Velg riktig nødlader

Her er noen tips i jungelen av produkter.

<strong>JULEGAVETIPS?</strong> Nødladere finnes i mange former og farger og kan lade mobilen eller nettbrettet når du ikke er i nærheten av strømnettet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
JULEGAVETIPS? Nødladere finnes i mange former og farger og kan lade mobilen eller nettbrettet når du ikke er i nærheten av strømnettet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste har i dag en smarttelefon, et nettbrett eller begge deler. Problemet for alle oss som er over middels aktive foran den lille skjermen, er hvordan man skal få batteriet til å holde koken ut dagen, eller enda bedre: Over helgen om man skal på tur.

Løsningen er derfor å gå til anskaffelse av en nødlader, eller powerbank/battery pack, som det ofte kalles internasjonalt.

Disse kommer i mange størrelser, farger og fasonger og gir deg ekstra strøm når du trenger det, ved at du plugger inn mobiltelefonen eller nettbrettet når batteriet begynner å nærme seg tomt.

Men hvilken skal du velge? Her kommer noen generelle kjøpetips til deg som er på jakt etter en nødlader, enten til deg selv eller som en pakke under juletreet.

Dette er jo tross alt en gave som passer til praktisk talt alle.

Print ut vår Lommeguide!

I denne artikkelen går vi gjennom alt du bør tenke på, men er du på vei til butikken nå, har vi også laget en lommeguide du kan skrive ut, og ha i lomma når du går i butikken:

Last ned: Dinsides lommeguide til nødladere (PDF, 69kB)

Finn ut hvor stort batteri enheten din har

HER: Har du en telefon der du kan ta av baklokket, står det som regel trykket på batteriet hvor stor kapasitet det har.
HER: Har du en telefon der du kan ta av baklokket, står det som regel trykket på batteriet hvor stor kapasitet det har. Vis mer


Før du velger nødlader bør du sjekke ut hvor stor batterikapasiteten er på enheten du har tenkt til å lade opp. Verdien her oppgis i milliamperetimer, eller mAh.

Derfor kan du enkelt søke på Google (eller din favorittsøkemotor) etter modellnavn battery mah, der du bytter ut modellnavn med navnet på din mobiltelefon. Stort sett vil du da finne nettsider med lange spesifikasjonslister der du kan lese av kapasiteten på batteriet.

Andre muligheter er selvsagt å lese i manualen, eller åpne baklokket og lese på batteriet, dersom du har en telefon der du kan bytte ut batteriet.

PS! På Dinside pleier vi også å oppgi batterikapasiteten i mobil- og nettbrettestene våre.

▼ Vis eksempler på batterikapasitet


Grunnen til at du bør vite hvor stort batteri enheten din har, er for å velge en lader med nok kapasitet i forhold til ditt behov.

Hvor mye strøm trenger du?

STØRRELSE OG KAPASITET: Denne nødladeren fra Sony er svært kompakt, men byr også bare på 1400mAh; nok til å lade Android-toppmodellene til ca 50%. Foto: SONY
STØRRELSE OG KAPASITET: Denne nødladeren fra Sony er svært kompakt, men byr også bare på 1400mAh; nok til å lade Android-toppmodellene til ca 50%. Foto: SONY Vis mer


Når du vet hvor mange milliamperetimer som kreves for å lade opp enheten din én gang, er neste trinn å tenke på hvor stor lader du egentlig har bruk for.

Tommelfingerregelen her er enkel: Jo større kapasitet, jo større er laderen – fysisk.

Vil du bare ha en liten sak i veska eller i innerlomma som du kan dra frem i nødstilfeller, klarer du deg sikkert med en som har omtrentlig samme kapasitet som telefonen din, slik at du har nok til en ekstra fullading, eller en halv.

Er du derimot ofte på turer i skog og mark (eller sammen med flere som ofte har en tendens til å trenge litt lading), vil du kanskje spandere på deg en som kan lade telefonen 3-4 ganger, men som brått kan veie det tredoble.

