Velge prosessorhastighet manuelt?


Hei!

Jeg lurer på hvordan man kan bestemme prosessorhastigheten manuelt på PCen?

Andreas

Datadoktoren svarer

Hei Andreas,

Skulle gjerne gitt deg et kort og greit svar på dette, men det er et omfattende tema.

Prosessorhastigheten er nemlig avhengig av to faktorer: hovedkortets databusshastighet og prosessorens interne multiplikator. Eksempelvis kan vi tenke oss en prosessor der buss/minnehastigheten er 200 MHz, og multiplikatoren er 10x. Frekvensen blir da naturlig nok 10x200 MHz, altså 2000 MHz, eller 2 GHz.

Det er derfor to måter å bestemme hastigheten på: enten ved å stille på prosessorens multiplikator eller stille på busshastigheten. Begge disse tingene gjøres normalt sett i hovedkortets BIOS.

Å gå rett på prosessormultiplikatoren virker kanskje som det mest logiske. I så fall kunne vi gjort det slik med vårt eksempel: ved å sette opp multiplikatoren til 11, vil prosessorhastigheten gå opp til 11x200 MHz, altså 2,2 GHz. Dette var vanlig å gjøre i den moderne prosessorens barndom, men nå er det et lite problem med dette. Både Intel og AMD så nemlig dette som et såpass stort problem at de sperret prosessorene sine mot overklokking med den interne multiplikatoren. Et unntak her er Intel Pentium Extreme Edition, som mangler denne sperren.

Så det mest vanlige er å stille på busshastigheten i stedet. For å få en prosessorhastighet på 2,2 GHz vil vi i det samme eksempelet måtte øke busshastigheten til 220 MHz, siden 10x220 = 2200. Men som en bieffekt vil også da minnehastigheten gå opp til 220 MHz. Dette er egentlig en fordel dersom RAMen tåler litt overklokking, for da vil jo også minnet kjøre raskere. Men hvis det ikke tåler det, må minnebussen og minnet kjøres asynkront, noe som igjen kan gi dårligere ytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar