Velg riktig multifunksjonsskriver!

TEST: Vi har testet noen av de mest aktuelle multifunksjonsskriverne for TV2 Hjelper deg. Her ser du hvilken som passer for deg!

Mens salget av blekkskrivere og skannere stagnerer og synker, stiger samtidig salget av multifunksjons- produktene. Her er altså skanneren og blekkskriveren slått sammen i ett produkt, uten at det nødvendigvis går ut over verken kvalitet, funksjoner og hastighet.

Det er likevel flere grunner til at multifunksjonsskrivere øker i popularitet. For det første er de blitt langt mer kompakte enn tidligere, og er dermed relativt enkle å plassere på små flater - typisk et lite hjemmekontor. Noen har nettverkstilkobling og kan til og med benyttes trådløst. Dermed kan skriveren plasseres der du skulle ha plass til den. For det andre er de blitt billige.

De billigste produktene koster rundt 500 kroner. Vår erfaring er imidlertid at jo lavere du går i pris, desto flere kompromisser må du være forberedet å leve med. Her er det viktig å kartlegge behovene dine i forkant. Skriver du ut en side eller to en sjelden gang, og holder deg i hovedsak til tekst og enkel grafikk, skal vi ikke påstå at du ikke vil få behovene dekket selv med de billigste skriverne på markedet.

Husk dessuten på at produktene ofte selges med minimale marginer. Grunnen er like enkel som når du kjøper mobiltelefoner til én krone, du skal betale for bruken. Blekket er ofte dyrt, og vær forberedt på at tankene gjerne blir tomme tidligere på de billigste skriverne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV2-testen 25. januar 2007

Sammen med TV2 har vi plukket ut og testet fem av de mest aktuelle multifunksjonsskriverne for hjemme- og enkel kontorbruk. Vi har testet fotokvalitet - både ved kopiering, innskanning (digitalisering), og utskrift fra PC. Vi har også testet utskrifter av tekst og enkel grafikk, men dette er ikke tillagt like stor vekt siden kvalitetsforskjellene her er langt mindre. Dessuten har vi målt hastigheten på en rekke forskjellige jobber, inkludert dataoverføring fra minnekort, utskrifter, kopiering og innskanning. Vi har også vurdert utvalget av funksjoner, brukervennlighet og sett det hele opp mot prisen du må betale for produktet.

Valget er ditt

Produkter har alle sine positive og negative sider. Selv om vi har vektet kriteriene Kvalitet, hastighet, funksjonalitet, brukervennlighet og pris matematisk og regnet oss fram til rangeringen under, kan det være noen produkter som passer bedre til ditt behov enn andre. Derfor ber vi deg lese anbefalingene under hvert produkt nøye!

Canon PIXMA MP600 - Best i test!

Velg riktig multifunksjonsskriver!


Denne skriveren scoret bra på alle kvalitetstestene våre. Den er også lynkjapp, og har nyttige ekstrafunksjoner som utskrift på CD/DVD, infrarød overføring (fra for eksempel mobiltelefon), automatisk tosidig utskrift, arkmater både foran og bak, samt mulighet for å skanne flere bilder i én operasjon. Programpakken er fyldig og god. Prisen er dessuten overraskende lav i forhold til ytelsene. Solid terningkast 5.
Les hele testen

Pris: Fra 1.495 kroner (jf DinPris)
Passer best til: Deg som setter krav til fotokvalitet, og som skriver ut hyppig.
Passer mindre til: Deg som skriver ut lite og sjelden. Blir skriveren stående lenge må dysene renses ofte, og denne prosessen tar både tid og stjeler en del blekk.

HP Photosmart C6180

Velg riktig multifunksjonsskriver!


På andreplass finner vi Photosmart C6180. Den imponerer med et vell av funksjoner, høy grad av brukervennlighet og den scorer samtidig godt på kvalitetstestene våre. Programpakken som følger med er omfattende og god. Hastighetsmessig ligger den et stykke bak de raskeste på fotoutskrifter, men er til gjengjeld blant de raskeste på blandet tekst/grafikk, som utgjør kanskje den største andelen av utskriftene for stadig flere av oss. Og har du i tillegg fortsatt bruk for en fax og nettverkstilkobling, ja - så er C6180 et meget godt valg. Den får en svak femmer på terningen.
Les hele testen

Pris: Fra 2.199 kroner (jf DinPris)
Passer best til: Ønsker du faksmuligheter, samtidig som både hastighet og kvalitet blir ivaretatt, er dette skriveren for deg.
Passer mindre til: Deg som har tenkt å digitalisere fotoalbumene dine. Skanneren fikk litt trekk i kvalitetstesten vår.

Epson RX560

Velg riktig multifunksjonsskriver!


Denne multifunksjonsskriveren fra Epson lager fantastiske fotoutskrifter, og den gjør det i relativt høyt tempo også. Den har dessuten spesialfunksjoner som ikke er så vanlige, som for eksempel utskrift direkte på CD-plater. I tillegg har den markedets raskeste overføring fra minnekort til PC! Grunnen til at vi ikke har rangert den høyere er først og fremst at det går relativt langsomt på andre utskriftsjobber (tekst og blandet tekst/grafikk). En sterk firer på terningen.
Les hele testen

Pris: Fra 1.462 kroner (jf DinPris)
Passer best til: Er du ute etter en multifunksjonsskriver som først og fremst skal brukes til utskrift og kopi av foto, er dette noe av det beste du kan få i dag.
Passer mindre til: Skriver du mest ut tekst og enkel grafikk, vil du oppleve mindre venting ved å velge andre modeller.

Lexmark X5470

Velg riktig multifunksjonsskriver!


Stikkordet for denne skriveren er enkelhet. Den er enkel å sette opp og bruke, og gjør det som den blir bedt om. Den er definitivt best på tekst og enkel grafikk, og starter kjapt påutskriftskommandoer. Utvalget av funksjoner er også uvanlig bra for et produkt som selges for en tusenlapp, du får her både faks og skanner med arkmater. Kvalitetsmessig er den også bra, men vi har trukket for trege fotokopier, ingen LCD, noen svakheter i skanneren og litt høyt blekkforbruk. Den havnet til slutt på en svak firer på terningen.
Les hele testen

Pris: Fra 995 kroner (jf DinPris).
Passer best til: Deg som ønsker faksmuligheter, grei kvalitet og som skriver ut utelukkende tekst og enkel grafikk
Passer mindre til: Dette er ikke førstevalget for fotoentusiaster. Kvaliteten er OK, men skriveren sparer ikke på blekket til denne utskriftstypen.

Brother DCP540CB

Velg riktig multifunksjonsskriver!


Et annet rimelig produkt er denne modellen fra Brother. Den er kompakt og veldig enkel å bruke, og kan dessuten kobles direkte på nettverket. Dessverre har den en del svakheter. Kopikvaliteten er for eksempel dårlig og fotoutskrifter tar uendelig lang tid å gjennomføre. Kortleseren er også veldig treg, og i det hele tatt er det en del finpuss som gjenstår før den kan matche de øvrige i dette selskapet.
Les hele testen

Pris: Fra 1.059 kroner (jf DinPris)
Passer best til: Helt enkle kopi- og skannejobber
Passer mindre til: Fotoutskrifter og kopier med krav til kvalitet og hastighet.