Verdens beste digitale bakkenett?

Det digitale bakkenettet vil ikke bare overta for de gamle TV-titterne, men åpner for mange nye muligheter.

Det er ikke alle som har full oversikt over hva det digitale bakkenettet er og hva det vil tilby. Dette har mange grunner, en av de viktigste er at det faktisk ikke er på banen enda, og at verken innhold eller boksene man må bruke er tilgjengelig.

Men det nærmer seg, og NTV (Norges Televisjon) vil i tiden framover holde presse og forbrukere orientert om framdriften.

Hva er status?

Monteringen av senderutstyret er i gang i hele Sør-Norge (inkludert Sør-Trøndelag), og de første områdene som vil være i drift er Rogaland, Østfold og Oslo-Akershus. Dette skjer til høsten.

Da vil RiksTV, som er selskapet som selger tilgang til bakkenettet, tilby forskjellige programpakker og løsninger, akkurat som dagens tilbydere av kabel og satelitt-TV gjør.

Hele poenget med det digitale bakkenettet slik Stortinget bestemte først i 2002 og siden i lett modifisert utgave i 2006, er å sørge for et godt TV-tilbud til praktisk talt alle. I praksis innebærer dette 95% av befolkningen, men de siste 5 prosentene er ikke folk uten tilbud. En vesentlig andel av disse har tilgang til andre løsninger i form av satellitt eller lokale kabelløsninger. Bakkenettet vil dessuten dekke satellittskyggenettet, som er steder i Norge med en beliggenhet som gjør at de ikke kan ta i mot signaler fra satellitt. Typisk er steder på sørsiden av fjorder og daler med høye fjell rundt. Det er snakk om 5200 husstander.

Maksimalt 20 000 husstander i Norge vil måtte anskaffe parabol og dekoder for å kunne motta TV fra satellitt, men her vil alle NRK sine tilbud være tilgjengelig via et eget dekoderkort til en symbolsk sum på 75 kroner. Det vil altså ikke være nødvendig å kjøpe et abonnement med tilgang til kanalpakker bare for å kunne se på NRK.

Verdens beste digitale bakkenett?


Men erfaringen fra Sverige viser at 80 prosent av de som endelig får tilgang til flere kanaler velger å gå for betal-TV med en kanalpakke.

Mange nye muligheter

Flere andre land har bygget ut eller er i ferd med å bygge ut et digitalt bakkenett. Det norske nettet er faktisk det teknisk sett mest avanserte, og tar i bruk det aller siste av utstyr og standarder.

Det er valgt MPEG4 kompresjon, som innebærer at det både er plass til flere kanaler i nettet og en høyere kvalitet på sendingene. Andre land bruker MPEG2 som legger beslag på vesentlig høyere kapasitet i nettet.

I Norge vil vi derfor få et sendenett og mottakerutstyr som håndterer HD-TV og surroundlyd allerede fra starten, mens i andre land må brukerne kjøpe nye bokser for å kunne se HD-TV når dette blir klart til sending.

Det vil også bli muligheter for en viss interaktivitet, i forbindelse med nye løsninger som bygger videre på tekst-tv konseptet.

Hva slags bokser får vi?

I stedet for å plugge kabelen fra antennen rett i TVen må den kobles til en dekoderboks når man skal se på digitalTV fra det digitale bakkenettet. Det er akkurat slik som når man går over fra analogt kabelTV til digitalt kabelTV.

Men dette er bare begynnelsen.

Dekoderboksene vil være mer avanserte enn de aller fleste av dekoderboksene som satellitt og kabelTV-leverandørene tilbyr. De vil være utstyrt både med SCART-kontakt og HDMI, pluss digital lydutgang med surround-støtte (om HDMI 1.3 støttes fikk vi foreløpig ikke vite).

Dessuten vil det etter hvert komme en rekke alternativer på banen. Mange flatTVer har mulighet for valg av mottakermodul, og etter hvert vil det bli mulig å kjøpe TV-apparat med innebygd dekoder. I stadig flere land vil det ikke lenger være analoge TV-signaler, derfor vil TV-produsentene slutte å bygge inn dette i apparatene. I stedet velger distributørene hva slags tilkoblingsstandarder TV-apparatene de selger skal ha innebygd.

Det vil også komme bokser med innebygd PVR (Personal Video Recorder), og løsninger for PC-bruk er også noe som diskuteres.

Der mottakerforholdene er gode vil du klare deg med en liten bordantenne, slik som den NTV's adm. dir. Svein R. Aarvik holder på bildet:

Verdens beste digitale bakkenett?


En annen god egenskap med dekoderboksene er at de er bakoverkompatible når det gjelder kompresjonsstandarder. Bor du i et område med dekning fra det svenske bakkenettet, vil du kunne se de åpne svenske kanalene uten videre!

Neste oppdatering av status fra NTV kommer den 12 juni.