Velg riktig PC til skolestart

Her er våre anbefalinger.

Du kan få bra PC-er til en billig penge, men les våre tips før du kjøper. Vi har også plukket ut våre favoritter i fire klasser. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Du kan få bra PC-er til en billig penge, men les våre tips før du kjøper. Vi har også plukket ut våre favoritter i fire klasser. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettbrett og mobiler opplever voldsomme økninger i salget, med den tradisjonelle PC-en har det gått litt tregere. Det er imidlertid lett å glemme at det fortsatt selges enorme mengder datamaskiner med skjerm og tastatur, ikke minst i forbindelse med skolestart.

DinSide Data tester fortsatt store mengder bærbare PC-er i en rekke forskjellige klasser. I denne artikkelen gir vi deg noen generelle kjøperåd, og trekker samtidig fram våre favoritter så langt i 2013.

Hvor mye skal du bruke på bærbar PC?

Dette er et spørsmål vi stadig vekk får spørsmål om i redaksjonen. Svaret avhenger naturligvis av behovet ditt.

Billigst
Har du et behov som begrenser seg til nettaktiviteter, kontoroppgaver, bilder, musikk og video, behøver du ikke nødvendigvis grave dypt i lommeboka. Vi har sett modeller helt nede i et par tusenlapper som gjør en grei jobb, som denne Toshibaen. Du må imidlertid ikke forvente allverdens av utstyr, byggekvalitet, skjermoppløsning og batteritid i klassen 2-3000 kroner. Merk også at PC-er basert på AMD-prosessor (APU) i dette segmentet ofte er relativt trege, ifølge våre egne målinger.

Denne PC-en fra Toshiba er blant Norges billigste. På innsiden sitter en Celeron 1000M-prosessor, som yter bedre enn nok til enkle oppgaver. Foto: Toshiba
Denne PC-en fra Toshiba er blant Norges billigste. På innsiden sitter en Celeron 1000M-prosessor, som yter bedre enn nok til enkle oppgaver. Foto: Toshiba Vis mer

Økonomisk

Fra rundt 4.000 er imidlertid situasjonen en helt annen. Da kan du finne kraftigere maskiner med Intel Core i3- eller i5-prosessor, og ofte med bedre byggekvalitet. Da kan du fort få glede av maskinen i flere år enn hvis du velger en PC fra nederste prishylle. Legg til en tusenlapp, og du vil finne flere interessante modeller med berøringsskjerm.

Tallet bak Core i3/i5 forteller deg hvor "fersk" maskinvaren er. Hvis en PC for eksempel har Intel Core i5-2450M-prosessor, betyr totallet at den er av andre generasjon, som ble lansert i 2011. Et tretall betyr 2012, og firetall 2014. Prosessorene og grafikken har generelt fått bedre ytelse pr MHz, samtidig som strømbruket har gått ned. Siste generasjon (Haswell) vil normalt være det beste valget, ikke minst på grunn av svært lav strømbruk, lite kjølebehov (og dermed mindre støy) og dermed også ofte bedre batteritid. Men ingen regel er uten unntak!

Merk at PC-er som egner seg til spill og tyngre grafisk behandling er sjelden kost i sub-5000-markedet. Det samme er PC-er med høyoppløste skjermer og/eller PC-er med spesiell tynn utforming og lav vekt. Da må du ofte opp enda en tusenlapp eller to.

Entusiast
Har du 7-8.000 kroner til bruk finner du mye bra å boltre deg i, og her finner du også de rimeligste Apple-maskinene. Her står god byggekvalitet, skjermkvalitet og batteriytelse sentralt. Flere maskiner har dessuten SSD i stedet for harddisk. Det betyr høyere ytelse, mindre varme, mindre strømbruk og mister du PC-en i bakken vil SSD-en (i motsetning til harddisken) mest sannsynlig ikke ta noen skade av det. Ulempen er ofte mindre lagringsplass, gjerne 128-256 GB, der haddisken ofte har det firedobbelte. Nok en gang må behovet ditt avgjøre valget. Data kan du uansett lagre i nettskyen eller på en ekstern disk.

Proff
Beveger du deg opp i 10.000+ segmentet vil du finne maskiner med spesielt høy ytelse (ofte Core i7-prosessor med fire kjerner, dedikerte grafikkort som egner seg til spill) i tillegg til alle de gode egenskapene i klassen under. Disse maskinene er for eksempel svært ofte utstyrt med lynraske SSD-er.

