Foto: SanDisk
Foto: SanDiskVis mer

Verdens raskeste SD-kort

De er så raske at man har innført en ny hastighetsgradering

SD-kort har vært i bruk siden år 2000, men har gjennomgått en formidabel utvikling både i kapasitet, hastighet og pris. Til å begynne med var det snakk om kapasiteter målt i MB (MegaByte), i dag snakker vi om 1000 ganger større kapasitet - 64 GB er nå alment tilgjengelig.

Betegnelsen SD betyr Secure Digital og var i sin tid (1999) et initiativ fra SanDisk, Matsushita og Toshiba for et lagringsmedium som støttet DRM (Digital Rights Management) og SDMI (Secure Digital Music Initative). Ingen kan vel si at disse egenskapene ble noen stor suksess, men kapasiteten og formfaktoren gjorde susen.

Stadig raskere kort

Til å begynne med var skrive og lesehastigheten relativt beskjeden, men mer enn tilstrekkelig for de bruksområdene det var snakk om. Antallet megapiksler i kameraer var ikke så stort, og videokameraer brukte fremdeles DV-kassetter.

Hastigheten har vært oppgitt i et antall 'x' som er en referanse til CD-ROM og standard lesehastighet for musikkavspilling på 150 kByte/sek.

Et SD-kort med 66x hastighet skal da kunne skrive og lese med 10MB/sek eller 80 Mbit. CD-ROM referansen er da på 1,2 Mbit/sek.

Men bruksområdet for minnekort har vokst voldsomt, og kravene til rask lagring og lesing har økt. Kameraer har fått stadig høyere oppløsning, de tar raskere bildeserier og både videokameraer og stillbildekameraer tar nå opp video i full HD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten vil man gjerne at bildene skal leses raskt inn i datamaskinen for lagring og videre bearbeiding.

Ny hastighetsrekord

SanDisk er nå klare med SD-kort som sprenger grenser. De nyeste SanDisk Extreme Pro kommer både i SDHC (High Capacity) opp til 32 GB med FAT32 format og SDXC for enda større kapasitet. Denne spesifikasjonen dekker kapasiteter fra 32 GB til 2TB og filsystemet er exFAT.

I stedet for x-faktoren og den gamle Speed Class fra 2 til 10 har man nå startet med nye hastighetsskalaer. Der har vi nå opptil 104 MB/sek for UHS-I og opptil 312 MB/sek for UHS-2.

X-skalaen sprenges
X-skalaen sprenges Vis mer


Ny kortleser fra SanDisk, med USB 3.0. Foto: Brynjulf Blix
Ny kortleser fra SanDisk, med USB 3.0. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


SanDisk tilbyr nå sitt 64GB SDXC UHS-I kort med ytelse på 90 MB/sek for skriving og 95 MB/sek for lesing.

Dette tilsvarer 633x hvis man sammenligner med den opprinnelige måten for å beskrive hastigheten i forhold til CD-ROM.

Kortene er på vei ut i butikkene, foreløpig er prisen observert til 1799 kroner for 64 GB utgaven.

Med nye kameraer som f.eks. Sony sin siste modell Alpha A77, og en kortleser med USB 3.0 tilkobling, vil de nye kortene klare å utnytte potensialet. Og andre leverandører kommer garantert til å følge opp.

Mer informasjon finner du hos SanDisk

Les også: Verdens minste minneplugg?