Velg riktige øreplugger!

TIPS: Noen sitter som støpt i ørene, og sperrer 90% av lyder fra omverdenen ute. Men er de så mye bedre enn andre, populære plugger som koster en fjerdedel?

Stadig flere av oss bruker musikk til det meste vi foretar oss, enten det er på jobb, når vi går tur, i treningsstudioet eller til skolearbeidet. Trenden startet allerede på slutten av 70-tallet, med Sony Walkman kassettspillere, og skjøt siden fart igjen med introduksjonen av MP3-spillere på slutten av 90-tallet.

Det er imidlertid sjelden at øre-løsningene som følger med en MP3-spiller til 1.000-1.500 kroner er av beste sort. Det finnes unntak, men i det store og hele er det mange gode grunner til å velge andre løsninger. De mest "audiofile" av oss velger gjerne øreklokker, hvor selv billige modeller til 3-400 kroner som regel gjengir lydbildet med langt større fylde og dynamikk enn de fleste ørepluggene på markedet. Men sistnevnte gruppe blir stadig bedre, og du finner dem der du kjøpte MP3-spilleren, ofte som separate løsninger.

Støyisolerende i skuddet

I det siste har de støyisolerende ørepluggene blitt mer og mer populære. Disse kommer i forskjellige utforminger, mange har stiftet bekjentskap med "in-ear"-modellene som blant annet kommer med Walkman-telefonene til Sony Ericsson. En annen aktør som lager lignende løsninger som selges separat, er Creative, og vi har sett nærmere på toppmodellen Creative Zen Aurvana og sammenlignet den mot langt rimeligere EP630 fra samme produsent.

I tillegg har vi vurdert en annen populær støyreduserende modell, The "Spark Plug" fra Koss. Denne bruker en litt annen metode for å redusere ekstern støy, som har sine klare fordeler - men også ulemper. Ingen av ørepluggene er nemlig optimale under alle forhold. I tillegg må vi understreke at de tradisjonelle pluggene med eller uten trekk fortsatt foretrekkes av svært mange, noe vi kommer tilbake til mot slutten av denne artikkelen.

"In ear" støyisolerende øreplugger

Creative Zen Aurvana (899 kroner)
Creative EP630 (299 kroner)

Øverst de rimelige pluggene EP630, nederst de langt dyrere Zen Aurvana. Klikk for større bilde.
Øverst de rimelige pluggene EP630, nederst de langt dyrere Zen Aurvana. Klikk for større bilde. Vis mer


Pluggene vi har sett på bruker samme trakteløsning, og sitter som støpt i ørene bare du får skjøvet dem langt nok inn. Det er dessuten helt avgjørende for lydopplevelsen at du får gjort nettopp det. Selve trakten er laget av svært myk silikon, og flere størrelser følger med slik at de vil sitte godt uansett størrelse på øreåpningene dine.

Pluggene fjerner det meste av støyen fra omgivelsene, toppmodellen Zen Aurvana påstås fra produsentens side å fjerne hele 90%. Dermed kan du klare deg med svært lavt volum. Vi har latt oss imponere, det er rett og slett umulig å føre en samtale med disse proppene i ørene.

Vi merket imidlertid raskt at høyfrekvente lyder slipper igjennom. For eksempel vil du høre godt at noen pikker på en bordplate med neglene, en strikkepinne som faller i gulvet etc. Et større problem er lyd som forplanter seg i skjelettet og som ikke når øret gjennom øreåpningen, for eksempel dine egne skritt mot hardt underlag. Når ledningen berører jakka, vil også denne ulyden ledes til ørene og forsterkes. Derfor egner denne typen plugger seg best når du sitter rolig og bare vil nyte musikken, men også til sykling er de utmerket, fordi de isolerer ute vindsus. Vær imidlertid forsiktig i trafikken, vi garanterer ikke at du vil høre bilhorn!

Forskjellen i pris er stor, og det forsvarer Creative med at Aurvana-modellen både isolerer bedre, og bruker materiale og teknikker for å gi bedre klarhet og mest mulig nøyaktig lydgjengivelse. De kommer dessuten med rensepinne og leveres i et eksklusivt etui.

