DualLink DVI-kabel Foto: Bjørn Eirik Loftås
DualLink DVI-kabel Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Velg riktig skjermkabel

Ser du etter ny, stor skjerm? Da er kabelen viktig for å få perfekt bilde.

Det er mange myter om kabler, men som med alle myter er det en bakenforliggende årsak til at de oppstår. I en del tilfeller er kabelen svært kritisk, i andre tilfeller spiller den bare en helt ubetydelig rolle.

Når du skal koble til en eller flere skjermer til PC-en er det som regel helt uproblematisk. Det følger gjerne med kabel i pakken når du kjøper skjerm, og den passer sannsynligvis til skjermutgangen på PC-en.

Men noen ganger er det ikke så enkelt, og du kan risikere at du ikke får det bildet du skal på den nye skjermen.

Under problemsonen


Mange har brukt 17 og 19-tommers LCD-skjermer noen år og har lyst til å få noe større. 22-og 24-tommere i bredformat med HD-oppløsning på 1920x1080 er blitt den nye "folkestandarden"

De som bruker skjermer til noe mer krevende oppgaver enn det folk flest driver med velger gjerne en 24-tommer på 1920x1200, det er også viktig å få med seg det som skjer i høyden, eller bunnen.

Så lenge man holder seg til disse formatene og oppløsningene er det ikke noe problem med kablene. Enhver DVI-kabel vil fungere utmerket, og hvis du av en eller annen grunn har koblet til med VGA-kabel så er det sannsynligvis helt ok det også, forutsatt at lengden er beskjeden og at den ellers har grei kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva med enda større skjermer?

Så snart du går opp i oppløsninger over 1920x1200 kan du støte på problemer. Tidligere var skjermer i denne størrelsen forbeholdt profesjonelle brukere, både på grunn av prisen og plassbehovet. Men etter som prisnivået synker og vi har vendt oss til store skjermflater er det stadig flere som velger virkelig store skjermer.

Normalt er de største skjermene på 30 tommer med oppløsning på 2560 x 1600, men har en prislapp i bruktbilklassen.

Men det finnes også skjermer på 27 tommer med oppløsning på 2560 x 1440 som i skrivende stund kan kjøpes for under 7000 kroner.

For de med et mer normalt skjermbudsjett finnes det også rimelige alternativer på 23 tommer med oppløsning på 2048x1152 til godt under 2000 kroner.

LCD-skjermer i 27- og 30-tommers klassen kommer til å bli veldig vanlig de neste årene. Her DELL U2711 ULTRASHARP 27" Foto: Bjørn Eirik Loftås
LCD-skjermer i 27- og 30-tommers klassen kommer til å bli veldig vanlig de neste årene. Her DELL U2711 ULTRASHARP 27" Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Hva er problemet?

Problemet er at en vanlig DVI-kabel ikke har kapasitet til å overføre mer enn 2098 x 1311 i bredformat. Skal du over dette kreves det større båndbredde, og en egen type kabel med flere ledere og flere pinner i kontakten.

Du trenger en DualLink DVI-kabel.

Med en slik kabel sendes det to fulle DVI-signaler, som er fordelt slik at de tar seg av annet hvert bildepunkt.

Har du en kabel som har to grupper med pinner (2 x 3x3) så vil ikke denne kunne brukes på høyoppløselige skjermer.

Det du trenger er en kabel hvor alle 24 pinnene er aktive og har ledere fram til andre enden av kabelen.

DualLink DVI-kabel Foto: Bjørn Eirik Loftås
DualLink DVI-kabel Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Båndbredden i en slik DualLink kabel kan være opptil 1,65 GBit og det digitale videosignalet mellom PC og skjerm er alltid ukomprimert - her er det ikke rom for noen tidsforsinkelse mens signaler pakkes ned og pakkes ut.

Og nei, HDMI kan ikke brukes, den støtter ikke høyere oppløsning enn vanlig DVI.

For mange pinner?

Men DVI-standarden har også flere varianter som kan stelle til plunder og heft. På den ene siden av kontakten sitter det en flat pinne og noen ganger er det 4 pinner på hver langside av denne. Dette er analoge signaler fra skjermkortet, som du kan hente ut til en skjerm som bare har VGA-inngang ved hjelp av en overgang/adapter.

Men DVI-kontakten på de fleste skjermer har ikke hull til de analoge pinnene. Prøver du å koble en fullkoblet DualLink DVI-kabel som er utstyrt med alt som er av pinner - da passer den ikke inn i skjermen...

Derfor trenger du en DualLink DVI-kabel med pinner og støtte for alle digitale signaler, men uten pinner for de analoge signalene.

Hva skjer ellers?

Prøver du å koble til den høyoppløselige skjermen med en vanlig DVI-kabel får du bare "halve" bildet, gjerne materialisert gjennom utydelige tegn på skjermen.

Full oppløsning, javel, men teksten ser ikke ut i måneskinn. Det skyldes at båndbredden rett og slett ikke er stor nok til å overføre alle dataene, og skjermen prøver så godt den kan å kompensere. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Full oppløsning, javel, men teksten ser ikke ut i måneskinn. Det skyldes at båndbredden rett og slett ikke er stor nok til å overføre alle dataene, og skjermen prøver så godt den kan å kompensere. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Forsøker du deg på VGA i stedet, hvis du ikke har en DualLink kabel for hånden kan du risikere at skjermkortet ikke støtter så høy oppløsning. Dette gjelder først og fremst ved integrerte grafikkløsninger.

Maksimal VGA-oppløsning på integrert grafikkort av typen ATI Radeon HD 4290.
Maksimal VGA-oppløsning på integrert grafikkort av typen ATI Radeon HD 4290. Vis mer


Les også vår guide til forskjellige skjermoppløsninger i denne artikkelen.

Vil du vite mer om DVI finner du en god oversikt i Wikipedia.

Lurer du kanskje på om DisplayPort løser disse problemene? Da kan du lese denne artikkelen.