Verdens minste USB-harddisk?

Trenger du 30 GB i lommeformat? Som ikke trenger mer enn en USB-kabel? Vi har testet Anypak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksterne disker har mange forskjellige bruksområder. Noen ganger er hastighet og kapasitet viktig, mens størrelsen er mindre viktig. I andre sammenhenger er lite og mest mulig praktisk format sentralt, og det er brukerne med disse kravene Anypak retter seg mot.

Liten og elegant

Det råder stadig en oppfatning om at stor emballasje gir høyere verdi – ressursbevissthet har tydeligvis ikke nådd hele databransjen. Vi ser det både i forbindelse med programvare og kompakt tilleggsutstyr.

Selv pakken er stor som en bok, mens selve kabinettet med disken er det minste vi har sett.
Den er ikke stort større enn innmaten, som er en standard Fujitsu 30GB 2,5-tommers disk beregnet på bruk i bærbare PCer. Utførelsen er i matt aluminium, med en diskret og elegant form. Den kan faktisk minne om et etui til visittkort, slike som vi ofte ser japanerne bruker, Men i dette tilfellet følger det med et eget etui i lær.

Disken har de beskjedne målene 125 x 72 x 11 millimeter og vekten er på 130 gram.
Den leveres i 20 eller 30 GB kapasitet, vi testet utgaven på 30 GB.

Grensesnittet er USB 2.0, og som alle andre USB 2.0 enheter kan Anypak-disken også kobles til USB 1.x porter, med de innebygde begrensningene i ytelse dette medfører.

image: Verdens minste USB-harddisk?

Pakken inneholder en USB-overgangskabel med en miniatyrplugg for tilkobling til disken samt en USB skjøtekabel. For bærbare er det kjekt med en kort kabel, mens skjøtekabelen var velkommen når vi koblet disken til vår stasjonære PC plassert under pulten.

Det følger med en liten trykksak med installasjonsveiledning og en mini-CD med driverprogrammer. I Windows 2000 og XP er det ikke nødvendig å installere drivere, støtten er integrert i operativsystemet.

Strømløs?

Vi koblet først Anypak-disken til USB 2.0 PC-kortet på vår bærbare Dell.
Det fungerte ikke.

Årsaken var enkel: USB 2.0-kortet fra Ratoc gir ikke mer strøm enn 300 mA på hver port, og dette er for lite til å drive disken. For å kunne bruke enheter USB 2.0 enheter som krever hele den spesifiserte strømstyrken på 500 mA, må det kobles til en ekstra strømforsyning i en kontakt på PC-kortet. Dette er en løsning vi også ser på tilsvarende kort for FireWire.

Når vi koblet Anypak til den innebygde USB-porten fungerte den derimot helt utmerket, men med de begrensningene i hastighet som USB 1.x setter.

Smart løsning

Det er foreløpig svært få bærbare PCer med innebygget USB 2.0 på markedet, og de tilleggskortene vi har sett krever alle ekstra strømforsyning for å kunne levere tilstrekkelig strøm.

Derfor har Anypak en smart løsning: De tilbyr en kabel som du setter i PS/2-porten på den bærbare, og i kontakten på Anypak ved siden av USB-tilkoblingen. Da kan du bruke disken med full ytelse uten å være tilkoblet strømnettet!

Vi rakk ikke å mota denne kabelen til testingen, men testet ytelsen på vår stasjonære PC, hvor USB 2.0-portene leverer tilstrekkelig strøm.

Våre målinger

Ytelsen var god, men ikke så høy som en lignende disk fra Fujitsu koblet montert internt i PCen.

image: Verdens minste USB-harddisk?

På skriving klarte den 8 260 KB/sekund og på lesing 13 461 KB/sekund. Fujitsudisken som vi har testet tidligere, montert internt, presterte å skrive med 8 722 KB/sekund og lesing på 17 988 KB/sekund.

Men sammenligner vi med Iomega sin nyeste Portable-serie, så kommer Anypak til kort på ytelse. Den kompakte USB 2.0 disken fra Iomega oppnådde nemlig en skriveytelse på 11 040 KB/sekund, mens lesing ble utført med 18 309 KB/sekund.

Vår mening

Disken er meget elegant og praktisk, med en absolutt brukbar ytelse. Du betaler litt ekstra for designet og formatet, om det er verdt dette må du selv avgjøre.

Pris og kontaktinfo

Anypak heter formelt Ranger AP og leveres som 20GB til en utsalgspris på 3 585 kroner inkl. mva. eller som 30GB til 3 979 kroner inkl. mva.

Kontaktinformasjon og produktinfo finner du hos Janeka A/S.