Les også: Skuffende interesse for berøringsskjermer

Våre anbefalinger til skoler og studier

Apple MacBook Air, 2013-utgaven. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Apple MacBook Air, 2013-utgaven. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Microsoft Surface Pro Foto: Bjørn Eirik Loftås
Microsoft Surface Pro Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Acer Aspire E1 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Acer Aspire E1 Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Samsung 7 og 8 Chronos er Best i test. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Samsung 7 og 8 Chronos er Best i test. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Vi har valgt å dele anbefalingene våre i fire segmenter: Ultralette, Hybride, Allround og Økonomi.

Ultralette: Apple MacBook Air 2013

Ultralette har en vekt som normalt ligger mellom 1-1,5 kg, og har som regel en skjerm som ikke overstiger 13,3". Dette er en klasse som stadig får flere tilhengere, og som PC-produsentene har spesielt stort fokus på. Det merkes også på kvaliteten, som generelt har blitt veldig god - spesielt på de litt dyrere modellene. Derfor har vi delt ut hele tre seksere til ultralette bærbare i år.

Aller best inntrykk fikk vi av nye Apple MacBook Air. Fra vår konklusjon:

MacBook Air er ikke lenger unik verken når det kommer til utforming, vekt, lyd eller ytelse. Når det kommer til helheten framstår den likevel fortsatt som en av de mest gjennomtenkte og gjennomarbeide modeller på markedet. Vi finner veldig lite å sette fingeren på når det kommer til konstruksjon og brukeropplevelse, og med en fantastisk batteritid på kjøpet er sekseren på terningen aldri truet.

Les testen

Hvis du derimot vil ha en Windows-basert ultralett - sjekk ut testene av Asus UX31LA og Acer S7, begge kronet med en sekser på terningen.

Hybride: Microsoft Surface Pro

I denne klassen finner man mye rart. Dette er maskiner som med en enkel bevegelse skal kunne gjøre den om til et nettbrett. Det kan for eksempel være at skjermen kan løftes av tastaturet, snus helt rundt, eller at tastaturet kan skyves inn under skjermen. Her er det mye prøving og feiling fra produsentene, og vi har testet mange modeller som vi mener har vært mindre vellykkede.

Men noen er mer spennende og føles mer "riktige" enn andre, og vår favoritt er Microsoft Surface Pro. Fra vår konklusjon:

Surface Pro er langt fra perfekt, men er kanskje det nærmeste vi har vært det beste fra to verdener så langt. Mest imponert er vi over at dette i praksis er en fullblods PC med god ytelse i svært kompakt innpakning. Skjerm og byggekvalitet er også upåklagelig.

Les testen

Økonomi: Acer Aspire E1

Acer anno 2013 er mer spennende enn på mange år, og har modeller som både er innovative og gode, i flere prisklasser. I økonomiklassen er de fleste PC-ene, uansett produsent, ofte av den klassiske og trygge sorten. I praksis betyr det uansett at dette er modeller som egner seg til de aller fleste av oss, eller som vi skrev om vår favoritt "PC-en for alle oss andre":

Hvis du er ute etter en bra allround-PC til en relativt rimelig penge, er Acer Aspire E1-571G slett ikke noe dumt valg. Her får du bra ytelse og godt med plass, og en maskin som er temmelig stillegående under bruk.

Les testen

Allround og Best i test: Samsung 7/8 Chronos

Vi testet denne i mai, og det er fortsatt den beste PC-en vi har testet i år. Her snakker vi om en robust og lekker maskin med flott ytelse, skjerm, batteri og lav støy. Her er et utdrag fra vår konklusjon:

Vi tar av oss hatten for PC-en som totalt sett er den mest komplette vi har testet hittil (og vi har testet mange). Her får du rett og slett en glimrende maskin til arbeid, lek og underholdning, og selv om 11.500 kroner er mye, vil krevende brukere raskt finne ut at de gode egenskapene veier opp for denne summen

Les testen, men merk:

Denne modellen har solgt i bøtter og spann siden vi testet den i mai, og er nå dessverre utgått. Den har imidlertid en bror 880Z5E som er lik, men med berøringsskjerm. Denne vil etter vår mening være et minst like godt valg - all den tid at den også drar nytte av berøringsfordelene som ligger i Windows 8.

Flere ferske PC-tester