Velg riktig kamera til 17. mai

Nytt kamera til 17. mai og sommeren? Her er DinSides anbefalinger.

DinSide tester fortløpende nye kameraer, og våre tester har gjennom flere år vært Norges mest leste.

På en folkelig måte prøver vi å fortelle hva som er bra og dårlig med kameraene på markedet, og vi ser på både bildekvalitet, brukervennlighet, ytelse, funksjoner, konstruksjon og pris.

>> Les mer: Slik tester vi kameraer

Mange av leserne våre har sikkert planer om å kjøpe seg et nytt kamera til 17. mai eller til sommerferien. Her er noen av våre anbefalinger:

Speilrefleks til overkommelig pris

I en undersøkelse gjort for Fotorådet nylig, svarte hele 50% at det neste kameraet de planla å kjøpe var et speilreflekskamera, og det spås at speilreflekssalget vil øke med 80% i 2007 kontra 2006.

Disse kameraene har sunket betraktelig i pris de siste årene og har bedre bildekvalitet enn kompaktkameraene, samtidig som at de er mer fleksible og avanserte. Naturligvis er de ikke like lommevennlige, og mange speilreflekseiere kjøper seg derfor et kompaktkamera som kan vikariere en gang i blant.

Nikon D80 (les vår test) er fortsatt vår favoritt i klassen for speilrefleks til en overkommelig prislapp, det vil si de som koster et firesifret antall kroner. Kameraet har en solid og komfortabel konstruksjon med stor søker og tar fremragende bilder, mye takket være den avanserte lysmåleren.

Nikon D80 byr på svært mye kamera for pengene.center>
Nikon D80 byr på svært mye kamera for pengene.center> Vis mer


Canon EOS 400D (les vår test) er også en god anbefaling fra vår side; et kamera vi har lånt alt for lenge av Canon og som vi snart må returnere. Kameraet er brukervennlig, har kjapp autofokus og tar fremragende bilder, selv om de med store hender bør prøve å holde i det først. I tillegg er prislappen nokså hyggelig.

Nikon D40 (les vår test) er ett av de aller billigste speilreflekskameraene og er meget godt egnet til nybegynneren på grunn av et særdeles brukervennlig grensesnitt. Vi kjenner flere som er kjempefornøyde med dette kameraet. Det skader heller ikke at Nikon i disse dager har en såkalt Flashback-kampanje der du får tilsendt en ekstern blits uten ekstra kostnad dersom du kjøper kameraet, et instrument vi mener er undervurdert av de fleste som kjøper speilreflekskamera.

Panasonic Lumix DMC-FZ8 er ett av de anbefalte kjøpene i ultrazoomklassen
Panasonic Lumix DMC-FZ8 er ett av de anbefalte kjøpene i ultrazoomklassen
Vis mer


Ultrazoom

For deg som vil ha et kamera som dekker nært sagt alle fotografiske situasjoner, testet vi for bare noen uker tilbake en håndfull ultrazoomkameraer. Dette er kameraer som er litt mindre enn speilreflekskameraene, men som kan ta bilder på flere hundre meters avstand.

Våre favoritter var Canon PowerShot S3 IS og Panasonic Lumix DMC-FZ8. Merk at førstnevnte nettopp har fått en oppfølger som kan være verdt å vurdere. Vi kommer selvsagt tilbake med en test av denne før sommeren.

Du kan lese hele testen her: Test av ultrazoomkameraer, eller hoppe rett til terningkastene.

Kompaktkamera

To ganger trillet vi en sekser på terningen til kompaktkameraer i 2006. Begge disse kameraene har siden den gang også sunket i pris, og fremstår fortsatt etter vår mening på hver sin måte som de beste kompaktkamerakjøpene i dagens marked.

Fujifilm FinePix F30 er et kamera som er i stand til å ta svært gode bilder.
Fujifilm FinePix F30 er et kamera som er i stand til å ta svært gode bilder.
Vis mer


Fujifilm Finepix F30 (les vår test) er det lommekameraet vi mener er i stand til å ta de beste bildene, men det forutsetter at du er villig til å fininnstille litt for å sikre optimal ISO-verdi og lignende. Kameraet har manuelle funksjoner som blender- og lukkerprioriterte bilder og har også den beste batterilevetiden blant alle lommekameraene på markedet.

Canon Ixus 800 IS (les vår test) er kameraet vi gjerne anbefaler til de som bare vil ha et pek og klikk-kamera. Kameraet har ingen manuelle funksjoner, men har til gjengjeld en automatikk som fungerer meget godt. Dessuten er autofokusen svært rask og bildekvaliteten god. Ytelsen er også ekstremt god. Kameraet blir i disse dager faset ut av Ixus 950 IS, som vi også skal prøve å få teste i nær fremtid.

Anbefalte artikler

Du finner en oversikt over alle våre tester på denne siden. Har du et kamera du vil anbefale eller advare mot, har vi nå laget en tjeneste for brukeranmeldelser som du finner på denne siden.

Husk også at DinSide har en fersk test på hvor det lønner seg å fremkalle bilder, og at du kan få en innføring i digitale kameraer dersom du er grønn på det området. Lurer du på noe? Spør Fotodoktoren!

Har du allerede speilreflekskamera tipser vi også om vår guide til å kjøpe nytt objektiv. Denne finner du her: Slik kjøper du nytt objektiv