Velg riktig Twitter-klient

Noe for en hver smak.

Twitter er nettets varmeste potet om dagen, og på ett år har mikrobloggingstjenesten skutt rakettfart og økt sin brukermasse med imponerende 2500 prosent.

Det er ikke fordi man kan skrive om hva man har spist til frokost. Daglig deler Twitterbrukere verden over et hav av gode lenker, rapporterer fra hendelser, hjelper hverandre og diskuterer, der alle meldinger må være under 140 tegn. Twitter har blitt en kanal for breaking news, og Twitter-søket har i hvert fall hos undertegnede begynt å vikariere stadig mer for Google.

Også i Norge øker bruken av Twitter jevnt og trutt, og selv om vi fortsatt har til gode å se noen ordentlige tall på hvor mange norske brukere som nå bruker tjenesten, estimeres det til å være rundt 10.000 norske brukere som har kastet seg på bølgen.

Under ser du en graf fra Google Trends som viser hvordan søk etter "Twitter" har vokst det siste året:

Velg riktig Twitter-klient


Lyst til å prøve? Her er vår guide:

Twitter - nettets nye superhit

Du kan bruke Twitter på flere måter. Fortsatt bruker de fleste nettsidene på twitter.com, og selv om det er greit nok for mange, anbefaler vi deg å bruke en Twitter-klient for å få mest ut av tjenesten. Fordelen med en klient er at du slipper å oppsøke nettsidene for å bruke tjenesten, men heller bruker Twitter gjennom en applikasjon. Via en slik applikasjon vil du også kunne få notis når det har kommet noen nye meldinger, i tillegg til at flere av applikasjonene har en rekke fiffige funksjoner som du ikke finner i webversjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En begrensning med disse klientene er at Twitters såkalte API (Application Programming Interface, grensesnittet som gjør at tredjeparter kan eksekvere programkode) maksimalt tillater 100 henvendelser hver time. Dette fordeles så på henting av nye tweets, direktemeldinger, profilinformasjon etc.

Vi har sett på noen av de mest populære Twitter-klientene (det finnes flere hundre). Under følger en liten presentasjon av hver av dem (vi beklager de mange engelske ordene i denne artikkelen, men det gjør det lettere å forstå enn å prøve seg på norske oversettelser):

En-kolonne-klienter

Disse klientene tar liten plass og bruker kun én kolonne for å vise informasjon.

Velg riktig Twitter-klient


Twhirl [http://www.twhirl.org/]
Adobe Air, tilgjengelig for OS X og Windows

Twhirl er en kjekk liten klient hvis du ikke følger alt for mange, og støtter også tjenestene identi.ca, FriendFeed og Seesmic, i tillegg til at du kan poste oppdateringer både til Facebook, LinkedIn, MySpace med flere. Twhirl varsler deg når den har hentet nye tweets (med lyd om du vil), kan vise dem i sin helhet når de tikker inn, og sorterer ulike typer tweets (f.eks. svar, direktemeldinger etc.) i egne flipper. Klienten tar også svært liten plass (308x318px) og kan også utføre søk som kan lagres slik at du kan følge med på emner du er interessert i.

Twhirl støtter også Twitpic slik at du kan dele bilder med andre, og kan også vise panelet for å poste hele tiden. For hver tweet kan du enkelt flagge den som en favoritt eller retweete ("videresende"). Twhirl lar deg også definere en mal for dine retweets, og du kan også tweets basert på søkeord og bruke flere konti av gangen. I tillegg kan du vise brukerinformasjon i selve klienten og også få opp en liste over de du følger eller de som følger deg. Du kan også justere hvor ofte Twhirl skal gjøre kall; angitt i x per time.

For å bruke mindre plass når du poster URL-er, støtter Twhirl også forkortelsestjenestene digg.com, bit.ly, snurl, twurl og is.gd rett ut av boksen.

Les også: Tjenestene som gjør den kortere

Velg riktig Twitter-klient


Spaz [http://funkatron.com/spaz]

Adobe Air, tilgjengelig for OS X, Linux og Windows
Spaz er laget av selskapet med det klingende navnet Funkatron, og er en klient som er tilgjengelig for alle plattformer og har åpen kildekode, som betyr at hvem som helst kan være med på å forbedre den. Den er en av de lekreste klientene som i tillegg lar seg skreddersy akkurat slik du vil ha den, siden den bruker XHTML, JavaScript, CSS og JQuery.

Klienten kan også gjøres enda mindre enn Twhirl (266x194px) og bytter mellom a) alle tweets og b) de som er til deg (både replies og direktemeldinger) med ett trykk. Du kan også se hva alle skriver, fra den såkalte public timeline, gjøre søk (men ikke lagre dem) og sjekke alle du følger og som følger deg, der du også ser om begge følger hverandre eller ikke. Spaz støtter også en rekke URL-forkortere og sier i fra både med lyd og visuelt når du mottar nye tweets (viser også den siste i sin helhet).

Et godt valg for deg som trenger en grei klient og som ikke har noe i mot at den ser litt pen ut i tillegg.

Velg riktig Twitter-klient


Tweetie for Mac [http://www.atebits.com/tweetie-mac/]
Kun Mac

Undertegnedes enkolonnefavoritt, men kun tilgjengelig for Mac - Tweetie er en av de få klientene som ikke er basert på Adobe Air. Du kan bruke den gratis mot at du mottar en annonse hver time i Twitter-strømmen din, eller betale $15 ($20 etter 4. mai) for å få en annonsefri versjon.

