Xbox One X lansert

– Verdens kraftigste spillkonsoll

Microsoft oppgraderer Xbox One nok en gang.

KRAFTPLUGG: Xbox One X lanseres i november og blir ifølge Microsoft verdens kraftigste spillkonsoll. Foto: Microsoft
KRAFTPLUGG: Xbox One X lanseres i november og blir ifølge Microsoft verdens kraftigste spillkonsoll. Foto: Microsoft Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For den som er interessert i spill, er denne uka proppet med nyheter i det den årlige E3-messen går av stabelen i Los Angeles.

Seint i går kveld hadde Microsoft pressekonferanse, og som forventet dro de en ny Xbox opp av hatten, som tidligere har vært kjent som «Project Scorpio».

Navnet blir Xbox One X og lanseres 7. november også i Norge. Veiledende pris blir på 4.999 kroner.

Oppgradert for 2. gang

Xbox 360 ble lansert i 2005 og levde i ni år før den ble erstattet av Xbox One i 2014. I fjor kom en oppgradert utgave i form av Xbox One S, og til høsten blir den altså oppgradert for andre gang på tre år.

Prisen ligger altså godt over S-utgaven, som selges for snaue 2.500 kroner i dag, og også godt over PlayStation 4 Pro, som koster drøye 3.500 kroner.

Men så er den også ekstremt kraftig.

I 4K: Forza 7 blir ett av spillene som lanseres sammen med Xbox One X og kan spilles med 60 bilder i sekundet – i 4K-oppløsning. Foto: Microsoft
I 4K: Forza 7 blir ett av spillene som lanseres sammen med Xbox One X og kan spilles med 60 bilder i sekundet – i 4K-oppløsning. Foto: Microsoft Vis mer

– Verdens kraftigste

Microsoft hevder nemlig at Xbox One X blir verdens kraftigste spillkonsoll, med grafikkytelse på 6 teraflops; 20 prosent mer enn den argeste konkurrenten, PlayStation 4 Pro.

Maskinkraften kommer fra en spesialtilpasset AMD-prosessor med åtte kjerner (2,3 GHz), en GPU med 40 beregningsenheter (1172 MHz) og 12 GB minne (GDDR5) med minnebåndbredde på 326 GB/s.

Det skal være nok til å kunne kjøre de fleste spill i 4K-oppløsning med 60 bilder per sekund – og HDR-støtte. Konsollen får for øvrig 1 TB lagringsplass.

Xbox One X kan skalere opp eldre spill til 4K-oppløsning, også fra Xbox 360-spillbunken.

Litt artig er det også at Microsoft utvider denne bakoverkompatibiliteten til også å omfatte spill til den originale Xbox-konsollen; altså den som ble lansert i 2001.

MINDRE: Xbox One X måler 6cm i høyden og blir dermed den minste Xboxen til nå. Foto: Microsoft
MINDRE: Xbox One X måler 6cm i høyden og blir dermed den minste Xboxen til nå. Foto: Microsoft Vis mer

Mindre enn før

X-utgaven skal være den minste spillkonsollen Microsoft har lansert til nå, med ytre mål på 30x24x6 cm. Ikke veldig stor forskjell fra One S, som måler 29,5x23x6,5 cm, men altså en halv centimeter lavere og to prosent mindre volum.

Microsoft beroliger med at konsollen hverken skal bråke eller bli varm, blant annet med flytende kjøling på innsiden.

På pressekonferansen viste Microsoft frem flere titalls nye spill som kommer til Xbox One, blant annet bilspillet Forza 7, som med 700 biler i stallen ser svært lekkert ut med 4K-oppløsning og 60 bilder i sekundet.

Som med One S-konsollen har One X også en 4K Bluray-spiller innebygd.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!