Tenk deg om før du svarer når du får dette spørsmålet, eller trykk på Offentlig nettverk hvis du vil være tryggest mulig.
Tenk deg om før du svarer når du får dette spørsmålet, eller trykk på Offentlig nettverk hvis du vil være tryggest mulig.Vis mer

Velg riktig nettverksplassering

Windows-spørsmålet du ikke må ta for lett på!

Når du kobler PC-en din til et trådløst nettverk, vil nyere versjoner av Windows stille deg spørsmål om hvilken type nettverk dette er. Siden svaret ditt får direkte konsekvenser for hvilke brannmur- og sikkerhetsinnstillinger som blir foretatt, er det svært viktig at du ikke forhaster deg her.

Sitter du på en kafé og kobler deg til et offentlig trådløst nett, og kommer i skade for å angi dette som et hjemmenettverk, kan uvedkommende få tilgang både til PC-en, filene og innstillingene dine ved hjelp av til dels enkle metoder. En av dem, som ble mye omtalt på slutten av fjoråret, var Firesheep, som gjør det mulig å logge seg på andres Facebook-kontoer.

Her er de tre vanlige nettverksplasseringene, og hva som skiller dem:

Hjemmenettverk

Dette er nettverksplasseringen som har færrest begrensninger. Ikke bruk denne innstillingen dersom du ikke stoler 100% på menneskene og enhetene som er tilkoblet. Maskinen din blir både synlig og aksesserbar fra andre maskiner i nettverket, og du kan også koble deg til disse, for eksempel ved hjelp av delte mapper eller hjemmegruppe (Win7). Hjemmegruppe er en forenklet metode for å utveksle blant annet bilder, video og musikk mellom PC-ene.

Arbeidsnettverk

Denne plasseringen passer for små kontorer og andre nettverk på arbeidsplassen, og skiller seg først og fremst fra Hjemmenettverk med at hjemmegruppe ikke er tilgjengelig (gjelder Windows 7). PC-ene kan "se" hverandre i Windows Utforsker som standard, men dette kan du skru av i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offentlig nettverk

Bruk denne, og kun denne, plasseringen når du kobler deg til et offentlig og ukryptert nettverk, for eksempel på kaféer og flyplasser. Brannmuren i Windows vil da sørge for at PC-en din blir usynlig for andre som er tilkoblet. I tillegg vil Windows aktivere utvidede sikkerhetsmekanismer som skal forhindre angrep fra skadelig programvare fra Internett.

Denne plasseringen anbefales også dersom du kobler deg direkte til Internett, for eksempel med mobilt bredbåndsmodem eller direkte gjennom ADSL-modemet uten bruk av ruter med innebygd brannmur.

Les også: Slik doblet vi trådløs-ytelsen

Sikkerhet i høysetet

Når du setter opp et trådløst hjemmenettverk er det uansett viktig at du ivaretar sikkerheten ved å kryptere tilkoblingene. Da blir det langt vanskeligere for uvedkommende å trenge seg inn. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen:

Beskytt ditt trådløse nettverk