Merk også at regnestykket ikke er så enkelt at en 12000mAh-lader vil lade en 2000mAh-telefon seks ganger.

Ikke alle ladere er like gode med tanke på hva slags kapasitet de faktisk klarer å lade telefonen med – noe energi går for eksempel til varmetap, og strømmen vil også tappes litt når batteriet ikke er i bruk. Dessuten finnes det useriøse aktører som merker produktet med langt høyere kapasitet enn det faktisk kan by på.

Og ikke bare det – tallet på esken er som regel oppgitt kapasitet ved 3,7 volt. Siden telefonen din lades med 5 volt, kan du allerede der trekke fra 26 prosent av kapasiteten om du vil sammenligne med mAh på telefonen din.

Derfor er ikke nødvendigvis Kina-produktet til 150 kroner bedre enn det du kjøper i butikken her til lands til tredobbel pris, selv om Kina-batteriet har høyere oppgitte mAh. Over tid vil også batteriet degraderes, slik at det ikke lenger klarer å levere samme mengde strøm som tidligere. Man får ofte det man betaler for, og det gjelder også her.

Volt og ampere

Sjekk også spesifikasjonene på laderen du vurderer å kjøpe. Spenningen (oppgitt i volt) må være minst like høy som den er på telefonen din – det enkleste her er å sjekke hva som står på laderen din (eller på batteriet). Mest vanlig for mobil- og nettbrettladere er 5V, og det er også mest vanlig for nødbatterier, men det er greit å dobbeltsjekke.

Ampere-tallet angir hvor mye strøm laderen maksimalt leverer. Du har sikkert merket at det går tregere å lade en telefon via USB-porten på PC-en din enn om du stikker laderen i veggen.

Det er fordi USB-porten leverer 0,5 ampere, mens laderen din leverer det dobbelte eller mer (joda, det fins unntak: Nyere Mac-maskiner kan levere mer strøm til én USB-port om det ikke brukes strøm fra andre USB-porter – derfor kan telefonen ofte lades like fort som i veggen).

5V/1A (=5 watt) er mest vanlig på mobilladere, mens mange nettbrett, f.eks. iPad, leveres med 5V/2A (=10 watt). Om du har tenkt til å bruke laderen til å lade en iPad, bør du med andre ord finne en lader som leverer 2A, for det finnes også mange som bare leverer 1A. Dermed vil det ta veldig lang tid å lade, noe du kanskje har erfart om du for eksempel har brukt en iPhone-lader til å lade en iPad.

Det gjør heller ingenting om den leverer flere ampere enn hva enheten din vil trekke fra den, men om telefonen din bare trekker 1A, vil den ikke lade noe raskere selv om laderen kan levere 2A.

Tilkobling

TO UT, TO INN: Denne laderen fra Powerocks kan lade to enheter samtidig og kan bruke to ulike USB-kontakter (gjerne samtidig) for å lades opp selv. Foto: Pål Joakim Olsen
TO UT, TO INN: Denne laderen fra Powerocks kan lade to enheter samtidig og kan bruke to ulike USB-kontakter (gjerne samtidig) for å lades opp selv. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


De aller fleste nødladere har én eller to USB-porter, som gjør at du kan bruke den vanlige USB-kabelen din for å koble til enheten. Ja, noen har til og med fire porter.

Enkelte har dog ledning innebygd, slik at de for eksempel bare kan lade iPhone/iPad, eller bare har micro USB. I våre øyne er en av de store fordelene med en slik lader nettopp at den kan ha et bredt bruksområde (f.eks. for å lade en Bluetooth-høyttaler), så vi ville derfor ha gått for en med standard USB-port som utgang.

Det samme gjelder kabelen som lader selve nødbatteriet – også her vil vi anbefale deg å finne en med en «vanlig» kabel (USB), slik at du ikke ha med deg originalkabelen for å lade selve batteriet. Noen har også denne kabelen integrert i enheten.