At det ikke er basert på Air gjør også at Tweetie er litt mer snappy enn de Air-baserte klientene. Tweetie har også en noen finesser ingen andre har, men mangler også en del ting. Det skal sies at klienten nettopp er lansert, og at vi ikke blir overrasket om nye versjoner vil gi bedre funksjonalitet i fremtiden.

Tweeties styrke er blant annet: Trådet visning av tweets (dobbeltklikk på en svar-tweet for å se hele samtalen), muligheten for flere vinduer for å skrive tweets, støtte for trender (de mest omtalte emnene akkurat nå) og for å skille ut trender og andre søk i egne vinduer. I tillegg viser Tweetie direktemeldinger på samme måte som SMS vises på iPhone der hele samtalen med hver person blir ivaretatt. Tweetie støtter flere konti og har også støtte for flere URL-forkortelsestjenester, samt en bookmarklet for å poste lenker direkte fra nettleseren. Du kan også klikke på en person for å se vedkommendes favoritter, for å sjekke om vedkommende følger deg, se stort profilbilde med mer.

Foreløpig mangler dog en del - varsling av nye tweets, både med bilde og lyd, muligheten for å lagre søk, flere synlige kolonner på en gang, for å nevne noe. Heldigvis har Atebits, som lager Tweetie, opprettet en side hos GetSatisfaction, der innspill fra brukerne tas i mot og implementeres. Se for øvrig denne videoen hvis du vil se hvordan Tweetie fungerer.

Flerkolonne-klienter

Når du begynner å følge mange og bruker Twitter aktivt, er det praktisk med en flerkolonne-klient der du både kan se svar, direktemeldinger, søk etc. i separate kolonner. Disse klientene mer mer avanserte enn de i forrige avsnitt.

Tweetdeck [http://www.tweetdeck.com/beta/]
Adobe Air, tilgjengelig for alle plattformer

Velg riktig Twitter-klient


Tweetdeck er den mest brukte klienten, til tross for at den er stor og nesten opptar hele skjermen din selv på sitt minste. Her kan du legge til flere kolonner som skiller innholdet ditt, og spesielt praktisk er det at du da kan opprette grupper av de du følger, som du kan bruke for å sortere innholdet. Du kan også utføre og lagre søk for å monitorere et spesielt emne (eller flere), og vise brukerprofiler med store bilder rett i klienten.

Tweetdeck er i tillegg utstyrt med det aller meste av funksjoner, som filtrering av kolonner, endring av farger, en rekke URL-forkortere, forhåndsvisning av forkortet URL, varsling av nye tweets/søketreff og støtte for direkte posting til Facebook. Blant de få tingene som er å savne, er mulighetene for å vise samtaletråden, men Tweetdeck tilbyr i hvert fall en lenke til innlegget det er svart på, og viser også hvilken klient som er brukt for å poste en tweet.

DestroyTwitter [https://destroytwitter.com/]
Adobe Air, tilgjengelig for alle plattformer

Velg riktig Twitter-klient


Dette er en av klientene som stadig er mer populær, og som også er blant de få som både kan være liten og stor; enten med én eller tre kolonner. I tillegg har den støtte for å vise innlegget det er svart på rett i klienten, muligheten for grupper, filtrering (f.eks. alle tweets som inneholder lenker) og det er mulig for brukerne å lage temaer med egne fargevalg.

I likhet med Tweetdeck kan korte URL-er også forhåndsvises, søk kan lagres og monitoreres (men bare ett av gangen) og DestroyTwitter har mange smarte løsninger og hurtigstater, samt en eleganse over seg som få andre har. I forhold til Tweetdeck savner vi muligheten for flere søk/grupper og profilvisning med stort bilde, men hvis dette ikke er så farlig, er DestroyTwitter også et meget godt valg.

To andre lovende flerkolonne-klienter som foreløpig er litt for beta er Nambu (Mac) og SeesmicDesktop.

I nettleseren

Hvis du ikke er så lysten på å kjøre en selstendig applikasjon, finnes det også muligheter i selve nettleseren som gjør Twitter-hverdagen enklere.

Flock [http://www.flock.com]
Nettleser basert på Firefox, tilgjengelig for alle plattformer

Vi har tidligere omtalt Flock; den sosiale nettleseren som integrerer en rekke nettjenester rett i nettleseren. Du kan se bilder fra Flickr, motta varsel om uleste meldinger på Facebook eller se statusoppdateringer, redigere blogginnlegg og - bruke Twitter. Dette er for så vidt en ganske enkel variant, men lever sitt lille liv i sidefeltet .

PowerTwitter [https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9591]
Firefox-tillegg, tilgjengelig for alle plattformer

Hvis du er glad i å bruke websidene, tipser vi det også om PowerTwitter. Med denne installert i Firefox, blir websidene til Twitter enda mer effektive å bruke. Blant annet vil folks lenker til YouTube-filmer gjøre at selve filmen vises direkte på Twitter-sidene (det samme gjelder Flickr, TwitPic, Google Maps etc.), og du kan også blande inn oppdateringer fra Facebook. Forkortede URL-er kan ekspanderes, du kan laste opp bilder, emneord (hashtags) blir klikkbare, og du kan ta en kjapp titt på en bruker dersom du holder muspekeren over navnet på vedkommende, for å nevne noe.

Vi tipset også om flere muligheter i nettleseren da vi publiserte Twitter-guiden: Verktøyene du trenger.