.0 etter behov.

Tar du av tilkoblingsmodulen kommer du inn til standard SATA-tilkobling. og du kan koble disken direkte til Seagates mediespiller eller dokkstasjon for nettverksdeling.

1,5 TB disken kommer med USB 3.0 som standard, men er kompatibel mer USB 2.0.

Les også: Test av harddisk som kan vise 4 HD-filmer samtidig

 Foto: Seagate
Foto: Seagate Vis mer


Er det nyttig?

Selv om man har raske tilkoblinger både mellom disker på maskinene, i hjemmenettet eller ut på nettet, så kommer man ikke bort fra at de berømmellge Folk Flest ikke trives spesielt godt med å håndtere store datamengder og systematisere disse. Det er ikke uten grunn at det satses på streamingtjenester og at de samme Folk Flest kaster seg over disse heller enn å søke, laste ned og ordne med en haug med data av mer eller mindre tvilsom herkomst.

Teknologi har en tendens til å "forsvinne" inn i en brukervennlig tjeneste, og da flytter gjerne de fysiske gjenstandene over i et profesjonelt driftsmiljø.

Tilgjengelig?

GoFlex-disker er tilgjengelige i Norge, men denne største modellen er foreløpig bare tilgjengelig i USA. Prisen ligger i skrivende stund på 229 dollar.