Om du trenger én eller to utganger må du kjenne på selv. Med to porter kan du lade to enheter samtidig, men sørg da for at du kjøper en med minst 2A, siden ladingen vil gå veldig tregt med 1A fordelt på to utganger. Noen nødbatterier kan for eksempel ha 2A på den ene porten (myntet på nettbrett) og 1A på den andre.

LED-indikator

Det varierer også i hvilken grad du blir opplyst om gjenværende batteri på laderen. Mange har en knapp du kan trykke på for å tenne LED-lys som indikerer hvor mye kapasitet den har igjen, og det kan være kjekt, spesielt for de større laderne.

Andre har derimot ingen indikator, og da er det plutselig tomt for strøm uten at du blir varslet om det. Dumt der du sitter i tomannsteltet på vidda med 5% batteri igjen og retur i morgen.

INDIKATOR: Denne nødladeren fra Avantree viser hvor mye batteri som er igjen i et display på kanten.
INDIKATOR: Denne nødladeren fra Avantree viser hvor mye batteri som er igjen i et display på kanten. Vis mer


Velg et ordentlig merke

Det finnes latterlig billige nødladere på eBay, DealExtreme eller andre asiatiske nettsteder. Og fellestrekket er ofte at de oppgis å ha svimlende kapasiteter sammenlignet med de man får kjøpt her til lands.

Vi skal være forsiktige med å skjære alle over én kam her, for det finnes sikkert gode produkter blant dem også.

I forhold til brannfare og den slags, vil vi likevel generelt råde deg til å gå for en nødlader fra en anerkjent produsent.

En monsterlader til hundre kroner inkludert frakt, er i hvert fall noe du bør håndtere med varsomhet. I verste fall kan kvaliteten være så dårlig at de også kan skade mobiltelefonen din, og den kan bestå av allerede godt brukte batterier der oppgitte mAh ikke stemmer overens med den reelle kapasiteten.

Merk også at kinesiske tollmyndigheter har begynt å stoppe litiumbatterier på fly av sikkerhetshensyn slik at du i praksis ikke lenger får bestilt slike batterier fra Kina.

Andre funksjoner

LYKT: Denne nødladeren fra Powerocks kan også fungere som lommelykt. Foto: ØYVIND PAULSEN / DINSIDE.NO
LYKT: Denne nødladeren fra Powerocks kan også fungere som lommelykt. Foto: ØYVIND PAULSEN / DINSIDE.NO Vis mer


Nødladere kan også ha andre funksjoner:

Lys – kjekk som lommelykt-backup.
Trygghetsfunksjoner – For eksempel at laderen kutter strømmen i tilfelle kortslutning, når den blir for varm eller når den selv har blitt ladet til 100%. Ofte betegnes slikt som «safe charging» eller lignende.
Værbeskyttelse – Enkelte er mer egnet for å ha med seg i ruskevær. Om det er noe som tiltaler deg, bør du se etter IP-sertifisering på produktet.

Merk også at tiden det tar å lade nødladeren kan variere ut fra kapasitet og hvor mye strøm den trekker inn. De største batteriene kan fort ta 10-12 timer å lade opp fra 0-100 ved 1A.

Hvor får du kjøpt dem?

Du finner nødladere i de fleste elektronikkbutikker, og vi ser dem også støtt og stadig i klesbutikker, på supermarkeder og andre steder, der de ofte ikke er så godt merket med kapasitet, ampere og den slags.

Prissammenligningstjenesten Prisjakt har for øvrig en kategori som er under utvikling, der du kan se nødladerne som er mest søkt etter.

PS! Enkelte Bluetooth-høyttalere har også slik funksjonalitet innebygd, slik at du kan plugge i telefonen for å lade den direkte fra høyttaler-batteriet.

TEST: Seks trådløse Bluetooth-høyttalere

Lommeguide

Siden dette kanskje ble mye å huske, har vi vært så greie å lage en kort versjon av denne artikkelen i form av en lommeguide du kan skrive ut, på og ha i lomma når du går i butikken:

Last ned: Dinsides lommeguide til nødladere (PDF, 69kB)

Har du flere tips til folk som er på jakt etter nødlader? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.