Velg riktig nettleser

Vi har sett nærmere på de seks mest brukte nettleserne for PC og Mac. Her ser du hvilke vi foretrekker.

<B>LIGNER</B>: Alle de mest populære nettleserne har flere likhetstrekk enn forskjeller, ikke minst i grensesnittet. Forskjellen ligger først og fremst på funksjoner og ytelse.
LIGNER: Alle de mest populære nettleserne har flere likhetstrekk enn forskjeller, ikke minst i grensesnittet. Forskjellen ligger først og fremst på funksjoner og ytelse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 år etter at World Wide Web begynte å gjøre sitt inntog i norske hjem, har løsningen endret seg fra å være en statisk informasjonstavle til å bli en grenseløs verden der vi lever våre digitale liv. Det er her vi kommuniserer, lar oss underholde, leker, lærer, jobber, handler og løser daglige utfordringer.

LES OGSÅ: Slik så den aller første nettsiden ut

Endelig modent

Det viktigste transportmiddelet i denne verdenen er fortsatt nettleseren, spesielt når du bruker PC-en. Her finnes et stort utvalg nettlesere å velge mellom, og felles for de mest populære er at de er modne etter mange års utvikling. Det betyr blant annet at du mye sjeldnere enn før vil oppleve at sider vises feil eller at interaktive tjenester ikke fungerer som de skal.

Samtidig kan valg av nettleser si ganske mye om nettvanene dine. Bruker du for eksempel Internet Explorer, er sjansen stor for at du surfer langt mindre på nettet enn gjennomsnittbrukeren av Google Chrome, viser statistikk fra Statcounter og Netmarketshare.

Sistnevnte samler statistikk fra tusenvis av populære nettsteder, og viser at Google Chrome er den mest utbredte nettleseren, med god margin - etterfulgt av Internet Explorer, Firefox, Edge, Safari, og Opera:

GOOGLE ER SJEF: Google Chrome har nær 50 prosent markedsandel blant nettlesere på PC/Mac. Foto: NETMARKETSHARE
GOOGLE ER SJEF: Google Chrome har nær 50 prosent markedsandel blant nettlesere på PC/Mac. Foto: NETMARKETSHARE Vis mer


Vi har sett nærmere på de de seks nettleserne, og sett på fordeler og ulemper ved hver av dem. Har du ikke funnet din favoritt ennå, håper vi du er noe klokere etter å ha lest denne artikkelen.

LES OGSÅ: Kan man kopiere tekst fra bilder?

Google Chrome 51

image: Velg riktig nettleser


Google Chrome har i løpet av få år blitt den foretrukne nettleseren for nesten halvparten av oss, mye takket være et svært enkelt grensesnitt som satte fokus på innholdet, ikke på innpakningen - noe som senere har blitt en mal også for konkurrentene. Nettleseren oppdateres jevnlig, og på grunn av den store utbredelsen, sørger nesten alle utviklere for at nettsider og tjenester fungerer optimalt for Chrome.

Chrome får nesten alltid svært god score i hastighetstester, og er den nettleseren som har det største utvalget av såkalte utvidelser (plugins) til nettleseren. Slike sørger for å utvide funksjonaliteten, og dekker svært mange bruksområder.

Synkronisering av innstillinger, passord og historikk på tvers av enhetene dine (PC-er, nettbrett og mobiler) er enkelt å sette opp.

Oppsummert:
+ Finnes til både Windows, MacOS og Linux
+ Er blant de raskeste på nesten alt av målinger
+ Meget brukervennlig
+ Svært godt utvalg av utvidelser

- Ikke alle utvidelsene er like trygge. Enkelte av dem kan også senke ytelsen.

Mer info og nedlasting

LES OGSÅ: Kjør nettleseren fra en minnepinne

Internet Explorer 11

image: Velg riktig nettleser


Til tross for at nettleseren har blitt utskjelt av motstanderne i en årrekke, er Internet Explorer fortsatt svært utbredt. Det skyldes i stor grad at nettleseren kommer som standard på alle Windows-maskiner, men samtidig er det viktig å poengtere at den siste utgaven (Internet Explorer 11) både er kompatibel og brukervennlig.

Det er imidlertid viktig å understreke at Microsoft har sluttet å utvikle nettleseren. Det betyr at den kommer til å bli utdatert og kanskje også mindre sikker å bruke på sikt. Bruker du denne nettleseren, kan det altså være gode grunner til å bytte.

Oppsummert:
+ Finnes allerede på alle PC-er med Windows.
+ Minimalistisk og lettfattelig grensesnitt

- Utvikles og oppdateres ikke lenger
- Finnes ikke for MacOS og Linux
- Ikke samme utvalget av utvidelser som hos konkurrentene

Mer info og nedlasting

LES OGSÅ: Gir deg detaljert info om nettsider du besøker

Firefox 47

image: Velg riktig nettleser


Før vi fikk Google Chrome, var Firefox det mest utbredte alternativet til Internet Explorer. De siste årene har imidlertid interessen for Firefox gått noe tilbake. Det betyr ikke at den er noe dårlig valg.

Utseendemessig skiller den seg litt fra konkurrentene, blant annet har den flere knapper i toppen og et atskilt søkefelt. Mange liker litt flere funksjoner lett tilgjengelig, og da kan Firefox være et bra valg. Om du ønsker å skreddersy grensesnittet og funksjonaliteten, finnes mange muligheter her.