I praksis viste det seg at forskjellen i lyden ikke var veldig stor ved avspilling av komprimert MP3-musikk - men Aurvana-pluggene isolerte litt bedre og var litt enklere å skyve inn i øret, først og fremst for at de var litt større. Aurvana er muligens noe bedre til å gjengi spesielt lyse og spesielt mørke partiene av lydbildet i enkelte låter. Det som imidlertid er viktigst å bemerke er at begge disse ørepluggene gir et balansert lydbilde med god bass og diskant, og lydkvaliteten på EP630 er i en klasse for seg i forhold til andre øreplugger vi har prøvd til under 300 kroner.

Velg riktige øreplugger!


Mange klager over at MP3-spilleren har for lavt lydnivå. Det behøver du ikke å bekymre deg for med disse modellene, ikke under noen forhold justerte vi volumet over 50% på vår Creative Zen Touch-spiller. Dermed spares både batteri- og ikke minst hørsellevetid.

"The Spark Plug"

Produsent: Koss (149 kroner)

The Spark Plug fra Koss. Klikk for større bilde.
The Spark Plug fra Koss. Klikk for større bilde. Vis mer


The Plug og The Spark Plug er øreplugger som har mange tilhengere. Dette er også støyisolerende plugger, men de ser helt annerledes ut, og trakten er langt større enn på de omtalte konkurrentene fra Creative. Her benyttes myk skumgummi som først må formes med fingrene før de dyttes inn i øret. Det kan virke som de sitter dårlig i starten, men det er før skumgummien har est ut og fylt "tomrommet" i øreåpningen. Deretter sitter de brukbart, men ikke fullt så godt som Creative-pluggene. Merk at også disse leveres med flere forskjellige størrelser på traktene, og det kan være lurt å prøve alle før du tar dem i bruk.

Koss-pluggene isolerer støy brukbart, men langt dårligere enn Creatives løsning. Det behøver ikke å være noen ulempe. For eksempel går det an å ha på lavt volum og samtidig høre når ektefellen roper deg inn til middag, og selv om støyen er dempet, får du med deg de fleste og viktigste lydene når du beveger deg i trafikken. Dessuten forplanter ikke lyder fra dine egne skritt seg på langt nær så kraftig som tilfellet var med Creative.

Velg riktige øreplugger!


Selv om "Spark Plug" imponerte oss stort med kraftig bassgjengivelse, mangler pluggene en del i de høyere frekvensene. Lyden blir dermed noe hul i forhold til Creatives plugger. Men alt i alt svært mye for pengene, og vi forstår godt at disse har en trofast tilhengerskare. Pluggene egner seg til de fleste forhold, inkludert sykling og lange gåturer på hardt underlag. Sitter også brukbart til joggeturen, med mindre du har svært hard såle.

Hva med de tradisjonelle ørepluggene?

Velg riktige øreplugger!


Støyisolerende er vel og bra, men de mer tradisjonelle pluggene som ligger i ytre del av øret lever i beste velgående. Den store fordelen med disse er at det går an å lytte til musikk samtidig som du fører en samtale over bordet. Øretelefonene fra Philips som vi bruker til daglig har dessuten en annen fordel som ingen av de tre over har, nemlig "hengende ledning". Ledningen som går til høyre øre hviler nemlig over nakken. Dermed kan du ta ørepluggene ut av øret uten at de dermed går i bakken. Praktisk!

Vi har imidlertid sjelden opplevd at den tradisjonelle ørepluggen har kunnet by på like fyldig lydbilde som de støyisolerende modellene. Siden de ligger ytterst i øret, blir gjerne lyden lavere, og bassen svakere. Skrur du opp lyden, vil den samtidig bli godt hørbar for omgivelsene.

Dersom du liker å fråtse i detaljer og nyte musikken i lange drag, ville vi satset på andre løsninger. Dessuten kommer de som regel kun i en størrelse, og den passer ikke alle ører. Uansett ørestørrelse sitter de som regel løsere enn de støyisolerende modellene vi har omtalt over, og egner seg derfor sjelden så bra til aktiviteter som innebærer bråe bevegelser.

Alternativet: aktiv støydemping

Hvis du synes plugger er for pyser, men verdsetter lav støy når du lytter til musikk, bør du se nærmere på klokker med såkalt aktiv støydemping. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.