Dinside på CES 2017

Verdens største elektronikkmesse

Nok en gang er vi på plass i Las Vegas for å gi deg de viktigste teknologinyhetene fra verdens største elektronikkmesse. 

TEKNOLOGIMEKKA: CES er nirvana for teknologifrelste. Dinside er på plass for tiende gang. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TEKNOLOGIMEKKA: CES er nirvana for teknologifrelste. Dinside er på plass for tiende gang. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS: Denne uka er det nok en gang duket for Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. CES er verdens største elektronikkmesse. I fjor hadde messa mer enn 3.800 utstillere og 177.000 besøkende, fordelt på et messegulv som dekker mer enn 200.000 kvadratmeter.

I løpet av dagene messa pågår vil det rulles ut store og små elektronikknyheter, fra nær sagt alt som kan krype og gå av elektronikkselskaper.

DinSides teknologiredaksjon er nok en gang på plass, og vil servere deg de heteste nyhetene etter hvert som de blir vist fram.

Dette kommer vi til å se

Vi venter selvfølgelig å se større, slankere og enda mer høyoppløste TV-er, lettere og tynnere datamaskiner enn noen gang før, og mobiler der skjermen dekker stadig større del av fronten.

Vi vil også se massevis av VR-systemer som blander kunstig og ekte virkelighet - for ikke å glemme droner som blir stadig lettere, får bedre rekkevidde og bedre kamerautstyr.

Ingenting av dette kommer som noen store overraskelser. Det er imidlertid en del andre trender som kommer til å dominere nyhetsoverskriftene de neste dagene og som kanskje kan by på litt større wow-faktor.

Bilbransjens paradigmeskifte

Spesielt spennende blir det å besøke den stadig større andelen utstillere fra bilindustrien, både tradisjonelle og nye aktører. Det snakkes allerede om et paradigmeskifte i bilbransjen, der stadig mer mekanikk byttes ut med elektronikk, og klassisk ratting og pedalbruk erstattes av systemer som kjører bilen selv - helt uten assistanse.

For ikke lenge siden var dette fullstendig science fiction, i år ventes det at en rekke utstillere vil vise frem selvkjørende kjøretøy som om kort tid vil være klar for markedet.

SELVKJØRENDE FORD: Ford har nettopp vist frem sin Ford Fusion selvkjørende bil. Denne, og flere andre blir å se under årets CES. Foto: Ford
SELVKJØRENDE FORD: Ford har nettopp vist frem sin Ford Fusion selvkjørende bil. Denne, og flere andre blir å se under årets CES. Foto: Ford Vis mer

Flere roboter

Utvikling av kunstig intelligens (AI) har skutt fart de siste årene. Se bare på systemene rundt deg som lærer av deg for deretter å ta valg for deg: Apple Siri, for eksempel - som du kan gi snakke til og få mer eller mindre kloke svar, og strømmetjenestene som gir deg den musikken og filmene de tror du vil like.

Vi vil snart ha tenkende systemer rundt oss som vil analysere og forstå hva vi vil, og agere uten at vi behøver å gjøre noe som helst annet enn å leve.

Noen av dem vil komme i form av personlige assistenter med menneskelignende ytre - slike vi har sett i futuristiske filmer siden 30-tallet. Dette er utrolig spennende, og utviklingen går rivende raskt.

I år er det rundt 25 utstillere som vil vise frem det siste nye på denne fronten. Fortsatt er de fleste på konseptstadiet, men vi vil se roboter under årets CES-messe som ikke vil være langt unna butikkhyllene.

MENNESKELIGNENDE ROBOT: Sophia fra Hanson Robotics er en av verdens mest avanserte, menneskelignende roboter. Hun har avgitt flere intervjuer, og kan blant annet reagere med forskjellige ansiktstuttrykk. Foto: Hanson Robotics
MENNESKELIGNENDE ROBOT: Sophia fra Hanson Robotics er en av verdens mest avanserte, menneskelignende roboter. Hun har avgitt flere intervjuer, og kan blant annet reagere med forskjellige ansiktstuttrykk. Foto: Hanson Robotics Vis mer

5. til 8. januar

Dinside vil være på plass allerede fra 4. januar, dagen før messedørene åpner. Vi har avtaler med mange av de store teknologiselskapene, og i løpet av messedagene vil du kunne lese om de store produktlanseringene her på Dinside.

Alle sakene vil du finne på dinside.no/emne/ces2017. Det er bare å glede seg!

Les også:
Dinside omtaler ny teknologi
Her er teknologien som gjorde størst inntrykk på oss i 2016

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!