Problemet med Firefox er kanskje først og fremst at den ikke skiller seg nok ut i forhold til de argeste konkurrentene. Ytelsesesmessig ligger den litt bak Chrome på de fleste tester, og utvalget av utvidelser er også litt dårligere. Men alt i alt en god nettleser som oppdateres ofte.

Oppsummert:
+ Finnes til både Windows, MacOS og Linux
+ Mange muligheter for skreddersøm
+ Godt utvalg av utvidelser

- Havner lett litt i skyggen av Chrome

Mer info og nedlasting

LES OGSÅ: Få nettsider til å oppføre seg som programmer

Edge 13

image: Velg riktig nettleser


Microsoft Edge erstatter Internet Explorer i Windows 10. Nettleseren er en såkalt Universal app, og bygd rundt en helt annen lest enn klassiske Windows-programmer. Derfor fungerer den ikke i eldre utgaver av Windows, ei heller for andre plattformer.

Nettleseren briljerer med høy hastighet og et minimalistisk og enkelt grensesnitt. Enkelte tilpasninger er verre å utføre her enn hos konkurrentene, for eksempel å bytte søkemotor fra Bing til mer treffsikre Google.

Dessuten kan Edge virke noe uferdig. Den har for eksempel ikke støtte for utvidelser - men dette skal komme, lover Microsoft. Du kan enkelt synkronisere innstillinger mellom enhetene dine, så lenge de er Windows 10-baserte.

Oppsummert:
+ Finnes allerede på alle PC-er med Windows 10
+ Kjapp til det aller meste

- Finnes ikke for eldre Windows-versjoner, MacOS og Linux
- Uferdig på funksjonssiden

Mer info om Edge

LES OGSÅ: Slik får du byttet søkemotor i Edge

Safari 9 / 5.1

image: Velg riktig nettleser


Safari er standardnettleseren til Mac-maskiner. Den finnes også for Windows, men Apple besluttet for en tid tilbake å avslutte utviklingen for denne platformen. Safari 5.1 ble siste versjon for Windows.

Safari er imidlertid førstevalg for svært mange Mac-brukere, og ikke uten grunn. Grensesnittet er enkelt, nettleseren oppdateres ofte, og ytelsesmessig scorer den bra, spesielt på JavaScript og i moderne web-applikasjoner. I likhet med Firefox har også Safari for Windows adskilt adresse- og søkefelt (gjelder ikke lenger Mac-versjonen). Bokmerker vises som standard i toppen, men dette kan skrus av.

Innstillinger synkroniseres dessuten enkelt mellom Apple-enhetene dine via iCloud.

Utvalget av utvidelser er ikke i nærheten av det Google Chrome kan by på, men er du Mac-bruker og bryr deg mindre om denne begrensningen, er Safari et ypperlig valg.

Oppsummert:
+ Finnes allerede på alle Mac-maskiner
+ Enkel og effektiv å bruke
+ God ytelse til de fleste oppgaver

- Først og fremst for Apple-brukere
- Oppdateres ikke lenger for Windows

Mer info og nedlasting

LES OGSÅ: Får YouTube PC-vifta til å gå bananas?

Opera 38

image: Velg riktig nettleser


Den norskutviklede nettleseren er blant de aller eldste på markedet. «Nye» Opera er bygd over samme lest som blant annet Chrome, noe som gjør Opera langt mer kompatibel med nettsider og tjenester enn eldre versjoner av nettleseren.


Opera har slitt med å få opp brukermassen, noe vi synes er litt rart. Det er helt klart blant de aller mest funksjonsrike nettleserne, med nyttige tillegg som strømsparing, VPN, annonseblokkering og datasparemodus når du benytter mobilnettet eller trege internettoppkoblinger. Vi synes dessuten den er meget brukervennlig, blant annet med en egen startside med knapper for favorittnettstedene dine.

I tillegg finnes det et ganske bra bibliotek av utvidelser til ymse behov, men ikke på langt nær så fyldig som for Chrome. Opera er uansett helt klart en av våre favorittnettlesere, som bare blir bedre og bedre.

Oppsummert:
+ Finnes til både Windows, MacOS og Linux
+ Har noen smarte tilleggsfunksjoner aktivert "ut av esken"
+ Brukervennlig

- Liten brukermasse er ikke alltid en fordel
- Ikke så fyldig utvidelser-bibliotek som Chrome.

Mer info og nedlasting

Konklusjon

Det er slutt på den tiden da ting bare fungerte i enkelte nettlesere. Fortsatt er det enkelte ting som fungerer bedre i en nettleser enn en annen, men forskjellene mellom de seks vi har omtalt her, er etter hvert svært liten.

Våre tre favoritter er Firefox, Opera og Chrome - takket være god funksjonalitet og rikholdig utvalg av tillegg (plugins). De oppdateres ofte og fungerer dessuten på alle PC-operativsystemer. Det er dessuten enkelt å synkronisere innstillingene mellom enhetene du bruker, noe som er en viktig funksjon i en effektiv hverdag.

Av disse tre trekker til slutt Google Chrome det lengste strået. Verdens mest utbredte nettleser har ikke havnet i den posisjonen uten grunn. I tillegg til å være den mest kompatible nettleseren, har den også det største biblioteket av utvidelser og scorer jevnt over meget godt i ytelsestester.

LES OGSÅ:
Her er Microsoft Edge bedre enn konkurrentene
Supersmart utvidelse til Chrome
Stor Windows 10-oppdatering i august

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!