Velg riktig format på minnepluggen

Er det mulig å gjøre minnepluggen raskere? Ja, faktisk. Men er det verdt bryet?

Minneplugger, som også kalles minnepinner, minnepenner og mye annet rart, er noe de fleste av oss har med i lomma, veska eller på nøkkelknippet. De er mest nyttige når vi skal ta med oss spesielt store eller mange filer, som blir uhåndterlig å sende over nett som vedlegg osv.

Kapasiteten har blitt stadig større, i skrivende stund får du dem med kapasitet på 256 GB - til blodpris. Du må ut med over 6 000 - seks tusen - for en Kingston Datatraveler.

De fleste av oss klarer oss med mindre kapasitet, og kjøper heller en liten harddisk eller SSD i eksternt kabinett hvis vi trenger over 100 GB portabel lagring. Det er billigere og raskere.

Bits og blokker

Flashminne er ikke som vanlig minne, de har mer til felles med harddisker når det gjelder å håndtere data. Det som er felles er at man ikke kan skrive data bit for bit, men må skrive i blokker med faste størrelser.

Velg riktig format på minnepluggen


Når du da deler opp datamengden du skal skrive i et antall blokker, så går det ikke opp, og du sitter igjen med ledig kapasitet.

Hvis blokkene er store og du skriver mange små filer som er mindre enn blokkene, blir det mye kapasitet som går bort. Det blir også mye for diskkontroller og operativsystem å holde rede på når dette skal på plass.

Er derimot filene svært store, som de gjerne blir når det er film og lyd som er lagret, er det ikke alle filsystemer/lagringsformater som håndterer dette. Minneplugger kommer gjerne formatert i FAT32, hvor maks filstørrelse er oppunder 4 GB. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Hva med hastigheten?

Skrivehastigheten på flashminne er som regel vesentlig lavere enn lesehastigheten. Begrensningen ligger først og fremst i selve minnet, men maskin, USB-grensesnittet og operativsystem er også faktorer.

Man spør seg gjerne etter hvert om det er noen innstillinger som gjør skrivingen raskere. Vi har lest flere tips om dette, men det er ganske motstridene informasjon som dukker opp.

Det er en innstilling som håndterer skrivebufferen i Windows som gjelder flyttbare medier, både harddisker og flashminne. Det er to alternativer:

Velg riktig format på minnepluggen


Rask fjerning
Man kan velge om man skal kunne koble fra den eksterne enheten uten videre etter at skrivingen er ferdig - rask fjerning eller på engelsk Quick Removal.

Da brukes ikke skrivebufferen, men det skrives rett til lagringsmediet. Når filoverføringen er ferdig kan man da bare nappe ut enheten og alt er i orden.

Maks ytelse
Det andre alternativet er maks ytelse, hvor systemet skriver til en minnebuffer, derfra skrives dataene til til lagringsmediet etter hvert.

Fordelen ved dette er at oppgaven blir delegert og du kan bruke programmet til andre ting. Selve skrivingen går ikke raskere.

Da må du vente og velge Sikker fjerning når du skal ta ut lagringsenheten, ellers risikerer du å avbryte den egentlige skriveprosessen og sitter sannsynligvis igjen med korrupte uleselige data.

Les også: Slik dobler du kapasiteten på minnepluggen

Men det er ikke så enkelt

I praksis er det heller ikke alltid mulig å endre disse innstillingene, selv om det kan se slik ut når du endrer parametrene.

Det avhenger også av operativsystemet, og begrensningene er større jo eldre operativsystemet er. Noen ganger får du ikke en gang formatert en USB minneplugg i NTFS, og andre ganger er det bare ikke mulig å endre fra sikker fjerning til maks ytelse.

Velg riktig format på minnepluggen


Vi testet

I Windows 7 er det støtte for alle aktuelle formater, og det er mulig å sette hvordan skriving skal håndteres.

Men er det noen forskjell?

Våre målinger tyder ikke på at det slett ikke er snakk om veldig store forskjeller. Begrensningene ligger sannsynligvis andre steder.

Og selv om man aktiverer skrivebufferen så er den i realiteten ikke alltid i bruk likevel!

Skrivingen av en 2 GB fil til en rask minneplugg tok i overkant av 3 minutter, forskjellen mellom formater og innstillinger var på under 10 sekunder. Og det var filsystemet som gjorde det største utslaget - exFAT var raskest. Det er et relativt nytt filsystem som er standard på de nye, svært rommelige minnekortene av typen SDXC.

Velg riktig format på minnepluggen


Den største forskjellen ligger i hvor jevn skriveytelsen er, ikke i hvor lang tid hele skriveprosessen tar.

Konklusjon

Det er svært lite å vinne på å endre skriveinnstillinger på minneplugger.

Det som er litt å vinne på er å bruke filsystemet exFAT, siden det utnytter kapasiteten best og er lettest å håndtere for hele systemet. Det er også kompatibelt både i Vista og Windows 7, samt XP dersom du laster ned en liten oppdatering fra Microsoft.